Jdi na obsah Jdi na menu
 


jáma a kyvadlo

2. 11. 2009

Jáma a kyvadlo

Autor: Edgar Allan Poe

Název díla: Jáma a kyvadlo

Datum vložení: 10.4.2005

Referát vložil: RG

 

Děj této knihy nás zavádí do středověku, kdy ještě úřadovala inkvizice. Pojednává o člověku, který byl inkvizicí odsouzen do kopky smrti, ze které ještě nikdy nikdo nevyšel živý. Když tam tak seděl s očima otevřenýma do tmy, měl takový malý pocit štěstí, že snad ještě nemusí umřít. Dodal si odvahy a vstal snažíc se nahmatat zeď. Postupoval kolem ní pomalu a opatrně. Zjistil, že uprostřed je hluboká jáma s vodou. Několikrát se rozmýšlel, zda nemá do ní skočit a ukončit svá muka. Vždy když se probudil ze spánku,našel vedle sebe džbán s vodou a chléb. Jednou, když se probudil, zjistil, že je v jiné cele a někde vysoko nad ním se houpalo kyvadlo. Tahle cela byla lehce osvětlena. Poté, co se probral znovu, zjistil, že kyvadlo se posunulo níž a jeho spodní hrana je z nabroušené oceli. Až teprve nyní si plně uvědomil, co na něj inkvizice chystala. Na poslední chvíli se mu podařilo uvolnit a uniknout ostré hraně kyvadla. Poté se začaly stěny žaláře přibližovat k sobě. Již nedoufal v jakoukoliv záchranu, ale v tom ho vysvobodil generál francouzské armády. Inkvizice padla do rukou svých nepřátel.

 

Vraždy v ulici Morgue

Autor: Edgar Allan Poe

Název díla: Vraždy v ulici Morgue

Datum vložení: 4.6.2006

 

 

Děj této knihy se odehrává ve Francii, v hlavním městě Paříži. Hlavní postavou je za August Dupino, který celý příběh vypráví a najde vraha. Pak dvě zavražděné, matka a dcera Espanayových. Bydlely v ulici Morgue, kde byli brutálně zavražděny ve svém pokoji ve 3.patře asi kolem třetí hodině ranní. Vraždu uslyšeli lidé z ulice a vyběhli se tam podívat a jediné co našli, byly mrtvoly obou žen.

Policie beznadějně pátrala po vrahovi. Vrah po sobě zanechal jen krvavé stopy svých obětí. Policie neměla žádné stopy, protože pátrala a prohledávala místo činu jen povrchně. Vrah nechal jednu z obětí na dvoře domu a druhou nacpal do komína.

Dupino se vydal z vlastní zvědavosti podívat na místo činu. Zjistil, že pachatel musel vylézt i slézt po hromosvodu, který byl asi tři a půl metru vysoký. Velká síla musela být použita, když chtěl pachatel nacpat oběť do komína. Při vyprošťování zavražděné z komína ji vytahovalo pět mužů a dali si s tím velkou práci. Zavražděné byly zmrzačeny, dokonce jedné byla oddělena hlava od trupu, všude bylo plno krve. I z toho Dupino vyvodil, že musel mít pachatel až nadpřirozenou sílu, velkou mrštnost, nezkrotnou zběsilost, nemotivovanou krvelačnost a hrůznou pitvornost naprosto cizí lidské povaze. Usoudil, že to bude buď nějaké veliké zvíře nebo krvelačný blázen. Navíc se zjistilo, že vlasy nalezené na místě nebyli vlasy, ale srst orangutana.

Dupino dal inzerát do místních novin, že odchytil uprchlého orangutana. Chtěl tím vyzkoušet, jestli je jeho teorie o vrahovi - orangutanovi správná. A byla. Na inzerát se ozval námořník, majitel zvířete. Vyprávěl příběh o útěku zvířete, které navíc ukradlo svému pánovi břitvu. Popisoval pronásledování orangutana, které skončilo v pokoji v ulici Morgue ve 3. patře. Vyprávěl, jak s hrůzou pozoroval běsnění zvířete a jeho vraždění. Potom strach, který orangutana donutil nacpat oběť do komína a druhou vyhodit z okna.

Kniha se mi líbila, byla velmi napínavá a její konec byl neočekávaný. Zaujala mě, hlavně uprostřed děje.