Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání ve Skaličce 2015


Je to již tradice, kdy se členové a příznivci Dadantklubu scházejí v polovině listopadu  na své setkání. Tentokráte jsme přijali pozvání našeho člena Jaroslava Juráně a sešli jsme se v Hranicích na Moravě 14.-15.11.  2015.
Celé setkání se odehrávalo v hotelu Centrum , kde jsme byli ubytováni a byl zde i sál, kde probíhaly přednášky a diskuse. Ale popořádku.
V sobotu po snídani nás přivítal předseda DK Pavel Cimala spolu s organizátorem  a nastínil program setkání.

 

dsc06649.jpg

 

 

 Začali jsme členskou schůzí, jejíž hlavní body byly diskuze a schválení nových stanov DK podle nového občanského zákoníku, volby do předsednictva, hospodaření za uplynulý rok a další.
Poté jsme se už orientovali na včely. V krátkosti jsme se ponořili do metodiky Eurodadantu spolu s anatomií úlu. Dále nám přiblížil ošetřování včelstev př. Juráň a jak provozují svoji včelí farmu oni.

  

dsc_0003.jpg

 

A po obědě jsme už nasedli do připravených autobusů a jeli jsme se se vším seznámit “in natura “. Navštívili jsme včelnici Jaroslava Juráně st., který obhospodařuje 80 včelstev na r.m 39x24. K vidění bylo kočový  vůz, přepravné kočovné palety i pevný včelín s hospodářským zázemím.

  

dsc_0021.jpg

 

Po seznámení s provozem nastala debata, která byla umocněna srdečnou pohostiností paní Juráňové.Po bezchybném občerstvení jsme pokračovali na zázemí včelí farmy Jaroslava Juráně ml. Jaroslav spolu s manželkou chovají cca 400 včelstev, (většinou na r.m.39x34,7 a polonástavky 39x17 na 11 plástů), se kterými kočují za snůškou na kočovných paletách přepravovaných na dvouosém vozíku za autem.

  

dsc_0059.jpg

 

 Zde jsme viděli a slyšeli jak Juráňovi chovají matky, tvoří oddělky, prošli jsme nově vybudovaný sklad se vším zařízením.

 

 

dsc06686.jpg

 

 

Včelí farma se soustředí na produkci matek, oddělků, získávání druhových  medů, prodej včelařských potřeb pro okolní včelaře. Následovalo další občerstvení ( zde musím konstatovat, že nejen se včelami, ale i z pohostiností nepadlo jablko daleko od stromu),  čerstvě vyndaná klobáska z udírny vedla některé z nás  k úvaze , co nás více zaujalo : včely nebo klobása.

  

 

dsc06687.jpg

  


Po takto smysluplně prožitém odpoledni jsme se vraceli nazpět do hotelu, kde již čekal RNDr.Václav  Švamberk, který pro nás měl připravenou přednášku o  mezinárodním včelařském  kongresu Apimondii.

  

dsc_0070.jpg

 

Tento kongres se konal v druhé polovině září v jihokorejském Daejeonu. Bylo zajímavé, slyšet o čem vlastně  Apimondia je a proč se koná. Seznámili jsme se s odborným programem kongresu, s vystoupeními jednotlivých států s problémy, které řeší. Myslím si, že největší chloubou ( ikdyž ne tak prezentovanou  přednášejícím) bylo úspěch získání zlaté medaile za knihu právě RNDr. Švamberka “ Včelí pastva” . Jsem moc rád, že jsme měli možnost tuto publikaci zakoupit. Neměla by chybět na stole žádného včelaře.
Po večeři byl již volný program, následovali diskuze, dialogy, které se protáhly někde až do ranních hodin a změnila se spíše v monology.
Druhý den po snídani následoval program znovu o Eurodadantu.

 

dsc_0081.jpg

 

Bylo zajímavé vyslechnout si, jak a proč se například začal používat v naší metodice manipulační nástavek pod plodištěm. Poté proběhla obohacující výměna zkušeností. Měli jsme možnost  slyšet o exkurzi na včelařské farmě s neuteplenými úly, vidět sestřih videa z minulého setkání DK, vidět  jednoduchý funkční ometač včel ověřený v praxi, zařízení na děrování rámků, Eurodadant z tvrzeného polystyrénu , zvedací zařízení, které bylo možno vidět  na loňském setkání a autor jej vylepšil ve zvedání pomocí akuvrtačky. Celé setkání zakončil př. Karel Vrzáň, který nás seznámil o včelařském zájezdě SKV do Pobaltských republik (Litva , Lotyšsko, Estonsko), kterého se účastnili i někteří naši členové.

  

 

dsc06725.jpg

 

 


A to již byl program 14. setkání Dadantklubu vyčerpán. Ještě poděkování celé rodině Juráňů, kteří toto setkání připravili a dovolili nám nahlédnout do jejich včelařské  kuchyně. Velký dík též za jejich pohostinnost , V neposlední řadě patří také poděkování předsedovi DK za organizaci a  vedení tohoto setkání.                                                   

autor: Josef Tlapa Vodňany