Biodpadem jsou zbytky z kuchyně (slupky od ovoce, skořápky od vajíček, NE maso! či oleje), hnůj od domácích zvířat a větve a jiné odpady ze zahrady.
Toto všechno lze ještě využít - zkompostovat, nebo využít jako zdroj tepla ve speciálních provozech.
Mnohým zahrádkářům je jistě znám princip kompostování, proto jej zde nebudu popisovat. Lidé žijící ve městech mají možnost bioodpad bezplatně odevzdat v kompostárně místně příslušné jejich bydlišti (leckde si za to pak mohou odnést i kompost), případně si koupit či vyrobit vermikompostér (kompostovací zařízení s žížalami, vhodné i na balkon).Návod na sestavení vermikompostéru naleznete na stránkách Institutu Veronica.
Poměrně novým způsobem je možnost ukládat bioodpad do biodegradabilních sáčků. Toto však nic nevyřeší a pokud hodíte tento odpad nevytříděný do popelnice, je to úplně zbytečný počin.