Jdi na obsah Jdi na menu

(Ne)tradiční hody přinesly pestrý program

22. 9. 2012

(Ne)tradiční hody přinesly pestrý program

(Ne)tradiční hody přinesly pestrý program

Prostějov - „Nad Hanáke v celym světě néni," pravila v sobotu dopoledne na náměstí T. G. Masaryka lidová vypravěčka Marie Pachtová. Pro některé Prostějovany je její hlas symbolem hodů - Hanáckých slavností, které se o víkendu uskutečnily. Doprovodný program nabídl i bonsaje, ochutnávku potravin nebo promenádu v kostele.

Na své si přišel opravdu každý, hody totiž už nejsou jenom o jídle a kolotočích, i když je to pro mnoho lidí na nich nejdůležitější. Stánky s občerstvením se musely vypořádat i s prohibicí. „Nebudu to komentovat," prohlásil k nařízení vlády majitel koktejlového baru. Tam lidé chodili mimo jiné na „prohibiční mojito". Magistrát kromě programu na náměstí a řemeslnického jarmarku připravil i prohlídky radnice a věže. Národní dům připravil prohlídku také, mimo jiné se v neděli promítal dokument o této secesní památce.

bonsajVypěstovat bonsaj znamená hodně odříkání

Kromě výstavy chovatelů se uskutečnila i výstava bonsají. „Je zde necelá padesátka bonsají, kromě toho také prodej bonsají, stromů, keřů, sukulentů a keramických misek. Většinou se jedná o venkovní bonsaje, převážně naše dřeviny: hlohy, borovice, modříny. Vypěstovat bonsaj ale znamená hodně odříkání - dlouhá doba, stálé starání se," řekl pro iProstejov.cz Roman Hlavinka z Bonsai klubu Haná. „Výstava se mi líbí velice, nejvíce exponáty pana magistra Servuse, jsou tady nejhezčí," poznamenala návštěvnice Marta Kovaříková. V neděli se v rámci této výstavy uskutečnila i přednáška o tvarování bonsají.

Je libo regionální potraviny?

Další akcí prostějovských hodů byla ochutnávka Regionálních potravin, která se uskutečnila ve Smetanových sadech. „Máme zde tlačenku z Dubicka, farmářskou klobásu, výrobky ze sýrů, Loštický šáteček, nivu, tvarůžkovou roládu, pečivo, svatební koláčky, jablka a dva druhy piv. Zkrátka chceme, aby se občané seznámili s výrobky, které se vyrábí v jejich okolí, aby kupovali produkty našich zemědělců," podotkla pro iProstejov.cz Růžena Halíková s tím, že akci pořádá Agrární komora Prostějov.

Svou troškou do mlýna přispěl i Okrašlovací spolek města Prostějova. V Národním domě uspořádal módní přehlídku, tentokrát na téma Magie módního designu.

Promenáda v kostele Povýšení sv. Kříže

Divadelní spolek Historia zorganizoval další promenádu. Ta byla trošku netradiční. „Vzhledem k hodům by bylo náročné promenádu uskutečnit ve městě, proto jsme ji udělali v kostele a právě o jeho historii," vysvětlila předsedkyně spolku Eva Suchánková. Návštěvnost pořadatele překvapila, kostel byl téměř celý zaplněn. Po zajímavém vyprávění přišel na řadu krátký koncert Ondřeje Muchy.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář