Jdi na obsah Jdi na menu
 


Setkání Dadantklubu ve Vodňanech 2014

Letošní setkání se uskutečnilo 15.- 16.11. 2014 v areálu . Sešli jsme se v nádherném prostředí, abychom si rozšířili vědomosti ze včelařského světa. Sobotní program přednášek zahájil předseda Dadantklubu ing. Pavel Cimala.

Prvním přednášejícím byl přítel Luboš Tomášek, který popsal úl Eurodadant v celé jeho kráse od dna až po víko úlu.

dsc04629a.jpg

Dalším přednášejícím byl pořádající člen přítel Josef Tlapa, který nastínil svou cestu k Eurodadantu a vysvětlil svůj způsob chovu včel v podhůří Šumavy.

dsc04633a.jpg

Po přednáškách následoval oběd, po kterém jsme odjeli navštívit ovocnou školku přítele Tlapy a jeho včelnici.

dsc04636a.jpg

Na vysvětlenou: přítel Tlapa se kromě včelaření věnuje ovocnářství. Pěstuje ovocné stromky třešně, švestky, broskve, jabloně a další. Po přednášce a názorné ukázce, jak se očkují podnože, jsme se přesunuli na jeho včelnici.

dsc04653a.jpg

Na včelnici následovala ukázka zazimovaných včel v Eurodadantu. Po rozebrání včelstva se zjistilo, že  je bez plodu s označenou matkou.

dscn5956a.jpg

Následovaly zvídavé otázky od přihlížejících včelařů a diskuze k dané problematice. Přítel Tlapa chová asi sto včelstev v Eurodadantu. Po návratu ze včelnice následovala další přednáška přítelkyně Vlaďky Gottwaldové na téma základy metodiky chovu včelstev v Eurodadantu.

dsc04660a.jpg

Tato přednáška byla určena zejména pro včelaře, kteří chtějí začít chovat včelstva v Eurodadantu. Letošního setkání se zúčastnila asi pětina nových včelařů. Pak nás informoval MUDr.Vladimír Šumera o návrhu nové veterinární vyhlášky a o připomínkách Dadantklubu. Potom následovalo krátké představení našich webových stránek, se kterými nás seznámil jejich šéfredaktor MiroslavKrčil.  Bylo navrženo vytvořit redakční radu, do které následně byli výborem jmenováni M.Krčil, T.Krška a MUDr.Šumera. Čas po večeři vyplnila přednáška ing. Pavla Cimaly na téma  ED - letošní sezóna a výměna zkušeností. Na závěr sobotního programu byly prezentovány dva zvedáky nástavků a forma na lité mezistěny. Jako první představil přítel Plachý svůj zvedák nástavků s medem, který umožňuje snadné vložení výkluzu.

dsc04670a.jpg

Přítel Štěpán si sám vyrobil formu na lité mezistěny, kterou nám na setkání prezentoval pomocí videoukázky.

dsc04673a.jpg

Mezistěny z panenského vosku je to nejlepší, co  včelám můžete dát ke stavbě souší. Mohu hodnotit z vlastních zkušeností.

Posledním prezentovaným výrobkem byl zvedák vyrobeným přítelem Krčilem.

dsc04675a.jpg

Zvedák je určen pro včelnicový způsob chovu včelstev. Pomocí tohoto zvedáku je možné zvednout jakýkoliv nástavek bez úpravy nástavku.

Poslední tečkou sobotního odpoledne byla gratulace k životnímu jubileu příteli MUDr. Vladimíru Šumerovi, který oslavil osmdesátku. Předseda Dadantklubu mu předal jako dárek nerezový kuřák typu Dadant a rozpěrák.

dsc04679a.jpg

Přejeme hodně zdraví a spokojenosti.

V neděli nás čekaly dvě přednášky. Jako první se ujal slova přítel ing. Pavel Drozd na téma cukry, krmení, stravitelnost a kvašení - z pohledu chemika a včelaře.

dsc04705a.jpg

Zajímavá přednáška o invertech - složení, stravitelnost pro včely, výhody a nevýhody pro včelaře.

Poslední přednáškou celé akce byla od přítele Karla Vrzáně o včelaření ve Francii.

dsc04708a.jpg

Přítel Vrzáň nás seznámil se včelařskými provozy, které chovají včelstva na profesionální úrovni.

Na závěr bych chtěl poděkovat organizátorovi příteli Josefu Tlapovi a celé jeho rodině, která zajišťovala po celou dobu akce občerstvení.

Miroslav Krčil, email: miroslavkrcil@seznam.cz