Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výroba mezistěn - 1. díl

 Domácí výroba mezistěn z vlastního vosku.


Jedna z mnoha podmínek úspěšného chovu včel a zdravých včelstev je mít kvalitní mezistěny z čistého vosku prostého různých příměsí, který nebude zatížen rezidui z léčiv. Nejlepší pro včely asi je, aby mohly žít na přirozeném díle, takzvané volné stavbě. To v dnešní době mnoho pokrokových včelařů s úspěchem praktikuje, ovšem je k tomu potřebná pravidelná snůška. Není-li snůška, včely nestaví.  Jsou oblasti bez hlavní snůšky, kde je jen jarní snůška a medovicová většinou není. Při vedení včelstev na volné stavbě v takové oblasti, to co včely na jaře přinesou, převážně spotřebují na stavbu a jarní rozvoj a pro včelaře, pak již mnoho medu nezbude. Abychom vytvořili včelám alespoň podobné podmínky volné stavbě a měli kontrolu nad kvalitou vosku, který dáváme do úlů, můžeme si vyrábět poměrně snadno z vlastního vosku mezistěny sami.

mezisteny.jpg

 

 

 

Pěkně žluté, voňavé mezistěny z čistého vosku včely vystaví podstatně raději a nevyhýbají se jim jako mezistěnám od některých výrobců.  Když dáte do úlu vedle sebe vlastní mezistěnu a mezistěnu koupenou, vždy jako první vystaví mezistěnu z vlastního vosku. Ovšem na to je potřeba vosk nejen vytavit, ale také vyčistit a dezinfikovat.

 

 

obr.-2..jpg


Vlevo - vosk ze starých plodových plástů po základním čištění. Vpravo – roztavené a jen ve vodě převařené mezistěny od výrobce mezistěn. Vpředu - vyčištěný vlastní vosk.
Vosk pro výrobu mezistěn je možné použít tříděný z divočiny – volné stavby, trubčiny, víček, nebo poškozených panenských medníkových plástů. Takový se nemusí nijak zvlášť čistit, stačí převařit v měkké vodě.  Vosk ze starých několikrát zaplodovaných souší zůstane zabarven do tmavě hněda a zůstávají v něm drobné nečistoty i po vytavení ve vodě.
Pro vlastní výrobu mezistěn čistím vosk podle článku pana ing. Václava Smělého, který byl uveřejněn ve Včelařství č. 8/2013, str. 260.

 

obr.-3..jpg


Při základním čištění vosk rozpustím v horké měkké, nejlépe dešťové vodě. Používám nerezový hrnec. Na 2 kg vosku dávám 1 l vody s přídavkem 10 ml 20% kyseliny sírové. Po krátkém mírném varu naleji přes cedník do plastového kbelíku, kde nechám vosk vychladnout. V cedníku se zachytí hrubé nečistoty. Poté kbelík s voskem umístím v teple, aby drobné nečistoty měly čas klesnout na spodek koláče, dřív než vosk ztuhne.

 

obr.-4..jpg


Znečištěný vosk jako je na obr. 1 vlevo a vpravo dál čistím kyselinou fosforečnou a kyselinou šťavelovou. Na 2 kg vosku dávám 1 l vody, 10 g kyseliny šťavelové a 10 ml kyseliny fosforečné. Směs přivedu k varu a za stálého míchání vařím 15 až 20 minut.

 

obr.-5..jpg


Vosk musí pěnit, protože jak uvádí ing. Smělý, chemická reakce probíhá na rozhraní bublinek a vosku. Pokud je vosk hodně tmavý je možné dávku kyseliny fosforečné zdvojnásobit nebo celý proces opakovat. Po vychladnutí najdeme na spodní straně koláče porézní vrstvu vosku, s obsahem nejmenších nečistot a barviv, které je možné lehce odstranit oškrabáním.

 

obr.-6..jpg


Na tomto obrázku vidíme levý a pravý koláč z obr. 1. Vrstva nečistot je téměř stejná na obou koláčích, jak na levém ze starých zaplodovaných plástů, tak na pravém z roztavených mezistěn od výrobce. V dalším kroku je potřeba vosk alespoň jednou krátce převařit v čisté měkké vodě, aby se z vosku vypláchly možné zbytky kyselin, protože převářený vosk ve vodě obsahuje určité procento vody s obsahem kyselin, i po vychladnutí.

 

 

obr.-7..jpg

 


Na tomto obrázku je stejná sestava voskových koláčů jako na obr. 1 po vyčištění.  Vlevo vosk ze starých zaplodovaných plástů, vpravo z roztavených zakoupených mezistěn a vpředu kontrolní vyčištěný vosk.
Tímto poměrně nenáročným způsobem je možné i ze silně znečištěných souší, získat kvalitní čistý a krásně žlutý vosk, který je možné použít nejen na výrobu svíček, ale i na domácí výrobu mezistěn. Navíc přetavením vosku v okyselené vodě, jak uvádí ing. Dalibor Titěra, CSc. ve výše jmenovaném časopise, se odbourávají z vosku rezidua Varidolu 125, který se používá při boji s kleštíkem včelím.

autor: Milan Štěpán
stepan-mi@seznam.cz