Jdi na obsah Jdi na menu

Vytvořte si přítele

12. 11. 2014

Lidi jsou různí. Lidí jsou jiní. Hlavně jsou všichni úplně jiní než já.

Přemýšleli jste už nad tím, proč máme tisíce FB-přátel, ale jen dva tři ty opravdové? Ty, které máme opravdu rádi, za které bychom dýchali, a kteří by nás nikdy nenechali na holičkách?

...

A už vás někdy napadlo udělat si přítele z vašeho .. nepřítele? Nemusí to být nutně ten kolega, na kterého už dlouho plánujete shodit obsah vaší poličky. ( Pokud jste odvážní, můžete zkusit i toho. )

1. Co se takhle zamyslet nad někým, koho z vašeho okolí znáte a musíte ho z nějakých důvodů ( ať už je to soused, přítel vaší sestry, nepřímý rodinný příslušník nebo kolega z práce ) "snášet", ačkoli byste ho raději neviděli, co je rok dlouhý.

2. Fajn, osobu máte. Teď to chce "vyprofilovat" důvody, čím vás štve. Nosí děsné svetry? Má hloupé poznámky? Nesnesete jeho smích? Celý jeho postoj k životu je zcela odlišný od toho vašeho?

Fajn. Máte důvod vašeho "nepřátelství".

Doposud je vaše reakce na tohoto člověka záporná, ne-li přímo nenávistná. Už vás někdy napadlo, že tímto postojem neškodíte jemu, ale hlavně, a ve své podstatě pravděpodobně "pouze" sobě? Dotyčný možná ani netuší, že vás tak irituje, anebo je mu to vcelku jedno.

3. Zkuste tedy otočit svůj postoj.

Co kdyby tento člověk "mohl" být mým kamarádem? Co kdyby mohl mít i nějaké dobré stránky? Co když je to člověk, který mi může v životě hodně dát, nebo mě dokonce někam posunout?

Ano, zdá se to být až neuvěřitelné. Ale zkuste se na chvíli zamyslet. Tento váš "odpůrce" ( ne-kamarád ) - je v životě zcela sám? Nebo má někoho - manžela, dítě, kamaráda - prostě kohokoli, kdo ho má rád? JAK JE TO MOŽNÉ??? Jak je možné, že ten "nejhorší člověk" má někoho, kdo se za něj postaví? Není to jen váš úhel pohledu, že zrovna "ON" je ten špatný?

4. Poslední, a nejtěžší krok.

Začněte přemýšlet nad tím, jak se k oné osobě přiblížit. Především odhoďte předsudky. Jste stejného pohlaví? Pak máte velkou výhodu v prožívání každodenního života. Od toho se odražte. Jako muž se přece musí každý týden holit. Jako žena musí stále bojovat s váhou a krásou .. apod. Najděte společný koníček, cokoli, o čem byste mohli někdy pohovořit. A především odhoďte vaše předsudky. Přistupte k němu / k ní, jako k někomu, koho neznáte. Zkuste se na něj podívat očima někoho, kdo ho vidí poprvé. Hledejte to, co jste ještě neviděli. Zkuste od okolí zjistit, v čem je dobrý, co ho baví, co nemá rád, co se mu líbí?

Najděte jedno společné téma. Jedno opravdu stačí. A až budete dostatečně připraveni, navažte na toto téma řeč. Budete sami překvapeni. Uvidíte něco, co se nevidí denně. Zažijete zázrak na vlastní kůži.

5. Nečekejte, že to půjde rychle. Změna bude pomalá, je to proces. Je to o změně vašeho vědomí, vašeho vnímání, vaší reality. Dotyčná osoba možná nikdy nezjistí, že byla vaším "pokusným králíkem" . Ale jednoho dne z vás třeba budou nerozluční kamarádi. Anebo ne. Možná jen jednoho dne přijde, a řekne - hele, víš že jsi docela fajn? Co kdybychom spolu někdy zašli na kafe? Ale i toto bude vaše výhra a odměna.

 

Přeji vám, abyste si tento "návod" mohli ozkoušet, a aby se vám podařilo z jednoho ( nebo všech ) ne-přítele udělat přítele.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář