Jdi na obsah Jdi na menu

Z učitelky přírodopisu uznávaná bylinkářka

14. 10. 2011

Z učitelky přírodopisu uznávaná bylinkářka

Z učitelky přírodopisu uznávaná bylinkářka

Prostějov / Brodek u Konice - Jarmila Podhorná na gemmoterapii - léčbu pomocí pupenů rostlin - a alternativní medicínu přesedlala z původní učitelské profese. O výrobky její firmy Naděje zájem stále roste - o tom svědčí i fakt, že byla zvolena Živnostnicí roku Olomouckého kraje.

O její přednášky je velký zájem - v Prostějově vystupuje například vždy na Jarních dnech zdraví. Ve středu v podvečer se představila v prostorách Cyrilometodějského gymnázia. Její besedu uspořádala Moravsko - slezská křesťanská akademie.

Jarmila Podhorná představila svůj životní příběh - jak se z učitelky přírodopisy stala uznávaná léčitelka. Představila účinky tinktur, olejů, mastí, koupelí a dalších výrobků, které vyrábí v Brodku u Konice. Přírodní výrobky sklízí úspěch, a to i u mladší generace. „Byl to příliv informací, musím je vstřebat. Bylo to dobré," komentoval patnáctiletý student, který si besedu s léčitelkou nenechal ujít.

Jarmilu Podhornou jsme požádali o krátký rozhovor.

Jak jste se ke gemmoterapii dostala?

V době, kdy jsem učila přírodopis, mě zajímala alternativní medicína. Poté jsem si zřídila svoji laboratoř ve sklepě. Inspirovala mě i přednáška pana Janči, kde poznamenal, že kdyby někdo začal vyrábět gemmoterapeutické výrobky, vyrobí něco lepšího, než jsou ty drahé dovozové. Začala jsem bylinky zkoušet a dělat z nich extrakty ve své malé domácí laboratoři.

Jak se zpětně díváte na své začátky?

Znovu bych se do toho nepustila, asi bych neměla odvahu.

Čím si vysvětlujete, že je o gemmoterapii velký zájem?

Ty výrobky nejenom léčí, ale zároveň i regenerují, a to bez vedlejších účinků. Zájem roste asi i proto, že jsem se snažila dělat osvětu. Propagaci jsem věnovala hodně času a síly.

Na čem v těchto dnech pracujete? Máte nějaké plány do budoucna?

Určité plány mám - a to dobudovat, co jsem začala - vytvořit bylinkovou zahradu, která by byla světovým unikátem. Na to však zatím nemám peníze. Snažím se, aby všichni lidé v Brodku u Konice měli práci.

Slyšel jsem, že hodně přednášíte.

Pravidelně bývám v Brodku, měla jsem přednášku ve Zlíně, Praze, Brně, jezdím na celosvětový kongres alternativní medicíny. Když mě požádají, ráda vyhovím.

  • Jakub Čech
  • Foto: iProstejov.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář