Jdi na obsah Jdi na menu

Smetanovy sady: co bude dál?

20. 4. 2011

Smetanovy sady: co bude dál?

Smetanovy sady: co bude dál?

Prostějov - Zachovat úzké cestičky ke korzování, nebo vytvořit jeden rovný průchod parkem? Kam s dřevěnými sochami z mezinárodních sochařských sympozií, které venku dlouho nevydrží a jejichž údržba stojí peníze? Tyto a další otázky se dlouhodobě vznášejí nad jedním z nejstarších prostějovských parků.

Smetanovy sady procházejí rekonstrukcí. Po kanalizaci mají následovat úpravy cest. „Altán a jeho okolí už prošel úpravou, odstraněn byl plot kolem sadů," upřesnila tisková mluvčí radnice Jana Gáborová. Kolem altánu se vine nový chodník ze žulových kostek. Veřejnost diskutuje o tom, zda by bylo vhodné vytvořit jednu rovnou cestu jako průchod sadem, nebo zachovat úzké cestičky ke korzování, jak si to přejí památkáři. Započaly také úpravy zeleně.

Hojně diskutovaným tématem jsou dřevěné sochy z mezinárodních sochařských sympozií, které venku dlouho nevydrží a vyžadují údržbu za městské peníze.
Lidé, procházející parkem, si také stěžují na pokuřování mladých lidí. „S kuřáky v parku se nedá nic dělat. Snad s výjimkou kouření marihuany to není zakázáno, takže se tento nešvar zřejmě jen těžko z parku či jiných veřejných prostranství vymýtí," sdělila Gáborová s poukazem na to, že ani z autobusových zastávek se kouření nepodařilo odstranit, i když na to legislativa myslí.
Smetanovy sady „skrývají" pamětihodnosti, které by podle některých návrhů mohl připomenout v případě vydání nový propagační leták: altán, hradby, pískovcový obelisk, bludný balvan a další.

Město by se také mohlo inspirovat v přerovském parku Michalov.


(jač)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář