Těhotenská cukrovka je porucha glukózové tolerance, kdy organizmus ženy nezpracovává správně cukr (glukózu). Během těhotenství potřebuje ženské tělo dvakrát více inzulínu (hormon, který se podílí na metabolismu cukrů), pokud ho tělo neumí vyrobit vzniká těhotenská cukrovka. Nemalý podíl na vzniku této nemoci mají také hormony z placenty, které potlačují produkci inzulínu.
Těhotenský diabetes se může projevit v jakémkoliv stádiu těhotenství, většinou však kolem 22. až 24. týdne těhotenství. Jedná se o dočasnou formu cukrovky, která většinou po porodu vymizí, někdy se ale může vyvinout v trvalou poruchu – diabetes typu 2.
Rizikové faktory, které se podílí na vzniku těhotenské cukrovky
- obezita
- diabetes v rodině
- diabetes v předchozím těhotenství
- porod nadměrného plodu (nad 4000 g)
- porod mrtvého plodu
- věk nad 30 let
- kouření
Příznaky těhotenské cukrovky
- cukr v moči, který zjistí lékař při pravidelných prohlídkách
- větší žízeň
- časté močení
- hlad
- únava
Rizika pro dítě a matku
Rizika pro matku jsou spojena s porodem. U rodiček dochází k velké krevní ztrátě po porodu a je u nich vyšší pravděpodobnost císařského řezu z důvodu nadměrné velikosti plodu. Dalším rizikem je také, že cukrovka po porodu nezmizí a může se vyvinout v trvalou poruchu – diabetes typu 2.
Pro dítě je cukrovka nebezpečná tím, že zvýšení hladina cukru v těle matky má vliv i na organizmus dítěte. Typickými následky pro dítě jsou: nadměrná velikost plodu, pozdní dozrávání plicní tkáně (problémy s dýcháním po porodu), delší a těžší průběh novorozenecké žloutenky a hypoglykémie (pokles hladiny cukru v krvi) po porodu.