Chemie čaje
1. 12. 2006
Čaj obsahuje několik skupin chemických látek.
Nejznámnější látkou přítomnou v čaji je určitě kofein, jenž je v
případě čaje nazýván často i tein (zejména v dosti populární
literatuře). Další významnou skupinou látek jsou polyfenoly (často se v
literatuře objevují pod mnoha dalšími jmény - např. taniny či
třísloviny - ovšem chemicky to není přesné, a proto budu dále používat
nejvhodnější název polyfenoly). Silice (zvané též éterické oleje) a
saponiny jsou dalšími látkami, které během pití čaje vaše tělo přijímá.
A nakonec v čaji nalezneme i vitaminy a minerální látky.
A teď o každé skupině trochu podrobněji:
1. Kofein: Kofein patří mezi alkaloidy a z hlediska struktury je to 1,3,7-trimethylxanthin. Xanthin je dále derivátem purinu, proto je chemický vzorec kofeinu 3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl-1H-purin-2,6-dion, což asi nikomu moc neřekne... Ale zpět ke xanthinu, který je důležitý z toho pohledu, že jeho další dva dimethylderiváty jsou poměrně také známé - jedná se totiž o teofyllin (1,3-dimethylxanthin) a theobromin (3,7-dimethylxanthin).
Kofein, stejně jako mnoho ostatních alkaloidů má na člověka stimulační (= povzbuzující) účinky, a proto je mnohdy čaj a káva tak vyhledávaným a oblíbeným nápojem. Kofein vyskytující se v čaji bývá často nazýván "tein", stejně jako kofein v guaraně je "guaranin", či kofein v maté je "matein". Ve všech případech se jedná o jednu a tutéž látko, ovšem kdysi se soudilo, že každá rostlina obsahuje jinou látku, která ma ale podobné povzbuzující účinky jako látky ostatní. Až pozdější rozvoj chemie prokázal, že kofein je jen jeden.
Jak již bylo naznačeno, kofein se v přírodě nachází (spolu se svými příbuznými) v čaji, kávě, guaraně, maté, kakau a kola oříšcích (všechny plodiny se využívají k výrobě nápojů, které mají značně osvěžující účinek).
O ostatních látkách je psáno v jiných článcích...
A teď o každé skupině trochu podrobněji:
1. Kofein: Kofein patří mezi alkaloidy a z hlediska struktury je to 1,3,7-trimethylxanthin. Xanthin je dále derivátem purinu, proto je chemický vzorec kofeinu 3,7-dihydro-1,3,7-trimethyl-1H-purin-2,6-dion, což asi nikomu moc neřekne... Ale zpět ke xanthinu, který je důležitý z toho pohledu, že jeho další dva dimethylderiváty jsou poměrně také známé - jedná se totiž o teofyllin (1,3-dimethylxanthin) a theobromin (3,7-dimethylxanthin).
Kofein, stejně jako mnoho ostatních alkaloidů má na člověka stimulační (= povzbuzující) účinky, a proto je mnohdy čaj a káva tak vyhledávaným a oblíbeným nápojem. Kofein vyskytující se v čaji bývá často nazýván "tein", stejně jako kofein v guaraně je "guaranin", či kofein v maté je "matein". Ve všech případech se jedná o jednu a tutéž látko, ovšem kdysi se soudilo, že každá rostlina obsahuje jinou látku, která ma ale podobné povzbuzující účinky jako látky ostatní. Až pozdější rozvoj chemie prokázal, že kofein je jen jeden.
Jak již bylo naznačeno, kofein se v přírodě nachází (spolu se svými příbuznými) v čaji, kávě, guaraně, maté, kakau a kola oříšcích (všechny plodiny se využívají k výrobě nápojů, které mají značně osvěžující účinek).
O ostatních látkách je psáno v jiných článcích...
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář