Španělská jídla
Je typicky národní kuchyní, která má některé pokrmy, které v jiné zemi nenajdete.
z rýže podobné rizotu. Na rozdíl od
Jamones curados ańeros
Lentejas con chorizo – čočka s klobásou
Guiso de las bodas de Camacho neboli svatební hrnec
1 celé kuře, 200 g šunky, 200 g strouhanky, stonek petržele, olivový olej, 2 vajíčka, cibule, rajče, sklenka bílého vína, sklenka vody, 200 g mandlí, kousek chleba, špetka šafránu, špetka sladké papriky, muškátový oříšek.
Na kousky nakrájené kuře vložíme do vroucího oleje a opékáme do zlatova. Přidáme nadrobno nakrájenou cili a také ji opečeme, přidáme víno a vodu tak, aby byly kousky kuřete pokryty a necháme dusit. V připraveném hrnci nebo hmoždíři roztlučeme mandle, muškátový oříšek a smícháme je s rozdrobeným chlebem, šafránem, paprikou a přidáme do hrnce ke kuřeti. Necháme vařit, aby bylo maso úplně měkké. Mezitím si připravíme rozšlehaná vajíčka, strouhanku, petrželku a na kostičky nakrájenou šunku a uválíme z nich kuličky, které osmahneme na oleji. Z lisovaného česneku, nadrobno nakrájené cibule a rajčete připravíme hrubou salsu, kterou společně s opečenými kuličkami vložíme ke kuřeti a deset minut povaříme. Podáváme v kameninovém džbánu, ze kterého nabíráme jídlo naběračkou do hlubokých talířů. Doba přípravy 2 - 3 hodiny.
Olla de la Venta neboli hospodský kotlík
1/4 kg telecího masa, 2 klobásy- chorizo, 100 g šunky, 150 g bílých fazolí, 100 g zelených fazolek, 2 velké brambory, 1 petržel, olivový olej, 2 stroužky česneku, cibule, mrkev, 4 cl koňaku, 1/4 l bílého vína, 2 dl kuřecího vývaru, špetka sladké papriky.
Zvlášť se uvaří bílé fazole a zelené fazolky a dvě větší brambory. Z masa odstraníme tučné části a na oleji jej mírně orestujeme spolu s cibulí, mrkví, česnekem a petrželí - vše nakrájené na malé kousky. Přidáme koňak a bílé víno. Na zjemnění chuti přidáme kuřecí vývar a sladkou papriku. Necháme povařit, dokud maso nezměkne. Přidáme na kostky nakrájenou šunku a klobásu a necháme znovu asi deset minut povařit. Na závěr smícháme masovou směs s fazolkami a bramborami a opět za vytrvalého míchání asi dvě minuty povaříme. Doba přípravy zhruba půl hodiny.
Další jídla
olla podrida - polévka, gazpacho de tomate - polévka z rajčat, sopa de pescado - rybí polévka, sopa de vino - vinná polévka, empanadillas - rybí paštičky, ensalada de judias - fazolový salát, pimientos en ascabeche - marinované paprikové lusky, tortillade pimiento y salchichon - omeleta s paprikami a suchým salámem, escalivada - salát z grilované zeleniny, lentejas con chorizo - čočka s klobásou, estofado de verduras - dušená zelenina, pimentos rellenos - plněné papriky, tortilla de berenjenas - omeleta s lilky, trucha con almendras - pstruh na mandlích, frito de pescado - smažené ryby, bacalao al horno - pečená treska, salmon al Ribeiro - losos na bílém víně, calamares al horno - smažené sepie, chuletas riojana - kotlety s červeným vínem, cazuela de albóndigas - zapékané masové kuličky, liebre estofada - zaječí ragu, ciervo en cazuela - pečená jelení kýta, pato a la Catalana - kachna po katalánsku, pollo a la chilindron - kuře s pikantní omáčkou, pastel de pollo - kuřecí paštika, pollo al ajillo - kuře na česneku, flan classico - klasický puding, tocino de cielo - žloutkový pudink a stovky a stovky dalších pokrmů tvoří španělskou kuchyni.
Komentáře
Přehled komentářů
A čím se ta paella jí? dyžtak pjosím na maila BARBORA09@seznam.cz
pjosím...
(Denisa, 22. 4. 2011 19:12)