Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krátkosrstá kolie / Collie smooth

 

Obecný popis:

 

Země původu:  Severní Anglie a Skotsko

Původní využití:  ovčácký a honácký pes

Povaha:  Kolie jsou veselé, velmi inteligentní, pracovité, energické, společenské, citlivé a přítulné. Nikdy nejsou nervózní nebo agresivní. Působí důstojně. Pozorně sledují, co se děje v jejich okolí a výtečně hlídají. Kolie se silně upínají na svého pána. Dobře vycházejí s jinými domácími zvířaty a jinými psy. K dětem se obvykle chovají mile a tolerantně, se zřetelným sklonem je ochraňovat. Přátele rodiny vítají. Vůči neznámým lidem, především když nikdo není doma, jsou kolie ostražité a energicky brání své teritorium. Neštěkají ale zbytečně.

Výchova:  Kolie se učí rychle a ráda. Ochotně plní přání svého pána. Nejlepších výsledků dosáhnete, využijete-li intonaci hlasu k pochvale. Kolie je velmi citlivý pes, tvrdá výchova není v žádném případě vhodná. Zdařilé zespolečenštění již malého štěněte je důležité. Vyroste z něj pak vyrovnaný a radostný pes, který vyrovnaně reaguje na rozličné vjemy a situace.

Kolie potřebuje mnoho pohybu. Miluje pravidelné delší procházky, ráda si hraje s míčkem, aportuje a dovádí bez vodítka. Jako dospělá může běhat vedle kola. Velkou výhodou tohoto plemene je, že nemá sklony k samostatným potulkám. Je značně věrné svému domácímu území a na procházkách se drží svého pána. Doma se chová klidně. Plemeno se také skvěle uplatňuje ve psích sportech a různých formách poslušnosti. Využít se dá také jako záchranářský nebo slepecký pes.

Tělo:  Tělo kolie je delší než její výška. Hřbet je rovný a pevný, bedra jsou mírně klenutá. Hruď je hluboká a široká, žebra jsou dobře klenutá. Ocas sahá nejméně k hlezenním kloubům. Je nošen dolů se špičkou mírně ohnutou vzhůru. Při chůzi se mírně zvedá, nikdy však není zakroucený nad hřbetem. Končetiny jsou rovné, lokty dobře přiléhají. Kolie má oválné, kompaktní tlapky. Mohutný svalnatý krk je středně dlouhý a mírně klenutý. Pohyb je lehký.

Hlava:  Bystrý a živý výraz je u krátkosrstých kolií velmi důležitý. Hlava má tvar tupého klínu, lebka je plochá. Směrem dopředu se hlava postupně zužuje, lícní kosti nevystupují. Temeno hlavy a hřbet nosu jsou z bočního pohledu rovnoběžné. Nos je zakulacený, vždy černý. Stop ve výši očí je mírný, ale patrný. Tlama a lebka dosahují stejné délky. Uši jsou pevné. Zbystří-li pes pozornost, uši napřímí, špičky však zůstávají překlopené dolů. V klidu stáčí pes uši dozadu. Oči mandlového tvaru nesmějí být příliš malé. V hlavě jsou umístěny šikmo a mají inteligentní a dobromyslný výraz. Barva očí u kolií sobolí (zlaté) barvy a u trikolorních je vždy hnědá. Jen varianty blue merle mohou mít (jedno nebo obě, celé nebo částečně) modré nebo modře skvrnité oči. Kolie má úplný chrup, skus je nůžkový.

Kohoutková výška:  Psi dosahují výšky 56 - 61 cm, feny měří 51 - 56 cm.

Hmotnost:  Psi váží asi 20,5 - 29,5 kg, feny přibližně 18 - 25 kg.

Srst:  Krátkosrstá kolie má krátkou, těsně přiléhající srst. Krycí srst je drsná, podsada velmi hustá. Srst nesmí být trimovaná ani stříhaná. Potřebuje pravidelné kartáčování a česání. Vhodným nástrojem je hřeblo. Tyto kolie totiž ztrácejí dosti chlupů i mimo období línání. Při nedostatečné péči se mohou vytvářet zplstnatělé plotny. Drápy se udržují krátké.

Barvy:  Kolie se vyskytuje v sobolí (zlaté) barvě kombinované s bílou, jako trikolorní nebo blue merle. Sobolí barva zahrnuje škálu odstínů od světle zlaté až po tmavě mahagonovou a rezavou. Vybledlá slámová nebo smetanová barva se považují za velmi nežádoucí. Trikolorní kolie je z převážné části čistě černá s tříslovými znaky na tlapkách i na hlavě a s bílými znaky. Zrzavý nádech srsti je zde vysoce nežádoucí. Kolie blue merle je převážně stříbřitě modrá, černě tečkovaná a žíhaná. Tříslové znaky na hlavě této varianty se oceňují, nejsou však povinné. Velké černé plotny v plášti a nazrzlý odstín srsti jsou nežádoucí. Kolie mohou mít typické bílé znaky: zcela nebo částečně bílý límec, bílou přední část těla (často hruď a břicho), bílé končetiny a tlapky i bílou špičku ocasu. Přípustná je i bílá lysinka.

 


 

Standard Kolie krátkosrstá – Collie smooth

CZ - oficiální překlad: Collie smooth - standard č.296/19.10.1988/D

 

Země původu: Velká Británie

Celkový dojem: Pes s velikou inteligencí, ostražitostí a aktivitou. Působí důstojně, což je zdůrazněno jeho dokonalou stavbou těla, v které žádná část nesmí být disharmonická. Celkově se jeví jako pracovní pes.

Charakteristika: Stavba těla se vyznačuje silou a aktivitou, bez známek těžkopádnosti a stopy hrubosti. Výraz je velmi důležitý. Pozorujeme-li významné znaky tohoto plemene, vyznačují se dokonalou vyvážeností a správnou strukturou lebky a nosní partie a velikostí, tvarem, barvou a uložením očí a korektně nasazenýma a správně nesenýma ušima.

Povaha: Veselá a přátelská, nikdy není nervózní ani agresivní.

Hlava a lebka: Charakter hlavy je velice důležitý; musí být posuzována v poměru k velikosti psa. Při pohledu shora i z profilu se hlava podobá tupému, čistě střiženému klínu s hladkými vnějšími liniemi. Lebka je plochá, zužující se plynule po stranách v hladké linii od uší ke špičce černého nosu, aniž by vyčnívaly lícní kosti a tlama působila tence a špičatě. Při pohledu z profilu probíhají horní linie lebky a obličejové partie paralelně a rovně a jsou stejně dlouhé. Jsou odděleny lehkým, ale patrným stopem neboli odsazením. Střed mezi vnitřními koutky očí (současně centrum korektně umístěného stopu) představuje střed vyvážené délky hlavy. Konec hladkého, dobře zakulaceného nosu je tupý, nikdy hranatý. Spodní čelist silná a dobře formovaná. Hloubka lebky, od nadočnicových oblouků až pod okraj spodní čelisti, nesmí být nikdy nadměrná (celkově ne hluboká). Nos zásadně černý.

Oči: Velice důležitý bod, dodávající psovi půvabný výraz. Střední velikosti (v žádném případě ne příliš malé), poněkud šikmo uložené, mandlového tvaru, barvy tmavě hnědé, vyjma jedinců se zbarvením blue-merle, u kterých jsou oči (jedno nebo obě, celé nebo částečně) modré nebo modře skvrnité. Výraz plný inteligence, s živým a bystrým pohledem při naslouchání.

Uši: Středně velké, širší v nasazení, na lebce nasazené ani blízko, ani daleko od sebe. V klidu položené dozadu, avšak jakmile je vzbuzena pozornost psa, jsou otočeny dopředu a neseny zpola vztyčené, tj. přibližně dvě třetiny uší stojí vzpřímeně a horní třetina je překlopena přirozeným způsobem dopředu až pod vodorovnou linii přehybu.

Tlama, chrup: Zuby dobré velikosti. Čelisti silné, s perfektním, pravidelným a kompletním nůžkovým skusem, tj. horní zuby přesahují bez mezery spodní zuby a jsou kolmo vsazené v čelisti.

Krk: Svalnatý, silný, přiměřené délky, dobře klenutý.

Hrudní končetiny: Lopatky šikmé a dobře zaúhlené. Běhy rovnoběžné a svalnaté, přičemž lokty se nestáčí ani dovnitř ani ven, s nepříliš silnými kostmi. Hrudní končetiny trochu „masité“, zápěstí pružná a silná.

Trup: V porovnání s kohoutkovou výškou trochu delší, hřbet rovný a pevný s lehce klenutými bedry. Žebra dobře klenutá. Hluboký hrudník, přičemž za lopatkami je značně široký.

Pánevní končetiny: Stehna svalnatá; končetiny pod správně zaúhlenými kolenními klouby suché, šlachovité. Hlezna nízko posazená a silná.

Tlapy: Oválné, s dobře vyplněnými polštářky. Prsty na předních tlapách dobře vyklenuté, na zadních tlapách trochu méně vyklenuté a sevřené.

Ocas: Dlouhý, pevná část dosahující nejméně k hlezennímu kloubu. V klidu je nesen nízko se špičkou lehce zvednutou. Při vzrušení může být nesen výše, avšak nikdy ne nad hřbetem.

Chůze, pohyb: Pohyb je důležitým charakteristickým znakem tohoto plemene. Dobře stavěný pes nikdy nevytáčí lokty, přesto jsou přední tlapy při pohybu poměrně blízko sebe. Křížení končetin, kličkující nebo valivá chůze jsou vysoce nežádoucí. Při pohledu zezadu stojí pánevní končetiny od hlezenního kloubu k zemi paralelně. Při pohledu ze strany je pohyb plynulý. Silné zadní běhy s vydatným posunem. Odpovídající prostorný krok je žádoucí, měl by být lehký a bez námahy.

Osrstění: Krátké, přiléhající, krycí srst tvrdé struktury, s hustou podsadou. Srst nesmí být trimovaná ani stříhaná.

Barva: Tři uznávané barvy: sobolí-bílá, trikolor a blue-merle.

Sobolí: všechny odstíny od světle zlaté po sytě mahagonovou nebo odstínu sobolí.  Světlá slaměná nebo krémová barva jsou vysoce nežádoucí.

Trikolor: převládající černá se sytými tříslovými znaky na hlavě a končetinách. Zrzavý nádech na srsti je vysoce nežádoucí.

Blue-merle: převažuje jasná, stříbřitá modrá s černými skvrnami nebo s černě  mramorovanou kresbou. Sytě tříslové znaky jsou žádoucí, ale jejich nepřítomnost není penalizována. Velké černé skvrny, břidlicové zabarvení nebo zrzavý nádech jak na vrchní srsti, tak v podsadě jsou vysoce nežádoucí.

Bílé znaky: všechny výše uvedené barvy se mohou vyznačovat pro kolie typickými  bílými znaky. Obvyklá je tato kresba: celý nebo částečně bílý límec, bílá hruď, končetiny a tlapy, bílá špička ocasu. Na obličejové partii a/nebo na lebce se může vyskytovat lysina.

Výška: Výška v kohoutku: psi 56 - 61 cm, feny 51 - 56 cm 

               Hmotnost: psi 20,5 - 29,5 kg, feny 18 - 25 kg

Vady: Všechny odchylky od výše uvedených bodů se považují za vady, jejichž hodnocení musí být v přesném poměru ke stupni jejich odchylky.

Poznámka: Psi musí mít dvě očividně normálně vyvinutá varlata zcela sestouplá v šourku.

 


 

Breed standard The Kennel Club 1984

(FCI 296) Collie Smooth

GB - original:  FCI-Standard N° 296 / 28.10.2009 / GB

 

Origin: Great Britain.

Date of publication of the official valid standard: 24.06.1987.

Utilization: Sheepdog.

Classification FCI: Group 1 - Sheepdogs and Cattle - Dogs (except Swiss Cattle Dogs). Section 1 - Sheepdogs. Without working trial.

General appearance: Appears as gifted with intelligence, alertness and activity. Stands with dignity governed by perfect anatomical formation, with no part out of proportion, giving appearance of working capability. Physical structure on lines of strength and activity, free from cloddiness and with no trace of coarseness. Expression most important. In considering relative values, it is obtained by perfect balance and combination of skull and foreface, size and shape, colour and placement of eye, correct position and carriage of ears.

Important proportions: Viewed in profile, top of skull and top of muzzle lie in two parallel, straight lines of equal length divided by a slight, but perceptible stop or break.

Body slightly long compared with height.

Behaviour/Temperament: Gay and friendly, never nervous nor aggressive.

Head: Head properties of great importance, must be considered in proportion to size of dog. Viewed from front or side, head resembles a well-blunted, clean wedge, being smooth in outline.

A mid-point between inside corners of eyes (which is centre of a correctly placed stop) is centre of balance in length of head.

Cranial region:  Skull: Flat. Sides taper gradually and smoothly from ears to end of nose. Depth of skull from brow to underpart of jaw never excessive (deep through).

Stop: Slight, but perceptible. The mid-point between inside corner of eyes is centre of a correctly-placed stop or break.

Facial region: Nose: Always black.

Muzzle: End of smooth, well rounded muzzle blunt, never square. Muzzle not pinched.

Jaws/teeth: Teeth of good size. Jaws strong with a perfect, regular and complete scissor bite, i.e. upper teeth closely overlapping lower teeth and set square to the jaws. Underjaw strong, clean cut. 

Cheeks:  Cheek bones not prominent.

Eyes: Very important feature, giving sweet expression. Medium size ( never very small), set somewhat obliquely, of almond-shape and dark brown colour, except in case of Blue Merles, when eyes are frequently ( one or both, or part of one or both) blue or blue-flecked. Expression full of intelligence, with quick, alert look when listening.

Ears: Moderately large, wider at base, and placed not too close together nor too much on side of head. When in repose carried thrown back, but on alert brought forward and carried semi-erect, that is, with approximately two-thirds of ear standing erect, top third tipping forward naturally, below horizontal..

Neck: Muscular, powerful, of fair length, well arched.

Body: Back: Level and firm.

Loin: With slight rise.

Chest: Deep and fairly broad behind shoulders. Ribs well sprung.

Tail: Long with bone reaching at least to hock joint. To be carried low when quiet but with a slight upward swirl at tip. May be carried gaily when excited, but never over back.

Limbs: FOREQUARTERS: Forelegs straight and muscular, with a moderate amount of bone.

Shoulder: Sloping and well angulated.

Elbow: Turned neither in nor out.

Forearm: Somewhat fleshy.

Metacarpus (Pasterns): Showing flexibility without weakness.

Forefeet: Oval soles well padded. Toes arched and close together.

HINDQUARTERS:

Thigh: Muscular. Hindlegs clean and sinewy below thighs.

Stifle: Well bent.

Metatarsus (Rear pasterns): Well let down and powerful.

Hind feet: Oval soles well padded. Toes arched and close together. Hindfeet slightly less arched.

Gait/Movement: Distinctly characteristic of this breed. A sound dog is never out at elbow, yet moves with front feet comparatively close together. Plaiting, crossing or rolling are hightly undesirable. Hindlegs, from hock joint to ground, when viewed from rear, parallel. Hindlegs powerful and full of drive. Viewed from side, action is smooth. A reasonably long stride is desirable and should be light and appear quite effortless.

Coat: HAIR: Short, flat, top coat of harsh texture, with very dense undercoat. Not trimmed or clipped.

COLOUR: Three recognized colours: Sable and white, Tricolour and Blue Merle.

  • Sable : Any shade of light gold to rich mahogany or shaded sable. Light straw or cream colour highly undesirable.
  • Tricolour : Predominantly black with rich tan markings about legs and head. A rusty tinge in top coat highly undesirable.
  • Blue Merle : Predominantly clear, silvery blue, splashed and marbled with black. Rich tan markings preferred, but absence should not be penalised. Large black markings, slate colour, or rusty tinge in top or undercoat are highly undesirable.

All colours above may carry typical white Collie markings to a greater or lesser degree. Following markings are favourable : white collar, full or part ; white front, legs and feet ; white tail tip. A blaze may be carried on muzzle or skull, or both. All white or predominantly white is most undesirable.

Size and weight: Height at withers: Males: 56-61 cm,  Females: 51-56 cm

                            Weight: Males: 20,5-29,5 kg,  Females: 18,0-25,0 kg

Faults: Any departure from the foregoing points should be considered a fault and the seriousness with which the fault should be regarded should be in exact proportion to its degree and its effect upon the health and welfare of the dog and on its ability to perform its traditional work. 

Disqualifying faults: 

  • Aggressive or overly shy.
  • Any dog clearly showing physical or behavioural abnormalities shall be disqualified.

NB: Male animals must have two apparently normal testicles fully descended into the scrotum.