Jdi na obsah Jdi na menu
 


Červenec - věnujme pozornost intenzitě napadení varroázou

 

foto-cervenec-medovicova-snuska-2015-v-eurodadantech.jpg 

Pavel Cimala včelaři v Eurodadantech v oblasti pod Kralickým Sněžníkem 

Vážené včelařky a včelaři,

přijal jsem nabídku stát se autorem kalendária s vědomím, že zásahy ve včelstvech se sice každý rok opakují, ale musí se zároveň neustále přizpůsobovat dění v přírodě. Klimatické podmínky jsou poslední dobou hodně nevyrovnané a dosahují extrémních hodnot jak z hlediska vysokých letních teplot, tak v množství srážek. V kalendáriu by včelaři měli najít inspiraci ke své práci ve včelstvech. Nelze ale předkládat jednoznačné návody.  Ač je Česká republika relativně malá, tak podmínky pro včelaření jsou v závislosti na nadmořské výšce a geografické orientaci stanoviště velmi rozdílné. Každý včelař by se měl orientovat podle snůškových a klimatických podmínek svého stanoviště a jim přizpůsobit práci ve včelstvech. Rád bych se v kalendáriu zaměřil na obecné zkušenosti včelaře. Sám včelařím v úlech Eurodadant a proto se fotografie, kterými budu ilustrovat své poznatky, budou týkat právě Eurodadantu. Včelařím v něm 30 let, momentálně se 180 včelstvy.

Červenec je z hlediska včelařského roku posledním produkčním měsícem. Snůšky jsou již velmi nepravidelné. Na začátku července se může vyskytnout snůška z lípy malolisté, často spojená s medovicovou snůškou. Nicméně lípa pro produkci nektaru potřebuje stálé horké počasí. Povede-li se, pak získáme velice aromatický med, který je u zákazníků velmi oblíben. Často se vyskytuje v příměsi s jiným medem, ideálně s medovicovým.

Velmi žádanou letní snůškou je snůška medovicová. Ta je ale velmi závislá na vývoji počasí od počátku jara. Ideální pro rozvoj producentů medovice je spíš pošmournější počasí, které bude chudé na prudké lijáky a bouřky. Medovicová snůška se mnohdy vyskytuje jen místně na relativně malém území a je nepravidelná.

Nektarové snůšky mohou poskytovat dokvétající porosty slunečnice. Ta ještě před 10 lety poskytovala v nejteplejších oblastech ČR velmi pravidelnou červencovou snůšku a navyšovala medný průměr o 20 - 30 kg na včelstvo. V posledních 5 letech se zřejmě vlivem pěstování nových odrůd stala snůška ze slunečnice zcela okrajovou. Stejně tak téměř zmizela z polí světlice barvířská, která dávala středně silnou snůšku.        

Zpestřením může být porost svazenky vratičolisté, která se ale vysévá na menších plochách. Podstatně větší plochy jsou využívány pro pěstování jetele lučního, který se ponechává na semeno. Zde ale jednoznačně platí podmínka stálého horkého počasí. Kočoval jsem se včelstvy na jetel asi 5x, ale snůška vyšla jen 1x. Půda byla suchem rozpraskaná, ale létavky nosily z jetele velké množství nektaru. Med z jetele lučního je světlý, velmi lahodný a krystalizuje velmi jemnozrnně. Dá se použít k očkování při pastování jiných druhů medu.

Na pastvinách a dvousečných loukách se v červenci objevuje ve velkém množství jetel plazivý. Často se šíří na vysýchavých půdách s prořídlou a sešlapávanou vegetací. Proto jsou pak mnohé pastviny zdrojem nektarového medu, který je jako jeden z mála tmavý.

 

foto-cervenec-jednosecna-louka-s-pestrou-nabidkou-pylu-v-cervenci.jpg

Jednosečná louka s pestrou nabídkou pylu v červenci

 

foto-cervenec.jpg

 

Významnou nektarodárnou bylinou, která se běžně pěstuje v Polsku a v posledních letech stále častěji u nás, je pohanka střelovitá. Pěstuje se za účelem získání semen, bohatých na rutin. Pohankový med je oblíbený pro svou tmavou barvu. Je ale silně aromatický a nelze jej používat ke slazení nápojů. Je dobré vždy zdůraznit, že jde o med pohankový a jeho součástí je výrazné aroma. Bohužel někteří zpracovatelé medu používají pohankový med k obarvování světlých medů, aniž by předem spotřebitele varovali. Nedávno jsem vaničku tohoto medu dostal v restauraci k oslazení čaje a aromatický silný černý čaj se stal rázem nepoživatelným. Proto doporučuji vždy k tmavým medům neznámého původu nejdřív přivonět.

Ve včelstvech se v červenci líhnou zimní včely, a proto je důležité poskytnout jim dostatek prostoru pro plodování. V této souvislosti je dobré zajistit včelstvům pestré zdroje pylu, aby byla zimní generace včel plnohodnotně vyživena. Období larválního vývoje je pro vitalitu budoucí dospělé včely nejdůležitější. V červenci jsou v mých podmínkách ideálním zdrojem pylu jednosečné louky, které jsou specificky obhospodařovány v rámci programu ochrany chřástala polního (Crex crex). Tyto louky se poprvé sekají až po 15. srpnu a do té doby nejenže poskytují prostředí ke hnízdění chřástala polního, ale zároveň dávají prostor pro růst nejrůznějších bylin, které nabízejí včelstvům pestrou pylovou snůšku. Nejčastěji se na těchto loukách vyskytuje jetel luční, jetel plazivý, mrkev obecná, třezalka tečkovaná, rmen rolní a vratič obecný. Na kamenitých místech bez stálého vegetačního pokryvu se uplatňuje komonice bílá, která má díky velkému množství nektaru potenciál poskytnout i pozdní nektarovou snůšku. 

V červenci věnujeme velkou pozornost intenzitě napadení včelstev varroázou. Nejjednodušší způsobem je monitoring denního spadu roztočů na zasíťované podložce, ideálně na varroadnu. Kritické období nastává po 10. červenci. Blíží-li se denní spad hranici 10 roztočů, je třeba okamžitě odebrat poslední med a provést léčebný zásah. V červenci přichází v úvahu Gabon PF 90, Formidol 40 a Formidol 81. Včasným ošetřením ochráníme generaci včel, která bude tvořit zimující včelstvo a na jejíž dobré kondici bude závislé úspěšné přezimování včelstva.      

Ing. Pavel Cimala, chovatel matek Carnica Cimala,

e-mail: cimala@vcelimed.cz