Jdi na obsah Jdi na menu
 


Víra a vědění

12. 11. 2019

Víra a vědění


 

Základem víry je důvěra v to, o čem jsme slyšeli nebo jsme si přečetli. To se vztahuje zejména na náboženskou tématiku, kterou teď také posuzujeme.

Ale vědění se získává především vlastní praktickou zkušeností.

Existuje mnoho různých druhů náboženské víry.

Ale náboženské vědění je jedno a jednotné, ačkoliv objektivně existují různé úrovně hloubky tohoto vědění, a také jsou možné chyby jednotlivých hledačů.

Právě osobní poznání sama sebe a Boha umožňuje intelektově vyvinutému člověku získat vysoké a ty nejvyšší duchovní úspěchy.

* * *

Ale víra je také také na raných etapách duchovního formování mnohým lidem potřebná, poněvadž vytváří základ snažení o poznání.

Nejtypičtější sociálně zavedenou formou, napomáhající získání a upevnění víry, je chrámová obřadnost. Náboženské obřady samy mohou být více či méně efektivní. Některé z nich mohou napomáhat přímému pociťování Boží přítomnosti. Avšak jiné bychom mohli nazvat zločinnými – konkrétně ty, které jsou spojeny s krvavými "obětmi" nebo jsou zaměřeny na působení zla druhým lidem (obřady "černé magie").

Měli bychom také mít na zřeteli, že se věřícím na podkladě obřadnosti předkládá určitá ideologie, vlastní tomu konkrétnímu náboženskému sdružení: od kázání skutečného Božího Učení – až k nenávisti k lidem, zaobalené do náboženské formy.

Ale – i ve vztahu k těm nejlepším obřadům – si člověk od určité chvíle svého vývoje najednou dokáže uvědomit, že Bůh přece nikdy neučil lidi obřadnosti! Vždyť si přece ty obřady navymýšleli sami lidé, a pak je předávali svým potomkům!

A navíc, Bůh od nás přece žádné obřady nepotřebuje! Bůh od nás chce něco úplně jiného: abychom se sami zdokonalovali (jako duše)! A "chléb vezdejší", o kterém mluvil Ježíš, když nás vyzýval, abychom o něj prosili u Boha Otce, – to vůbec není jídlo pro naše těla, ale vyšší duchovní vědomosti, naše duchovní vedení ze strany Stvořitele!

* * *

Ať se každý rozumný člověk zamyslí nad tím: co ode mě Bůh chce?, jakého by mě On rád viděl?

Ježíš řekl: Buďte dokonalí, jako je dokonalý váš Otec Nebeský! (Mt 5:48).

A ještě: Já jsem poznal Otce (J 17:25). Tak, jako zná Otec Mne, i Já znám Otce (J 10:15). Já a Otec jsme Jedno (J 10:30). A: Naučte se (tomu) u Mne! (Mt 11:29).

Ale – v čem je tedy Dokonalost Stvořitele?

Abychom se v tom dokázali vyznat, musíme především pochopit, že Bůh Otec vůbec není stařeček, vozící se na obláčku, jak Ho někdy zobrazují. Ale On je nekonečně rozlehlý Oceán mezně zjemnělého Vědomí, přebývajícího v mnohorozměrné hlubině Univerza.

On je také absolutní Láska, Moudrost a Síla.

Právě tomuhle všemu se také musíme učit! A musíme Ho prosit o pomoc konkrétně v tomto učení!

* * *

Začínat takové učení u Boha bychom měli studiem Jím navržených etických principů a uvedením se do úplného souladu s nimi.

Také je důležité, abychom se – přiměřeně k našim schopnostem v této etapě duchovního vzestupu – vyznali v tom, co je to Bůh, co je člověk, jaký je smysl života člověka na Zemi a jaké jsou principy jeho realizace.

Následně po tom už můžete použít techniky pro očištění svého těla a jeho hlavních energostruktur od energetických znečištění, a také začít s tréninky na "otevření" a další rozvoj duchovního srdce. Konkrétně posledně jmenované umožňuje důstojným duchovním praktikantům splnit výše uvedená přikázání Ježíše Krista.