Jdi na obsah Jdi na menu

Lukáš Záhlava

13. 1. 2010

 

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

Jak jsem se k chovu strakáčů dostal?

Okolo chovu králíků se motám od dětství. Nejprve poutala moji pozornost vesnická směska v dědově králíkárně. Brzy jsem ale chtěl své vlastní králíky. Strakáči se mi líbili už od malička, a když jsem se rozhodoval, který barevný ráz si pořídit, byla vzhledem k mému bydlišti volba jasná – černožlutý strakáč byl vyšlechtěn původně jako samostatné plemeno Plzeňský strakáč, proto jsem chtěl pokračovat v chovu „místního“ plemena.

 

 

Jak dlouho a v jakých barevných rázech ČS chovám?

České strakáče chovám nepřetržitě od roku 1999, kdy jsem jako 14 letý klouček s čistokrevným chovem králíků začal. Celou tu dobu jsem věrný černožlutému barevnému rázu. Teď se snažím i o modrožlutý ráz.

 

 

Jak vypadá můj chov?
Králíky chovám ve dvou venkovních devítikotcových dřevěných králíkárnách s pevnou podlahou. K dispozici mám i provizorní čtyřkotcovou králíkárnu a výběhy pro společný výkrm. Můj chov nyní čítá 4 samce a 8 samic, což je  maximum, které mi současné podmínky dovolují mít. Kvalita mých zvířat zatím není na takové úrovni, jakou bych si představoval. Ještě mě čeká hodně trvdé práce při zkvalitňování chovu. Ono ale na strakáčích asi bude vždycky co zlepšovat, pořád se snažím na svých králících hledat chyby. Přesto bych toto plemeno za žádné jiné nevyměnil. Podrobnější informace a zprávy z mého chovu pak můžete sledovat na mém osobním webu.

 

 
Obrazek

 

 





Jaké mám plány do budoucna?

Momentálně se snažím o regeneraci modrožlutého strakáče, ale jsem na samém začátku, takže výsledek je otázkou několika roků. Aby měla tato snaha smysl, je třeba, aby se přidalo ještě několik dalších chovatelů.
Výhledově bych chtěl přesunout celý svůj chov z venkovních králíkáren do krytých prostor. S tím by souvisela i stavba nových, moderních vnitřních králíkáren. Tím bych si mohl dovolit nejen rozšířit chov, ale mohl bych praktikovat celoroční plemenitbu, moderní zařízení by ušetřilo čas nutný na každodenní obsluhu. Do realizace tohoto snu ale ještě zbývá mnoho času.

 

 

Obrazek
 













Jaká zvířata kromě strakáčů ještě chovám ?
Vyjma králíků chovám ještě holuby, a to rakovnické kotrláky černé sedlaté a pražské středozobé rejdiče černé běloprsé. Jakožto holubář jsem ale oproti králíkům úplný začátečník.

  

 

 

Co bych popřál českému strakáčovi?
Jen to nejlepší. Aby si dál nacházel své chovatele, kteří pro něj budou žít. Aby víc chovatelů ČS, zejména těch mladších, využilo dnešních možností a propagovalo své chovy a tím i ČS na internetu. Aby se víc chovatelů zapojilo do intenzívní spolupráce na odstranění nejčastějších, již téměř chronických vad. Aby na výstavách měli strakáči štěstí na přísné, ale spravedlivé posuzovatele. A nakonec, aby český strakáč přestal být vnímán jako plemeno, které se nehodí pro začínající chovatele. Cožpak je smysl chovatelství v tom, že do pár let od začátku musím začít vozit ceny z výstav, jinak nejsem dobrý chovatel?

 Obrazek