Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zvolte to, co vás zajímá:

Steamkey.cz - Prodej Steam her

Jak se stát Adminem serveru

Jaký by měl být admin?

Nejdříve si povíme jak takový server rozjet po morální stránce a dáme si pár rad a zkušeností pro začínající adminy, jak se máme chovat k různým hráčům na našich serverech a jak tyto servry správně i vést. Servery, které jsme si pravděpodobně horko těžko nastavili, zasponzorovali, jsme na ně hrdí a mimochodem taková maličkost - chceme, aby hra na nich probíhala podle určitých pravidel.
Toto je v dnešní době úkol hodný supermana. Existuje totiž hodně skupin hráčů se kterými se budeme setkávat, není lehké takové hráče přesívat přes naše ony pomyslné virtuální síta. Každý admin si musí sám najít k danému hráči, klanu, skupině svůj přístup. Zdá se to ze začátku nemožné, ale časem si začnete pamatovat známé nicky, klany, ip adresy, co se k vám začnou častěji připojovat. Dále si časem všimnete, že se váš server začíná plnit a navštěvují vás hráči i celé klany, které si na něj nějakým způsobem zvykli. Tito lidé lákají další a další hráče, mnohdy i ze zahraničí.
Zde je dobré začít řesit tvrdě a nekompromisně pravidla. Váš server je už partřičně navštěvovaný tudiž si můžete dovolit přijít o nějaké ty hráče(obvykle to jsou cheateři) a nejhrají podle vašich představ nebo nehrají fér a doposud jste je nějakým tím způsobem tolerovali, kvůli zachovaní navštěvosti.
Tím nechci říct, že ze začátku se pravidla nebudou dodržovat vůbec nebo jen sporadicky, ale jen naznačit, že by měli být mírnejší za učelem získání publicity a potažmo nových klientů. Dodávám, že pravidla je dobré mít umístěny na nějakém webu nebo je mít pokud je to možné přimo v modt ve hře.
Ať jsou dobře čitelná a nikdo se nemůže vymlouvat, že je nezná. Je dobré mít spuštěny nějaké ty zprávy na servru, které se v pravidelných intervalech oběvuji přímo během hry, upozorňující na novinky, odkaz na “pulikový web”, pravidla, atd…


* Totalní nováčci
(často neznají ani mapu, a steží si možná zvládli nainstalovat hru. S největší pravděpodobností cheaty nemají)

* Fér průměrní hráči
(do her nedávají vůbec žádné vychytávky. Nastaví si vše jen v základním menu a o více nestojí nebo to ani neumí a hlavně jim to dostačuje presně tak, jak to je dodávano od výrobce)

* Nadprůměrně dobří hráči (skilleři)
(pokročilejší skupina fér hráču - strasně malé množství dosáhne titulu skiller podstivě)

* Nevědomi cheateři
(obvykle lidé, co si stáhli někde hru. Vybalili jí už komplet s nainstalovanýma cheatama a ani o tom nevědí. Často je lze spojit s totálníma nováčkama)

* Občasní cheatři
(lidé co si zapinaji a vypinaji cheaty podle nálady a servru)

* Cheateři “lamy”
(lidé co to neumi hrát ani s cheatama. Málo problémová skupina, hrajou tak otřesně, že jim ani cheaty nepomáhají)

* Cheateři
(hráči co si vybírají obvykle servry kde je nemůžou tak lehce odhalit nebo nechráněné servery, kde je tolerují nebo se jich nedokážou zbavit)

* Chroničtí cheateři
(nepříjemný druh lidí co s tím už mají často nemalé zkušenosti. Berou cheaty jako přirozené doplňky ke hrám a ani se za cheatery nepovažujou! Zkoušejí spousty nových cheatů, vyhledávájí je, hrajou hlavně na nechráněných servrech. Umí obcházet často banovací a anti-cheat systémy)

* Totalni odpad
(nejhorší skupina, totální cheater-machři, hrajou si na mega-skillery jsou to obvykle ti nejdrzejší sprosťáci. Často nezletilí puberťáci (nebo je ta nejhorší puberta ještě neopustila), umí obcházet nejlépe banovací systémy a anticheatovací ocharny. Mají kupu přesvědčivých “keců”, o tom si napíšeme později)

Pár duležitých poznatků, budu celý článek aplikovat na Counter-Strikový server a rešit danou problematiku. Avšak tento článek lze aplikovat i na jiné typy herních servrů s patřičným nadhledem.

Nejznamnejší cheaty:

1. AIM (Samozaměřovací automat, má různé úrovně citlivosťi. Od easy až po hardcore)
2. WH (Wall Hack – hráč vidí přes stěny a předměty)
3. Speed Hack (pohyb znatelně rychlejší v porovnání s ostatníma)
4. Burst-fire(obvykle skrypty co modifikuji kadenci u zraní nebo jejich dráhu. Hráč třeba stříli z pistole tak rychle jako by měl samopal, nebo jeho projektily lítají rovně jako jeho první vystřelena kulka z téže dávky, což je v teto hře jako i v reálu nemožné )
5. ...exituje celá další řada cheatu odstaňující nebo modifikující učitou grafiku ve hře, hlavně různé kombinace a úrovně těchto škodlivých skryptů nebo softwarů, často už spojených dokupy jako jeden velký mega-cheat.
6. …další speciální rodinka co se cheatem ani nedá nazvat, ale je to podvod a zařadil bych to sem. Jsou to lidé co si radí/napovídají přes TS (teamspeak) a podobné VOIP technologie. Vypadá to pak jako by cheatovali: stříli přes zdi, objekty, ví přesně kde se soupeř nacházi. Často si je pak můžete splést s WH a možná i AIM botem. Bylo by asi vhodné si napsat do pravidel další bod pokud ho tam ještě nemáte, že použivání různých podvodných nápověd je zakázano a bude ho trestat podobně jako cheating.

Jak tyto cheaty aspoň částečně identifikovat:

1. Někdo dává samé headshoty > AIM
2. Střílí lidi na první kulku > AIM
3. Dívá se po prázdných zdech, předmětech a sleduje pohyb za nimi > WH
4. Běhá rychleji než ostatní > Speed Hack
5. Střílí přes stěny úplně s přehledem na místa kde abslutně nemá tušeni o potencionálním protivnikovi > WH
6. Zasteřelí velké množsví hráču během velmi kratké doby za sebou > podezreni > AIM
7. Střilí na velké vzdálenosti abnormalne přesně > podezření na AIM
8. Nepřirozeně běhá a skáče > Banny hop

Další rady pro cheathuntery jak sít klienty přes ony virtualní síta & pár dalšch pomůcek. Podotýkám, že je to velmi nevdečný úděl a nejde s určitostí u všech říct ano je to cheater, ne není to cheater... (na obranu adminů podotýkám: nikdo není neomylný. Sledování hráče, který je podezřelý delší dobu je nudné a v nešní době cheatu co se aktivují/deaktivuji automaticky zcela nezáživné a zdlouhavé. Proto doporučuji se držet těchto pravidel a sít to přes hrubé síto :)

a) Rozlišovat hráče jestli hrajou po steamu nebo nonsteamu. Zde podotýkám, že hráč se steamem má menší pravděpodobnost, že je cheater, jelikož si nechce upravovat(nevědomě modyfikovat cheatem)csko, tak aby už s ním nemohl hrát pak po steamu. Kde by ho teoreticky molh čapnout VAC (VALVE ANTI CHEAT) avšak to neznamená, že není cheater, tito hráči obvykle mívají dvě verze cska steam i nonsteam a hrávají pod stejným nickem.

b) Všímat si hlavně hráču co mají podstatně lepší skore než ostatní (tzv. Skilleři), takových je opravdu málo. Tak bijí do očí. Stačí je chvíli spectrovat a zjistíte co jsou zač. Při první známce nějakého nepřirozeného pohybu/akce vykopnout (teda pokud nejdou rovnou identifikovat jako cheater`s skupina). Jestli se pak ještě vráti do hry neodpovídat na jeho narážky a hrát dál. Jestli se opět projevuje moc dobře pokračujte ve spectování. Pokud patří opět mezi podezřelé, tak ho potrestat patričně menším trestem a výhružkou ať si ty cheaty vypne, třeba banem na 250min. Jestli je takový hráč přistižen vícekrát, dávat ban třeba na několik dnů. Osobně dávám 9000min. Proč je nebanovat pernamentně? Ano, když to jde tak to jde, ale vetšina je tak vychytralá, že si umí měnit IP adresy a pro nonsteamové servry je to jedinný identifikační prvek, jak tyto hráče jednoznačně označit. Další riziková skupina jsou lidi co ví, že mají proměnlivou IP adresu, patřičně toho zneužívají a plýtvají vašim časem, jsou to hlavně adsl-káři (modemáři).

c) Další aspect jak je si tošku pomoct je sledovat latenci, tj. za jakou dobu se hráč serveru ozve v ms. Je samozřejmé, že tato odezva by měla být co nejkráší cca 12-30ms, v těch lepších připadech. Obvykle se dá hrát i s 40-50ms pingama a to podotýkám ještě solidně, ale když už však průměrná latence přesahuje 70ms, tak to už u daného jedince začína ovlivnovat hru. Hráč vidí veškeré dění okolo sebe o něco zpožděněji než ostatní s lepšími latencemi. Tím chci naznačit, že když se někdo bude tvářit jako skiller a bude mít třeba ping okolo 300ms a nebude hrát na serveru jen se samýma lamama  (tj. totalníma nováčkama), tak je dobré si takové člověka vzít na mušku a trošku ho posledovat, něco tady nemusí být v pořádku a určitě taky není.

d) Občas, jak je čas číst hlášky na chatu přímo ve hře. Hráči sami často identifikuji cheatery, ale nebrat každou jejich hlášku vážně, chce si to alespoň částečně ověřit. Obvykle se to dá spojit s prvním a druhým pravidlem. Je dobré třeba zkusit votování o jeho zabanování, veřejné zesměšnění, které často hrače uklidní a sám povypíná cheaty. Někdy se sami hráči chlubí tím, že mají zaplé nějaké ty cheaty, hned je banovat, ikdyby je náhodou nemněl je to zbytečná provokace.

e) Nainstalovat si alespoň nějaký anti-cheat. Je jich opravdu málo a nejsou zase moc úspěšné, avšak aspoň částečně nám usnadní hledání a indentifikaci cheatera a můžou vzbuzovat domnělý respekt :) Jmenujme si jich alespoň pár: VAC, HLGuard, Cheating-Death, SSC (jejich funkčnost a přednosti si můžeme popstat příště)

f) Sledovat více hráče jejich nicky nejsou známé nebo a to hlavně mají uplně stupidní význam, třeba totalně bez ducha. g)Obvykle platí pravidlo: jestli někdo z klanu cheatuje je obrovská pravděpodobnost, že je to cheaterský klan.

h) Pokud máte podezření a nejste si uplně jistí zkuste hráče nejdříve jen vykopnout. Někdy to pomůže a sám cheaty povypíná.

i) Nenechat se obelhat! Skoro každý cheater se bude dušovat a zapírat, že nic nepoužívá, nikdy nepoužíval a ani neví jak se to děla :). Lež je přirozený obraný mechanizmus člověka a proto je lepší upředňostňovat pravidlo, každý hrač je cheater dokud mi nedokáže opak. Jelikož vám to nikdo nemůže dokázat a slovo co vám dají stoji akorát za “starou belu”, raději se s nimi vůbec nebavte, neodpovídejte jim za co to bylo, je to jen pro vaší vlastní ochranu, ušetříte si tak spousty nervů a budete mít lepší požitek ze hry, vyhnete se kupě nadávek a uražek :). Navíc s takovým množstvím zabanovaných lidí by ste mohli mluvit do nekonečna. Přeji co nejméně takovýchto lidí a cheateru !!! :)

j) Zkušenosti mi velí, každý kdo už jednou cheatoval bude cheatovat příležitostně dále(krutá realita). Proto si na takového člověka dávejte extremní pozor a pokud se projevuje nějak extremně lépe než ostatní hned i třeba bez spectovaní ho kopat a banovat. Jednou už byl odhalen jako cheater a ten “cejch” už si sebou ponese.

k) Opět zdůrazňuji pravidlo - zásadně se s nikým nebavit(hlavně se vůbec nepouštět do diskuze) o vaších důvodech proč jste udělali to či ono, prostě se to stalo, udělali jste to a tak, a tak to i zůstane.

l) Spolehat se na vlastní zkušenosti a realitu hratelnosti hry.

m) Nedávat kontakty na žádné adminy, ani na sebe. Je velká šance, že se to rozšří a lidé vás začnout nepřijemně otravovat, nedejbože napadat.

Postřeh: Lidé co už umí celkem slušně cheaty pojmenovat a ví jak fungují, si je pravděpodobně už někde zkoušeli/zkoušejí nebo to někde nějakým způsobem viděli(třeba s videa nebo obrazcích všude možně po internetu). Bral bych je buď jako podezřelé nebo i často zkušené hráče. Já osobně cheaty nikdy nepoužival a vím o nich celkem hodně, ale bohužel ne tolik abych jim dokázal v co největším rozsahu zabránit nebo je uplně ze hry odstranit. Krutá realita :-/

Ukázkové pravidla na servru

(Jen pro informaci Rebel Warrior je dedikovaný Couter – Strike 1.6 server postaven na linuxu. Strám se oněj kompletně sám a proto vím očem tady píšu )

Desatero

Jako všude i zde budou fungovat nějaké pravidla, za které se budou kopat nebo banovat hráči.

• Žádné nefér skrypty, skiny a podobné prográmky.
• Žádné sprosté nadávky ve hře nebo i adminum mimo hru. (Platí i pro forum)
• Žádné sprosté přezdívky.
• Žádné cheaty ať už SW nebo HW!
• Žádné zbytečný team killy.
• Žádný spam.
• Žádné zneuživaní chyb ve hře.
• Žádné extremní zneuživaní slabin soupeře, zhodnoti sám admin.
• Admin rozhoduje kdo bude hrát a kdo ne.
• Admin je bůh. OMG

Člověk si řekne nejsou ty poslední dvě pravidla moc kruté a zbytečné ? Já podotýkám, že nikoliv. Všichni lidé nejsou fér a jako i zákony v ČR jsou děravé a často dochází k omylům, podvodům, tunelům a mezerám. Tak i tady by se našli spekulanti co by se snažili prokličkovat a diskutovat otom či onom. Proto jsem si vymohl pro adminy právo veta a nastolil diktatůru, kdy jeden(skupina adminů, která se vydává za jednoho člověka “admina”) vládne všem. Držme se reality a přísloví “...a přece kdyby se snad někomu u nás nelíbilo, může jít zase o dům dále, nikoho tu násilím nedržíme” ... :)

DŮLEŽITÉ NEPSANÉ PRAVIDLO:

VŠICHNI ADMINI DRŽÍ JAKO JEDEN A TAKY TAK VYSTUPUJÍ, SVÉ INTERNÍ ROZHOVRY NIKDE NEZVEŘEJŇUJÍ A POKUD TO JDE DRŽÍ SE V ANONYMITĚ S JEDNOTNÝM NÁZOREM! (nemusím vysvětlovat proč :)

Nevíte si s něčím rady? Obraťte se na naše Diskusní fórum. Společně váš problém vyřešíme!

 



 

Copyright © Counter Strike,CS 1.6,Download,Source,Non-Steam,Server
Všechna práva vyhrazena.

Publikováno: 25.06. 2009 (1182 čtenářů)

[ Zpět ]


Steamkey.cz - Prodej Steam her