Jdi na obsah Jdi na menu
 

 



Mormísek

MORGAN

 

Americký morgan je velmi neobvyklý v tom, že jeho původ můžeme vysledovat pouze k jedinému hřebci, výjimečnému drobnému Justinu Morganovi, který měřil pouhých 142 cm, ale vynikal stejně bravurně v soutěžích pod sedlem i v zápřeži.

Justin Morgan se pravděpodobně narodil v roce 1789, původně se jmenoval Figure a teprve později převzal jméno po svém prvním známém majiteli Thomasovi Justinu Morganovi, který pocházel z farmářské rodiny ve Vermontu, ale byl rovněž učitelem hudby a skladatelem duchovní hudby. Jak byl Justin Morgan vyšlechtěn, nebylo nikdy dostatečně objasněno, neboť chybí jakékoliv dochované doklady. Pravděpodobnými předky byli plnokrevníci, arabi, velští kobové a holandští koně. Jisté však je, že navzdory své malé postavě – nevážil více než 386 kg – byl Justin Morgan výjimečně silným pracovním koněm a nepochybně tvrdě pracoval pro celou řadu majitelů. Byl využíván k orbě, v zápřeži i při mýcení lesa a při soutěžích v tahání kulatiny nebyl nikdy poražen svými soupeři téměř dvojnásobné váhy. Kromě toho byl velmi plodný a svým potomkům předal svou pozoruhodnou sílu, vytrvalost, rychlost a v neposlední řadě ušlechtilou povahu. Tři z jeho synů výrazně ovlivnili vývoj plemen a honáčtí morgani byli proslulí rychlostí klusu.

Jako u tolika jiných plemen i počet morganů se výrazně snížil po nástupu motorizované dopravy, ale díky úsilí nadšených členů Morgan Horse Clubu, založeného v roce 1909, plemeno přežilo až do dnešních dnů. Dnes je bohatá populace morganů ve Spojených státech a uznávané chovatelské kluby jsou i v Kanadě, Británii, Austrálii, Španělsku, Novém Zélandě, Německu, Itálii a Švédsku. Morgan je chován jako přehlídkový kůň a rovněž se účastní soutěží v řadě oblastí, jako je práce s dobytkem (cutting), westernová drezura, v kategorii hunter-jumper, v drezuře, jako roadster a v zápřežových závodech.

 

 

POPIS PLEMENE 

Výška : 143,2 – 154,5 s odchylkami nahoru i dolů.

Barva : Hnědáci, ryzáci, tmaví hnědáci nebo vraníci. Nad karpem nebo hleznem nejsou povoleny bílé znaky kromě hlavy.

Stavba těla : Působivá hlava s rovným nebo mírně konkávním profilem, širokým čelem, velkýma očima a krátkýma ostražitýma ušima; mírně klenutý krk; šikmé plece a výrazný kohoutek; kompaktní hluboké tělo s krátkým hřbetem; vyklenutá žebra, široká bedra a hluboké slabiny; dobře osvalená záď s vysoko nasazeným ocasem; rovné zdravé nohy s krátkými holenními kostmi, plochými kostmi a dostatečně dlouhými šikmými spěnkami, které umožňují lehký pružný krok; dobrá zdravá kopyta s pevnou rohovinou.

 

ZAJÍMAVÉ ÚDAJE

 

Morgan jménem Comanche, kůň kapitána Mylese Keogha, byl jediným koněm neindiánského původu, který přežil bitvu u Little Big Hornu v roce 1876. Zotavil se z řady poranění a žil až do úctyhodného věku 29 let.