Jdi na obsah Jdi na menu
 


Činnost sboru v roce 2021

15. 7. 2022

ZPRÁVA ZA PRVNÍ POLOLETÍ

I činnost našeho sboru byla v první polovině roku sporadická. Přišli jsme o možnost pořádání plesu i čarodějnic a i o výdělky pro sbor s tím spojené. Činnost zásahové jednotky byla snížena pouze na zásahy a online školení strojníků a velitelů. Výjimkou byly předvelikonoční úklid příkopů v katastru obce, údržba autobusových zastávek a tradiční sázení stromků v obecním lese. Od konce května se rozjela pravidelná školení členů jednotky a činnosti spojené s prací pro obec a občany.

Jediným ostrým zásahem byl požár bývalé kotelny ve slévárně. V druhém pololetí proběhne modernizace přívěsného vozíku na stříkačku PS 12. Původní skříň bude upravena členy sboru pro přepravu moderních hasebních prostředků a zařízení a následně instalována na bezpečnější bržděný podvozek. V letošním roce oslaví náš sbor 130 let. Bohatou minulost si připomeneme v neděli 4. 7. 2021 ve 14 hodin slavnostním nástupem u obecního úřadu a výstavou historické i současné techniky sboru.

ZPRÁVA ZA DRUHÉ POLOLETÍ

Druhou půlku roku 2021 jsme zahájili oslavami 130 let založení sboru. Celý pouťový víkend zajišťovali členové sboru provoz v areálu Pod Lipami. Hlavní akce, slavnostní nástup, byla připravena na neděli 4. 7. Za účasti zástupců okolních sborů byla krátce zrekapitulována činnost v jednotlivých obdobích, předány květiny členkám sboru a všichni přítomní obdrželi výroční odznaky. Následovalo pouťové odpoledne s koncertem dechové hudby a večerní program s reprodukovanou hudbou.

Na konci prázdnin probíhá pravidelně kontrola stromků, které každý rok sázíme, zakončená opékáním a dalším občerstvením. Letos nám předpověď počasí vůbec nepřála, počítačové simulace slibovaly vydatný déšť a vichr. Zůstali jsme tedy skryti v podloubí před zbrojnicí. Večer se vydařil a ani černá předpověď se nevyplnila (tak jako hromada letošních predikcí).

V září jsme uspořádali zábavné dopoledne pro děti z mateřské školy, proběhla soutěž okrsku Pod hradem Lanšperkem a soutěž O pohár starosty Orlického podhůří. Naše družstva (každé v jiném složení) tak získala během víkendu druhé a třetí místo.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce měla za pololetí několik technických zásahů (čerpání vody při vyšším stavu potoka, čištění propustků a srážek), pomáhala občanům (dvakrát se likvidoval nebezpečný hmyz) i obci (čištění propustků a srážek), účastnila se likvidace požáru (v areálu firmy Help s r.o. – dříve slévárna) i nočního námětového cvičení na Lanšperku. Zejména večerní cvičení nám ukázalo, jak důležitá je komunikace mezi jednotkami i členy mezi sebou. Potmě byla nejen dopravována voda, ale i vyhledávány a ošetřovány osoby. Akce byla zakončena posezením v hostinci Na Podhradí na Lanšperku.

V říjnu skončila výjimka na používání pneumatik s vodícím vzorkem na cisterně, ta musela být přezuta do nových záběrových pneumatik už před provedením technické kontroly. Byly zahájeny práce na modernizaci přepravního vozíku na sříkačku PS 12, tak aby mohla být tahána za dopravním automobilem Ford. Ford absolvoval v prosinci dvouletou prohlídku a technickou kontrolu. Připravované podzimní akce Rozsvícení vánočních stromů a Výroční valnou hromadu jsme bohužel museli zrušit.

                                                                    Za SDH Hnátnice jednatel Karel Beran

zdroj: Hnátnický zpravodaj

                                                                                                                                                                        

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář