Odehrával se tam totiž první ročník soutěže Miss Vietnam ČR, v němž se publiku předvedlo čtrnáct dívek ve věku od 15 do 20 let, pět nejlepších pak pojede v lednu na Miss Vietnam Evropské unie 2009 do Německa.

Protože v publiku zasedlo i dost Čechů - mezi porotci nechyběl např. europoslanec Jan Zahradil - snažili se jim vietnamští organizátoři tlumočit dění na pódiu do češtiny.

Docházelo tak k humorným situacím, kdy po několika minutovém proslovu ve vietnamština následovala jedna česká věta. I tak se bylo na co dívat a atmosféra v sále občas připomínala fotbalové utkání.

Účastnice miss Vietnam v ČR

Účastnice miss Vietnam v ČR

FOTO: Pro Právo Miroslav Sova

Zvláště dívky číslo jedna a čtyři měly v Top Hotelu své příznivce, kteří je hlasitě povzbuzovali. Byli to většinou studenti pražských středních škol, jež při rozhovorech plynule přecházeli z češtiny do vietnamského jazyka. Dokonce se některé dívky smály zkomoleným českým slovům, která na jevišti vytvářel vietnamský moderátor. Na otázku, proč se samy do soutěže nepřihlásily, tvrdily, že v ní stačí jedna jejich zástupkyně.

Vítězka, osmnáctiletá Mai Nah Ngueyen

Vítězka, osmnáctiletá Mai Nah Ngueyen

FOTO: Pro Právo Miroslav Sova

„Navíc si dívky musejí pořizovat šaty samy a vietnamský kroj přijde až na tři tisíce korun a to je pro Vietnamce dost,“ tvrdila jedna ze studentek. Budoucí missky ale kromě tradičních krojů předváděly také večerní šaty, došlo i na promenádu v plavkách.

Vítězkou soutěže, kterou spolupořádalo občanské sdružení Info Dráček, se nakonec v úterý nad ránem stala vysoká štíhlá osmnáctiletá Mai Nah Ngueyen, studentka čtvrtého ročníku pražského gymnázia Na Vítězné pláni. Část výtěžku z akce poputuje na humanitární účely a pomůže postiženým dioxiny ve Vietnamu.