Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kapličky, Kříže a jiné

 KAPLE, KAPLIČKY, BOŽÍ MUKA, KŘÍŽE, MÍSTA S OBRÁZKY SVATÝCH A POUTNÍ MÍSTA NA VRBENSKU

STRANA Č.1

STRANA Č.2

 

Míst kde stávaly nebo ještě stojí různé kříže nebo obrázky svatých je na vrbensku dost a dost. Jenže dnes už prakticky nikdo neví za jakým účelem byly postaveny nebo jakému účelu sloužily. Ale je celkem jisté, že se v těchto místech vždy něco přihodilo. Ať už příhody s koncem šťastným, či ty horší s koncem špatným či nešťastným. Proto prosím všechny, kteří budou tyto řádky číst a budou o těchto místech cokoliv vědět ať mi to prosím napíší na kontaktní adresu těchto stránek. Uvítám jakýkoliv příspěvek, byť by se Vám  třeba nezdál dobrý.

 

                                                  VRBNO OKOLÍ

  

Putování za těmito, řekl bych malými sakrálními stavbami začínám na pro mě nejznámějších místech. To znamená v Železné. Taková známá místa jsou zde tři. Největší z nich je kaplička zasvěcená Panně Marii Sněžné postavená v osadě Wolfseifen. Materiál na původní malou kapličku byl dovezen z Horního Údolí, Kde místní kovář Laske stavěl na počátku 19 stol.(1809) na poutním místě zvaném Sv. Anna novou zděnou kapli místo zdevastované dřevěné kapličky sv. Barbory po prvé postavené kolem roku 1450 a v roce 1653 přestavěné Vratislavským biskupem Karlem Ferdinandem Vasou. Materiál z této dřevěné kaple věnoval Laske občanům obce Buchbergsthal a kaplička byla opět postavena v části Železné zvané Wolfseif. Protože však starý materiál začal po padesáti letech opět chátrat tak ji rodina Treimerova rozebrala a někdy v šedesátých letech 19 stol. postavila nad svým domem č.p. 22 kapličku novou. Tato přežila obě světové války ale po smrti rodičů pana Josefa Treimera začala opět chátrat. Dnes na jejím místě leží jen polorozpadlá ruina. Toto povídání má zatím šťastný konec, již je vypracován projekt na její obnovení a tento  vypadá velice dobře. 

 

nepojmenovany-1.jpg

                    Kaplička sv. p Marie Sněžné 

 

kaple.jpg


  Další malá stavba se také nacházela v osadě Wolfseifen a to na cestě do Mnichova za domem č.p. 71. Tato, dalo by se říct kaplička nebo také Boží muka bývala ještě v 50 letech 20 stol. pěkně vyzdobena sv. obrázky a květinami. Po vyhoření a následném zbourání neobydleného domu č.p.71, zmizela také tato malá stavba.

 

 wolfsei1.jpg  

 

Další místem se třemi obrázky svatých je místo nad bývalým jezem a začátkem továrního náhonu (dnes naproti střelnice, protože jez i část náhonu odnesly povodně). V roce 1955 přesně 17. ledna při vichřici která zničila a povyvracela okolní lesy byly obrázky jako zázrakem zachráněny. Větrná smršť vyvrátila všechny okolní stromy jen ty na kterých byly zavěšeny obrázky ulomila těsně nad nimi. Toto nebyly žádné stromečky ale mohutné smrky. Jen mně není známo za jakým účelem zde byly obrázky zavěšeny.V Železné se tomuto místu říkalo U obrázků

zelezna-u-obrazku-1.jpg

 U obrázků v roce 1955

 Další místo je na „Hutích“. Zde se nacházel u továrního jezu Heinrichova hamru velký kříž s Kristem a obrázkem. U kříže stálo modlitební klekátko a také toto místo bývalo vyzdobeno květinami. V 60 letech 20 stol byl kříž uřezán stejně jako kříž Videlský. Důvod je jasný komunisti neměli rádi katolíky, proto tyto památky soustavně ničili. V roce 1997 povodeň toto místo úplně zničila. Ani zde mi není znám význam tohoto místa. 

 

 

                   kriz-u-jezu.jpg

 Další svatý obrázek stával po pravé straně silnice do Videl na vrcholu stoupání zvaném Videlský kopec.Toto místo jsem nalezl při těžbě dřeva. Plechový obrázek byl již totálně zničený a tak se nedalo ani zjistit který svatý je na něm vyobrazen. Nezjistil sem ani k jaké události se toto místo vztahuje.

 

 


 

postaveni-obr.jpg 

                                  Místo na Videlském kopci kde obrázek stával           

 

 Dominantou Videl je dřevěná kaplička postavená v roce 1930 tesařským mistrem Josefem Nitschem z Vrbna podle návrhu architekta Alfonze Petera rovněž z Vrbna. Tato kaplička je klenotem osady Vidly. Za stavbu a její výzdobu zaplatili každý stejnou částku kardinál Adolf Bertram z Vratislavi a biskup ŘNR Dr Klein z Bruntálu.Kaple sv. Hedviky byla vysvěcena 26.října 1930 zároveň s otevřením nové národní školy.

                                     Z německé Kroniky

 

o-videlske-kapli.jpg

 

kaplicka_vidly_2.jpg

 

                                                                 Kaple sv. Hedviky     

                                        Obrázek sv. Hedviky pod kapličkou 


vidly-sv.hedvika.jpg

                                obrázek sv.Hedviky                                                               detail   

                                                       Kříž mezi kapličkou a hospodou

  kriz-mezi-kaplickou-a-hospodou1920.jpg


 Vidly kříž u bývalé hospody

                                       

  Videlský kříž 

 

videl.-kriz-stary-1.jpg

                                    Videlský kříž 2010                                     Videlský kříž 1920

                                                                       Na Kotě

Na vrcholu stoupání mezi osadou Vidly a lázněmi Karlova Studánka ve nadmořské výšce 1004m (Kota) se nachází dva pomníčky z roku 1912 oba souvisejí se stavbou silnice Karlova Studánka – Vidly. Je to datum ukončení stavby této silnice  

 

 

 

      1-pametni-deska-a-kamen-v-miste-kota-07.jpg2-pametni-deska-a-kamen-v-miste-kota-06.jpg

 

                       3-pametni-deska-a-kamen-v-miste-kota-05.jpg

                        Kota pomníček a pamětní deska z roku 1912

                                                              Nápis na desce                                     Překlad

                                      Abernerefren schlanden durchkreutz         Jak barevný had přes upravená

                             die Geregelten Felder verschungen            pole, teď pohlcena lesem stoupá

                                   vom Wald jetz an der Berge hinauf             po svahu stále živá to stuha          

                                     kommend ein schimmernder läder ver         cesty spojující země.

                                                       üpfende Strase

                                                   Hinnewiederstein

Kříž na skále které se dnes říká Rollandův kámen. Před druhou světovou válkou měla tato skála název Hinnewiederstein. Nachází se při staré cesté z Ludvíkova do Karlovy Studánky. Tento modřínový  kříž nechal vyrobit v ludvíkovském dřevařském provozu velmistr ŘNR Norbert Klein a vysvětil ho 14. září 1924                                                           

 

 

                           hinundwiederstein1926.jpg 

         Hinnewiederstein v roce 1929

 

                                    Pokračujeme ve Vrbně pod Pradědem

 

Takových historických památek se ve Vrbně, jako  ostatně všude nacházelo značné množství a i když některé nenávratně zmizely tak se po nich dochovaly alespoň nějaké obrázky nebo staré fotografie. Nejlepší by bylo kdyby se dochovaly také nějaké dokumenty ze kterých by se dal zjistit důvod proč zde byly kapličky křížky nebo sv. obrázky postaveny. Začnema těmi známýmy a budeme pokračovat k těm méně známým až neznámým.

Jako první bych uvedl kapličku která stávala na křižovatce ulic Myslivecká a Polní. Tato kaplička stávala na svém místě až do 60 let 20 století. Důvod její stavby podle lidového vyprávění je, že do těchto míst při jedné velké povodni dosahovala voda. Může to tak být protože v jiném vyprávění se říka, že celé vrbenské údolí bylo jedno veliké jezero.

pohled-z-ulice-mysliveck_-na-ulici-palack_ho.jpg 

                                                              Křižovatka Myslivecké a Polní

Jako další uvádím obrázek s klekátkem který stával v místě vrbeňáky nazývaném Pod bělidlem nebo také Pod skalkou. Důvod stavby zatím neznámý a navíc obrázek již zmizel zůstalo jen místo pod stromy zarostlé kopřivami, jak dokazuje obr. z roku 2010.

Obrázek pod Bělidlem

   Původní obr. Pod Bělidlem                                  Foto 2010

 

 Jako další je tu kříž s odpočivadlem u staré poštovské cesty asi 700 m nad bývalým chudobincem (dnes škola v přírodě). Z jakého důvodu byl tento kříž postaven není známo. Jediné co je známé, že kolem poštovské cesty byly za pánů z Vrbna postaveny různé dílny na zpracování kovů a to by spolu mohlo souviset.

kriz-na-postovske-vodoznak.jpg

Původní kříž na Poštovské                                     Kříž v r. 2010       

       Další kříže stály na Střelniční ulici. První z nich stával mezi lipami  před  domky postavenými pro rodiny jejichž obydlí vzala voda při povodni v roce 1997. Místo kříže tam dnes stojí pomník který má tuto mohutnou povodeň připomínat a druhý kříž stál pod lipami u odbočky do Ludvíkova. Také o těchto křížích mně zatím není nic známo. Lze se ale domnívat, že byly postaveny v místech kde byly v 17 století upáleny dvě nevinné ženy nařčené z čarodějnictví. Je to ale jen nepotvrzená doměnka, čož nemění nic na tom, že tam kříže opravdu stály.

 

                                              kriz-strelnicni.jpg

                                                      Mezi stromy stával v 50 letech kříž

  Druhý kříž má ještě jednu možnost stával totiž přímo pod opevněným Švédským táboram kde se v roce 1642 bojovalo. Po bitvě u Karlovic se Švédové stáhli do svého opevněného tábora odkud byli císařským vojskem vytlačeni až na hrad Fürstenwald kde byli definitivně poraženi a hrad byl rozbořen.

Třetí kříž s neznámým významem stojí dodnes na křižovatce Střelniční a Křivé.Tento by se také mohl vztahovat k popravám čarodějnic v 17století. Obě exekuce totiž byly propvedeny na Střelniční ulici a jedna z popravených prý byla dokonce starostova žena. 

 

kriz-strelnicni.jpg

 Kříž na ul.Střelniční u odbočky na ul.Křivou

Další kamenný kříž stojí na náměstí sv. Michala vedle kašny. K tomuto místu se váže lidové vyprávění o vojácích Prokopa Holého kteří byli po prohrané bitvě a těžkém mučení, zaživa spolu s mrtvýmí naházeni do staré šachty která stávala v těchto místech a zasypáni

 

kasna-a-kriz.jpg

kašna a dřevěný kříž na Sv.Michalu 

    

Kříž před Kostelem sv. Michala

Kříž před kostelem Sv.Michala

 

 Dalším pomníčkem u tzv. Poštovské cesty je malý oplocený pomníček s německy psaným nápisem. Pomníčku chybí na vrcholu kamenná sova která souvisí s moudrostí která je vytesána do pomníčku. Pomníček označuje místo kde zemřel na infarkt farář z Andělské Hory který tudy chodil na bohslužby do Vrbna       

pomnik-postovska.jpg

             pomníček na Poštovké

 

 

                                 Překlad nápisu na pomníčku na Poštovské

 

 


old_parchment_parchment.jpg

     

 

 

                                                 Studánka v lesoparku

 V lesíku mezi bývalou hospodou u Střelnice a Lenasem (dnešní lesopark) stávala studánka s posezením. Dnes je ze studánky jen zděná část s kamennou deskou, na které je nečitelný nápis.

 


studanka-v-lesoparku.jpg

                                                      Studánka v lesíku

 

       Milník u Anenské myslivny

 

Na staré poštovské cestě z Andělské Hory do Vrbna  p. Pradědem nedaleko Anenské myslivny cca 200 m. směrem k Vrbnu stával a bude opět stát kříž který vyznačoval vzdálenost  1/2 vídeňské poštovské míle (asi 3,8 km) k další zastávce dostavníku, což bylo náměstí sv. Michala ve Vrbně. Toto misto je na historických mapách z 19 století vyznačeno kroužkem s křížkem a na nových mapách je místo vyznačeno jako pomník u cesty pod vrcholem Kopřivníku. 

postovky-kriz.jpg

   

      Historické poutní místo sv.Anna -  (Annaberg)


anaberg-2.jpg

                                          Poutní místo Annaberg dříve a dnes 

 

 

 

 

 

                                                                     Ludvíkov kříž u mlýna

 

nepojmenovany-1.jpg

                                Kříž u mlýna                                                   Mlýn za obchodem

 

  Obrázek u pošty v Ludvíkově

ludvikov-katol.-vyveska.jpg  

 

Karlova Studánka chodník na Ovčárnu

 obr.cesta-k-ovcarne.jpg  kostelik-hubertov.jpg

                Chodnk na Ovčárnu                                   Kaplička Hubertov     

                                        Hitlrova busta Karlova Studánka.                                   

Po navštěvě Adolfa Hitlera s doprovodem  (Konrád Henlein, Reinhard Heidrich,Hermann Göring) 8. října 1938, byla před letními lázněmi na památku této události na stávající sokl který původně nesl bystu  arcivévody Wilhelma posazena busta Adolfa Hitlera.

                                                                       

 

                                                                                        

 

  Kobrštejnské louky  

 

kobr.kriz.jpg

Pomník na památku Hanuše z Vrbna který zde padl v souboji s loupeživým rytířem.V pozadí hrad Koberstein. 

 

datum-na-rolandove-kameni.jpg

 Nápis na Rolandově kameni

cedulka-na-rozcestniku-na-pecnem.jpg

      Nápis na křížovatce na Pecném

 

kriz-na-rolandove-kameni-nad-karlovou-studankou.jpg

  Rolandův kámen-Hinundwiederstein

 

 

kotel.jpg

Památníček ve Velkém kotli

 

krizek-mezi-vysokym-vodopadem-a-svycarnou-po-modre-.jpg

Křížek mezi Vysokým vodopádem a Švýcárnou

 

 

mohyla-na-naucne-hornicke-stezce-mezi-hornim-udolim-a-zlatymi-horami-lezi-tesne-pod-pricnou-.jpg

Mohyla nad Horním Údolím  

 

deska-na-mohyle.jpg

                                                                Jména na mohyle

 

 

pamatnicek-na-ztracenych-kamenech.jpg

Památníčekna Ztracených kamenech

                                  

 

 

 

v-zatacce-pod-barinskyma-chatama-u-potoka-.jpg

U Bařinských chat

                          

                   

cimg1274.jpg

                                                    Novogotický kostel v Horním Údolí

                                     

kaplicka-nad-hornim-udolim.jpg

 Horní Údolí kaplička na cestě ke Svaté Anně

 

p4297355.jpg

 

Křížek v Mnichově za domem pana Klíče

zatím mi není znám jeho význam po zjištění doplním.

 

                                   

 

 

 logo-zdenek.jpg