Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                          

CHARAKTERISTIKA ŠKOLY

 

                                         HISTORIE, SOUČASNOST

 

 

 

 CHARAKTERISTIKA ŠKOLY – HISTORIE,

 SOUČASNOST

 

 

         Dvoutřídní Mateřská škola Jaroměřice je předškolní zařízení s celodenním provozem bez právní subjektivity. Je umístěna v budově zámku chráněné Státním památkovým úřadem.

         Počátky historie mateřské školy sahají až k datu 9. ledna 1939, kdy byla v přízemí budovy zřízena jedna třída. Podmínky však byly velmi stísněné, chybělo sociální zařízení, vybavení i pomůcek pro práci s dětmi bylo minimum. Již po měsíci byla MŠ přestěhována do sálu hostince u Bleierů, ale i tam byly podmínky a prostředí nevyhovující. V roce 1941 byla MŠ umístěna do měšťanské školy, kde se práce s dětmi podstatně zlepšila. Válečné události však poznamenaly stav budovy natolik, že musela být MŠ opět navrácena na původní místo – do zámku, kde se podmínky měnily a zlepšovaly ve prospěch předškolního zařízení.

         V současné době MŠ zabírá celé přízemí zámku a v prvním poschodí dvě propojené místnosti (ložnice dětí). V další části je OÚ, který má s MŠ společnou vstupní chodbu (vestibul). Zámecké prostory jsou pro MŠ netypické – menší mimoúrovňové místnosti, různá zákoutí, vysoké klenuté stropy.

         V posledních letech se výrazně změnil vzhled a vybavení tříd, byla provedena modernizace školní kuchyně, která je součástí MŠ. V roce 1997 bylo místo lokálního topení zavedeno plynové vytápění v celé budově zámku. V době letních prázdnin 2002 bylo zmodernizováno sociální zařízení.

          Další rozsáhlá rekonstrukce zámku byla započata 3. 7. 2014 do 20. 10. 2014 a další fáze rekonstrukce pokračovala od 30. 6. 2015 do 31. 8. 2015. Do celkové rekonstrukce zámku byla zahrnuta výměna oken, nové osvětlení v prostorách MŠ, vybudování nového sociálního zařízení pro děti i personál v prvním a druhém patře, podlahové topení v II. oddělení, pokládka nové podlahové krytiny ve všech prostorách, vybudování průchodu ze šatny do třídy II. oddělení přes výdejnu potravin. Všechny úpravy vyhovují hygienickým normám pro mateřské školy. Současně s rekonstrukcí budovy se prováděly terénní úpravy na školní zahradě s vybudováním nového oplocení. Vzhledem k rozsáhlé rekonstrukci byla provedena i výměna zastaralého nábytku v II. oddělení, v šatnách pro děti a vybudováno zázemí pro personál. Veškeré zařízení bylo vyráběno na míru místním truhlářem.