Jdi na obsah Jdi na menu
 

Valašské muzeum v přírodě

1. 6. 2010

Přírodní skanzen s jedinečnou expozicí městské a vesnické valašské lidové architektury z první půlky 19. století se nachází v Rožnově pod Radhoštěm. Městem se mimo jiné můžete projet turistickým vláčkem Rožnováčkem. :-)

V areálu muzea se pravidelně pořádají různé vzdělávací a kulturní programy, folklórní pořady, výstavy, přehlídky a festivaly. K největším místním akcím patří Valašský jarmark a Rožnovské slavnosti. Valašské muzeum v přírodě představuje nejstarší muzeum ve střední Evropě.

 

Obrazek

 

Valašsko - První osadníci se v dnešním Valašsku usídlili v údolích řek. Bylo to především ve 13. a 14. století. Svůj nový domov tu našel rolnický lid slovanského etnika, přestože iniciátorem založení Rožnova v roce 1267 a mnoha dalších blízkých osad byl olomoucký biskup Bruno ze Schaumburgu, národností Němec.

 

Zakladateli Valašského muzea v přírodě byli sourozenci Jaroňkové – malíř a autor dřevorytů Bohumil, Alois, který navrhoval malovaný porcelán a gobelíny a sestra Julie jeho gobelínové návrhy zpracovávala a starala se o domácnost. Záměr bratrů realizovat projekt muzea pod širým nebem, kde by byly zachovány roubené stavby, nacházející se původně na rožnovském náměstí, se setkal s podporou samotného císařského dvora. Postupně se městský park zaplňoval objekty lidových staveb přemístěných z blízkého i vzdálenějšího okolí.

 

Obrazek

 

Valašské muzeum v přírodě bylo založeno v roce 1925 a letos, v roce 2010 slaví své 85 výročí. 

Skanzen se skládá ze čtyř areálů. Dřevěné městečko, Valašská dědina, Mlýnská dolina a Pustevny.

  

Dřevěné městečko je nejstarším areálem Valašského muzea v přírodě.
Od roku 1925, kdy bylo poprvé otevřeno pro veřejnost, sem byly postupně přeneseny a znovu postaveny domy z rožnovského náměstí.
 

 

Obrazek

Valašská dědina je nejrozsáhlejším areálem Valašského muzea v přírodě. Hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn a kovárna jsou umístěny v krajině, která svou členitostí připomíná mnohé vesnice na úbočích Beskyd. 

 

Obrazek

 

Mlýnská dolina je nejmladším areálem Valašského muzea v přírodě. Byla otevřena v roce 1982. V areálu je umístěna valcha, mlýn, pila, hamr a lisovna olejů. S výjimkou lisovny jsou všechny mechanismy poháněny vodní silou.

 

Obrazek

 

Proslulý skanzen seznamuje s někdejším venkovským životem, způsobem bydlení i obživy, se zvyky a tradicemi, po generace předávaných. Dřevěný kostel sv. Anny z Větřkovic je stále činný při pravidelných bohoslužbách. V jeho areálu je hřbitov - Valašský Slavín upomíná na slavné osobnosti Valašska, kromě rodiny Jaroňků jsou zde taková jména jako Emil Zátopek, Jan Karafiát, autor slavných Broučků, olympijský vítěz Ludvík Daněk, František a Marie Podešvovi, František Hanus a další.

 

Můžete zde projít i interiéry roubenek zámožnějších obyvatel i nahlédnout do domků nejchudších. Místní kolorit zde dotvářejí zachovalé zvoničky, boží muka, větrné i vodní mlýny, které jsou dosud plně funkční. Můžete si prohlédnou jak se kuje železo, suší a skladují bylinky, nebo vyrábí pálenka, jak se lisuje olej z pecek a semen – mimochodem olej z bukvic byl údajně velmi halucinogenní a muselo je se jej používat jen nepatrné množství :-), jak se peče chléb a spousta dalších, tradičních, dnes již mnohdy zapomenutých řemesel a práce našich předků.

 

ObrazekObrazek

 

V době kdy hltáte každou vteřinu výkladu a seznamujete se se starodávným vesnickým pracovní ruchem, na loukách se pasou kozy, krávy a dokonce i oslík.. Tady uspokojíte touhu po vědění, užijete si klid, relaxaci.. tady nikdo nikam nespěchá a čas se tady jakoby zastavil, nebo se převaloval jen velmi pomalu..

 

Obrazek

 

Obrazek

 

 

Náhledy fotografií ze složky Valašské muzeum v přírodě

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář