Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zámek Bruntál

12. 4. 2010

Zámek Bruntál, nacházející se v centru města Bruntálu, je jednou z nejvýznamnějších památek regionu. Okolo zámku netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s trojúhelníkovým nádvořím s arkádami se rozkládá zámecký park.

 

Obrazek

 

Vznikl ve 2. polovině 16. století přestavbou původního městského hradu z konce 15. století. Zámek pánů z Vrbna postavený ve stylu severské renesance netradiční dispozice tvaru kruhové výseče s trojúhelníkovým nádvořím s arkádami byl pozdně barokně přestavěn v letech 1766 – 1769. Po Bitvě na bílé hoře zámek získal jako konfiskát Řád německých rytířů. V třicetileté válce byl zámek velmi poškozený takže se v polovině 18. století uvažovalo o jeho demolici.

V roce 1766 začala poslední přestavba zámku, která po dokončení v roce 1769 přivedla zámek do dnešní podoby. Vznikl tak objekt ojediněle spojující renesanční a barokní sloh v jednom celku. Zámek byl upravován v polovině 19. a počátkem 20. století.  Na zámku se zachovalo cenné vybavení původních interiérů s bohatou obrazovou sbírkou, zbrojnicí a knihovnou.

Uvnitř opravdu velkolepé vybavení, ale to sem nedám, protože to už by jste tam nemuseli jet :-) Ale dole pod článkem je připojena fotogalerie exteriéru.. :-)

Reprezentační sály zámecké expozice jsou využívány ke konání koncertů, divadelních představení, svatebních obřadů a jiných kulturních a společenských počinů; další kulturní a společenské akce jsou pořádány i na zámeckém nádvoří a v parku. 

Zámek je dnes také sídlem regionálního muzea. 

 

 

Obrazek 

 

Zámecký park je rozlohou velký cca 2,5 ha. Vznik je datován do 16. století. V polovině 17. století založil Řád německých rytířů  zahradu.

Významné změny byly provedeny za Evžena Habsburského v roce 1894 podle návrhů G. J. Hauberissera. Barokní úprava se zachovala u průčelí zámku, ostatní plocha je ponechána jako přírodně krajinářský park.

V parku se nachází zbytky starých městských hradeb, přízemní salla terrena z roku 1894, bašta a 11 plastik, z velké většiny pískovcových soch z přelomu 18. - 19. století.  

 

Obrazek

 

Na zámku jsou možné i svatební obřady, v konkrétních termínech.. po dohodě možno i v dojednaných termínech.

 

Zámecká expozice:
Otevírací doba: celoročně
duben a říjen úterý - neděle 9:00-16:00 hod
květen - září pondělí - neděle 9:00-17:00 hod
ve státní svátky otevřeno
Vstupné
plné: 70,- Kč (dospělí)
snížené: 40,- Kč (děti 6-15, studenti, důchodci, invalidé)
rodinné vstupné: 180,- Kč (2 dospělí, 2 a více dětí do 15 let)
Fotografování v expozici: 20,- Kč
Natáčení videokamerou: 40,- Kč
Délka prohlídky: 60 minut
Interval prohlídky: 30 minut

  
Muzejní expozice a výstavy:
Otevírací doba: celoročně
denně kromě pondělí 9:00-12:00, 12:30-16:00 hod 
Vstupné:
plné: 20,- Kč (dospělí)
snížené: 10,- Kč (děti 6-15, studenti, důchodci, invalidé)
slevy: držitelé karty EUROBEDS, ISIC, IYTC (Alive), ITIC - snížené
Volný vstup na karty: Asociace muzeí a galerií ČR, Národní památkový ústav 
 

Náhledy fotografií ze složky Zámek Bruntál

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vernisáž

Ivana,18. 4. 2010 0:14

Jsem také zdaleka, byla jsem tam jednou a valstně vevnitř jen náhodou. Přijeli jsme do města k večeru, před zámkem mnoho lidí, konala se tam vernisáž fotografií z Chorvatska,velmi zajímavé.
ivbara@centrum.cz

Zámek Bruntál

Henrieta,15. 4. 2010 21:23

Moc hezký zámek, škoda, že tak daleko. jindriskasimunkova@seznam.cz