Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ratíškovice mají opět ligu. V šipkách

5. 1. 2012

„Podařil se nám husarský kousek. Podobná soutěž v Ratíškovicích existovala již v minulosti, ale kvůli nízkému zájmu zanikla. Proto jsme rádi, že se nám ji podařilo obnovit,“ zářil sekretář nově vzniklé soutěže Radek Michenka.


„Liga vznikla naprosto náhodně. Seděly jsme v restauraci Sport při ligovém zápase a dostali nápad založil amatérskou soutěž,“ popisuje Michenka.

Soutěž, která odstartovala začátkem prosince, má za sebou tři kola. Před premiérovu sezonou byl navíc zvolen pětičlenný výkonný výbor, technický ředitel a sekretář soutěže.

Ze začátku ale nebyl ve čtyřtisícové obci o oblíbený sport zájem. „Přihlásily se pouze čtyři mužstva. Myslely jsme si, že je to konečné číslo,“ sdělil Michenka.

Postupně se pak začaly hlásit další a další týmy. Nakonec se přihlásilo neuvěřitelných deset týmů, což nemá v historii ratíškovických šipek obdoby.

Vznikly hospodské týmy TŠ Sport, Olin team Bumbes, Pitkin, Smyk a DDT. Dále mužstva složená z kamarádů ŠPK, Double Smyk a celek ŠK Netrefím sa. Svůj tým má i místního sboru dobrovolných hasičů. Největším favoritem soutěže je ale URNA. Tým, který má v sestavě několik ligových hráčů, patří k ozdobám nově vzniklé soutěže.

„Liga se hraje dvoukolově systémem každý s každým, kde za vítězství jsou dva body, za remízu bod. Hraje se na třech herních místech – Pivnice na Smyku, Pivnice u Dalka a restaurace Sport,“ informuje Michenka.

Ten by se nebránil ani rozšíření do okolních vesnic. „Věříme, že se do příštího ročníku přihlásí i některé týmy z okolí. Určitě by soutěž zkvalitnily,“ dodal Michenka.

Co jsou to šipky?

Nejčastěji se zápolí ve hře 501 double out: body se odečítají, končit se musí hodem do políčka, které má dvojnásobnou hodnotu (např. při zbytku 16 musí hráč trefit double 8).

Šipky se dělí na elektronické a steelové. První druh je v Česku rozšířenější, hraje ho asi 9 tisíc lidí, druhý zhruba 3 tisíce.

Steelové, u nichž jsou navíc rozhodčí, jsou náročnější, protože se šipka musí zabodnout do terče. V elektronických stačí dotyk. Tyto šipky váží cca 16 gramů, steelové cca 24 gramů.

Nejprestižnější turnaje pro profesionály včetně mistrovství světa pořádá organizace PDC, níže stojí BDO, pod niž spadá i WDF.

 

Autor:  Libor Kopl

Hodoninský deník
 
libor.jpg