Lasagne klasik
Mleté maso, rajčatový protlak, kečup, rajčata (podle toho co máme doma), česnek, sůl, pepř, koření na Lasagne (bazalka, česnek, kořenovka)
Máslo, mouka, mléko na Bešamel
strouhaný sýr (asi 200g)
těstoviny Lasagne
Na dno rozlijeme část bešamelu, na to naskládáme těstoviny, na ně ragů z mletého masa a rajčat, dále zase vrstva těstovin, bešamelu, ragů do vypotřebování přísad.
Na poslední vrstvu těstovin rozetřeme v tenké vrstvě bešamel, okorěníme a bohatě posypeme strouhaným sýrem. Se sýrem nešetříme, je potřeba aby po rozpuštění pokryl těstoviny po celé vrstvě, jedině tak se pečením "provaří" a jsou pak měkké.
Na sýr můžeme ještě dát pár plátků másla.
Pečeme v troubě cca 180 st. horkovzduchem asi 20 až 25 minut, dokus povrch nezíská zlatavou barvu. Po vypnutí trouby můžeme ještě nechat 10-20 minut nechat dojít.
Bešamel i ragú jsem dělala v pekárně na program džem (marmeláda). Dají se udělat samozřejmě i na pánvi a v kastrolu.
Ragů je s 1 nakrájené cibule, asi 250 až 300 g mletého masa, trochu oleje na osmahnutí a přidala jsem k tomu směs z rajčat a česneku (měla jsem rozmmixované v mrazáku), ale zrovna tak by se dala použít čerstvá rajčata a česnek, popr. rajčata z konzervy nebo jen kečup anebo r.protlak s přídavkem koření a česneku. Kotány vyrábí přímo směs koření na Lasagne.
Na bešamel se rozpustí cca 100-150 g másla nebo jiného tuku, stejné množství hladké mouky, nechá se probublat a osmahnout dorůžova a zalije opatrně asi 500 ml mléka. Necháme důklaadně provařit, lehce nám to zhoustne, pokud je moc husté, přidáme mléko.
Těstoviny na Lasagne jsou k sehnání vě většině supermarketů, já je mám z Lidlu a pak myslím i z Globusu, cena od 30 Kč. Tyto se předem nevaří, ale pro jistotu je dobré zkontrolovat, co píší na krabičce.
Dále už je postu popsaný výše, pro ilustraci i fotopostup.
Náhledy fotografií ze složky Hlavní jídlo, přílohy