Jdi na obsah Jdi na menu

Den Země: soutěže, zvířata, řemesla, divadlo i muzika

1. 5. 2013

Den Země: soutěže, zvířata, řemesla, divadlo i muzika

Prostějov - Tradiční oslavy Dne Země v podobě ekojarmarku na náměstí přilákaly do centra Prostějova stovky lidí. Ochránci přírody připravili pestrý program, od prodeje řemeslnických výrobků přes ukázky zvířat, soutěže pro děti až po hudbu a divadlo.

Oslavy dne Země, svátku upozorňujícího na následky ničení životního prostředí lákají každý rok do centra města davy lidí. Nejinak tomu bylo i letos. Co bylo pro letošní rok na programu, jsme se zeptali pořadatelky a členky prostějovského Ekocentra Iris Petry Orálkové.

„Byly tu aktivity pro děti i dospělé. Akce pro děti jsme zacílili na Světový rok vodní spolupráce, tudíž vše o vodě. Pro dospělé jsme zde měli test o biokoridoru Hloučela, i materiály o přírodě Prostějovska. V rámci ekojarmarku se zde představily neziskové organizace, třeba na pomoc Tibeťanům a také někteří řemeslníci, například za Hanou regionální produkt, keramika, batika, svíčky,“ vyjmenovala Petra Orálková. Dodala, že kromě toho mohli zájemci vidět kůzle z Kozí farmy Rózinka, obojživelníky od pana Zwacha a dravce ze Stanice pro handicapované živočichy Němčice nad Hanou. 

Den Země jako kulturní událost

Atmosféru jarmarku doplňovala country hudba kapely Dojem, která hrála jak známé písničky, tak i své vlastní. Po desáté hodině ji krátce vystřídalo Loutkové divadlo Starost se svojí inscenací Rytíř Šnofonius a princezna Mordulina.

Den Země jako ochutnávání nových jídel a pití

Kdo chtěl, mohl využít služeb občerstvovacího stánku a vodního baru. Tam ochránci přírody míchali koktejly ze sirupů, ovoce a bylinek. Poprvé na ekojarmark zavítala také moštárna z Mezice. „Vše je výroba z vlastních sadů, díky tomu jsme dostali ocenění Haná - regionální produkt,“ ujistil nás majitel Ondřej Špunda. Ten byl s prodejem v Prostějově spokojen: „Je to dobré, lidé mají zájem. Když budeme pozváni, přijedeme určitě i příští rok.“

Den Země jako akce pro mladé a pro děti

„Mně se na ekojarmarku moc líbí, chodím sem ráda. Těší mě, kolik je zde mladých lidí a rodičů s dětmi. Takže si myslím, že to s námi není tak špatné,“ prozradila Věra Palacká, která se tam již poněkolikáté přišla podívat.

„Je to tady dobré, nejvíce se mi líbilo lovení odpadků z kašny, i když to bylo těžké a taky bludiště s kuličkou,“ shodli se bratři Lukáš a Tomáš Chudobovi.

Jakub Čech

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář