Jdi na obsah Jdi na menu

Ekologové šířili osvětu a sázeli stromy

24. 10. 2012

Ekologové šířili osvětu a sázeli stromy

Ekologové šířili osvětu a sázeli stromy

V biokoridoru přibyla necelá stovka stromů

Prostějov - Místní ochránci přírody, z Českého svazu ochránců přírody a Ekocentra Iris, připravili zajímavý program. Včera dopoledne bylo na Masarykově náměstí možné si dát jablečný čaj, zasoutěžit si, nebo se něco dozvědět o stromech. Program pokračoval i odpoledne. To se ekologové přesunuli do biokoridoru Hloučela, kde vysadili necelou stovku stromků.

Co si vlastně představit pod akcí Den stromů? „Je zde spousta aktivit. Pro děti máme různé soutěže, zajišťujeme je my a Okrašlovací spolek. Například mohou poznávat vzorky dřeva, tisknout si dřevoryt, dále poznávají plody keřů, házejí oříšek veverce do košíčku a poslední je vypalování vzoru na placku dřeva.  Je tu i kvíz o jablíčkách," komentovala průběh, pro iProstejov.cz, za ochránce přírody Iris Petra Orálková. Dospělé mohla zaujmout čajovna, kde byl k prodeji jablečný čaj se skořicí, nebo ochutnávka jablek. „Máme tu výstavu o stromech z autorské dílny Arniky. Věnuje se stromům v krajině, ve městě upozorňuje na nutnost stromy mít. Lidé se dozvědí i něco o alejích," doplnila další body programu Orálková.

V rámci stánku bylo také možné si zakoupit publikace o přírodě na Prostějovsku. Návštěvníci byli spokojeni, až na pár výjimek. „Reakce kolemjdoucích jsou hlavně pozitivní, děti i rodiče jsou spokojeni, spousta dospělých si zde v klidu prohlédla výstavu. No a takových pár notorických stěžovatelů - ti jsou ale na každé akci," zhodnotila Petra Orálková.

V biokoridoru přibyla necelá stovka stromů

Nových stromů si jistě všimnou všichni, kteří zavítají do biokoridoru Hloučela. Jsou zde vysazeny jasany, olše a lípy. Na veřejnou „brigádu" přišlo na třicet lidí a pořadatelé byli spokojeni. Zajímalo nás, jaká sázení se ještě v budoucnosti uskuteční. „Výsadeb plánujeme více, ještě letos budeme sázet na Loupežníku," odpověděla Orálková. Proč vlastně ekologové vysazují nové stromky? „Stromy jsou naděje. Nevím, jak to dopadne, jestli zde ty stromy budou, ale udělat se to musí. Je to zkrátka potřeba," vysvětlil důvody své přítomnosti Jan Navrátil, prostějovský ekolog a aktivista.

Přírodě pomáhají také žáci ze Smržic

Dne stromů, které doplňovali i hudebníci, a také následného sázení se zúčastnily i děti ze Smržic. V tamní základní škole funguje eko-kroužek, který se do města vypravil formou cyklistického výletu. „Je zde vždy dobře připravená akce, děti si zde zasoutěží, dozví se něco zajímavého a líbí se jim tu," řekla učitelka Jana Gulaková. Zajímalo nás, jak moc náročné je uhlídat patnáctku dětí na kole. „Dá se to, jezdíme totiž hlavně po stezce, tam nám nehrozí žádné nebezpečí."

Jak se „žije ekologicky"?

Tuto otázku jsme položili Petře Orálkové. „Například je důležité se zamyslet nad svojí dopravou, protože ta začíná být tady ve městě problémem. Aut je zde čím dál více. Lidé by měli zvážit, že se dá chodit pěšky, jezdit na kole, anebo využít prostředků hromadné dopravy. Dále je dobré přemýšlet nad tím, co si kupovat, preferovat místní produkty a regionální výrobky.  Důležitá je také spotřeba energie, vody i třídění odpadu. Patří k tomu i správný životní styl, místo sezení u počítače a návštěvy obchodního centra se dá jít třeba do lesa!"

  • Jakub Čech

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář