Jdi na obsah Jdi na menu

Mise na Borneu? Zážitky na celý život

11. 1. 2012

 

Mise na Borneu? Zážitky na celý život

Bývalý student přednášel na CMG

Prostějov - Na vlastní oči viděl přírodu ostrova Borneo, teď se chystá do Indie. Nikoliv jako turista, ale jako účastník projektu britské charity - pomáhat lidem a přírodě... Řeč je o Petru Hubáčkovi (27), absolventovi prostějovského Cyrilometodějského gymnázia.

Petr Hubáček následně studoval v Praze, později ve Skotsku. V pondělí přijel do Prostějova, aby předal současným studentům CMG zkušenosti a navnadil je na možnost vyjet do světa.

O jakou expedici se jedná?

Pořádá ji britská charita - v různých zemích. Tamní komunity potřebují základní věci, jako je čistá voda a vzdělání.

Jakou činnost aktéři projektu vykonávají?

Projekt má tři fáze - komunitní, ekologickou a dobrodružnou, kdy účastníci jdou džunglí a nesou si vše, co budou potřebovat v průběhu dvanácti dnů. Dělají si i potápěčský kurz - nutný k regeneraci korálových útesů nebo čištění dna moře.

Jak jste přišel na myšlenku zúčastnit se?

Po studiu ve Skotsku jsem chtěl cestovat, někam do tepla, poznat nová místa, novou kulturu, ale nechtěl jsem jet jenom na dovolenou - chtěl jsem získat i nějaképracovní zkušenosti. Tato expedice splňovala všechny mé podmínky.

Jak dlouho expedice trvá?

Ti mladší od 18 do 24 let jezdí na deset týdnů. Starší - dobrovolní manažeři (od 25 let nahoru) jezdí na 13 týdnů, protože expedici předchází školení a trénink, aby později mohli školit mladší kolegy.

Musí se před odjezdem složit nějaká zkouška?

Ne, starší však musí projít výběrovým procesem. Během víkendu v Británii si charita ověřuje, jestli jsou právě oni vhodní pro tuto roli. A pro účastníky je to zkouška, zda by se jim to vůbec líbilo.

Plyne pro zájemce nějaké omezení?

Mladí mají věkové omezení 17 až 24 let. Od 25 let tam mohou vyjet jako dobrovolní manažeři. Mladí mohou jen na jednu expedici, ti starší i na více.

Dokázal byste zmínit nejlepší a nejhorší vzpomínku?

Je těžké vybrat ze spousty vzpomínek jenom dvě. Expedice bývají hodně intenzivní a pořád se děje něco nového. Nejlepší bylo určitě rozhodnutí se tam vydat. Nelituji jediného momentu. Jsou to zážitky na celý život. Nejhorším okamžikem byl asi stav, kdy už jsem měl těžké manuální práce plné zuby, ale naštěstí jsem se díky týmu brzy dostal do dobré nálady.

Vaše mise ještě neskončila, že?

V podstatě ještě ne. Teď mi nabídli místo na další expedici do Indiie.

Děkuji za rozhovor.

  • Jakub Čech
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář