Jdi na obsah Jdi na menu
 


Indiánské léto na Pochni, 22.-24.9.2017

25. 9. 2017

Letošní Indiánské léto bylo takovou zatěžkávací zkouškou, protože jednak nejela většina starších skautů, jednak to pro celou třetinu účastníků byla jejich první vícedenní výprava a k tomu ještě mělo být chladno a deštivo. Přesto jsme v solidním počtu 18 lidí vyrazili do jesenické vesničky Pocheň. Cestování bylo dlouhé, tak v pátek jsme se stihli jen zabydlet, zahrát si malou hru a zazpívat si.

dsc_0606.jpg

V sobotu ráno pršelo, ale protože skaut je nepromokavý, po rozcvičce, snídani a hře na procvičení běžných hub jsme se vydali na průzkum okolí. Motoráčkem jsme se svezli jednu zastávku do Karlovic a odtamtud se vraceli do Pochně přes hory, lesy, skály, zříceninu Freudenštejn a přes pohraniční pevnůstky. Počasí se zaleklo našeho odhodlání a za necelou hodinu přestalo pršet. Sbírali jsme houby, hráli pozorovací bingo a na zřícenině si zahráli hru s hledáním kartiček a luštěním výroků našeho zakladatele A. B. Svojsíka. Vrátili jsme se vyhladovělí, ale sotva jsme zbaštili pozdní oběd, zase všichni rychle ožili.

Odpoledne nás čekaly programy po družinách - Krocani vyrazili na orientačně-strategickou hru po vesnici, vlčata a světlušky měly hry s tématem svých zákonů a četly o Mauglím a o kouzelné lucerně.

Dále jsme zapojili fantazii, když si každý vylosoval podivný název některé houby (jako např. vlčí mléko červené, ouško citronové, voskovka krvavá apod.) a měl nakreslit, jak by houba tohoto jména mohla vypadat. Nejlepší pak bylo odhalení, jak tyto houby vypadají ve skutečnosti. Ve druhém kole se pak naopak vymýšlely názvy pro houby, které se zase vyznačují zvláštním vzhledem.

Po večeři (vlčata a světlušky měly normální krupici, Krocani si kuchtili improvizovanou specialitu z přidělených surovin) proběhla svíčková cesta pro nováčky, při níž získali své skautské Stezky. A pak už se postupně šlo spát.

dsc_0710.jpg

V neděli nepršelo, a tak vypukl slavný DKDZ - drsný kanadský dřevorubecký závod. Trasa nebyla dlouhá, kamenem úrazu se však stalo řezání polínka pilou, kvůli kterému se to protáhlo prakticky na celé dopoledne. V kategorii vlčat slavně zvítězil Kuky, mezi světluškami Blanka a v sběrné kategorii "starších kusů", kam spadli všichni od 10 do 30 let, byl nejrychlejší Mirek :-).

Ještě jsme stihli program o chování v přírodě, ale pak už se vařilo, uklízelo a jelo domů.

Nováčci to zvládli pěkně, vesměs jsou samostatní a odolní. Ti zkušenější byli v pohodě, a pochválit se musíme i my s Mirkem, že jsme dokázali roztopit zdejší, hrůznými pověstmi opředený kotel. 

Z.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Indiánské léto na Pochni, 22.-24.9.2017