Vánoce ve Francii
Vánoce jsou v každé zemi, kde se slaví, rodinným svátkem plným pohody a dárečků. Ne všude jsou ale stejné zvyky jako v České republice. U nás jsou Vánoce 24. prosince, kdy si večer upečeme kapra s bramborovým salátem a pak si jdeme pod stromeček najít své dárky, které pak společně s ostatními členy rodiny rozbalujeme. U Francouzů je to trošku jinak...
Místo kapra si připravují speciální večeři sestávající z ústřic (les huîtres), pečené krůty na kaštanech (la dinde farci aux marrons), kaviáru (le caviar), lososa (le saumon) a paštiky z husích jater (le foie gras).
Zlatým hřebem je desert s poněkud výstředním jménem – v překladu to znamená „vánoční poleno“ (la bûche de Noël). Je to čokoládový koláč ve tvaru polena, který se jí po štědrovečerní večeři. Vychází to z tradice – v dřívějších dobách chodili Francouzi večer na mši a aby jim nevyhasl oheň v krbu, dali do něj obrovské poleno, které vydrželo hořet celou dobu, a když se vrátili domů, měli tam stále krásně teplo. Dnes, v době ústředního topení, zůstalo pouze u tohoto desertu.
Většina Francouzů si do bytu kupuje jedli (le sapin), kterou zdobí stejně jako my. Dárečky u nich nenosí Ježíšek, ale Père Noël – tato tradice se však vyvinula až koncem druhé světové války. Předtím je nosila postava malého batolete, ale po válce už to byl Père Noël, který se vzhledově podobá americkému Santovi. Dárky se ve Francii navíc rozbalují až 25. prosince.
Tím končí malá exkurze do Francie – země vína a dobrého jídla. Přeji vám všem krásné Vánoce, ať už typicky české s koledami a vonícími františky, spoustu dárků a šťastný vstup do nového roku...
Zdroj : alik.cz