Jdi na obsah Jdi na menu
 


Z hotelu jsme rano vyjeli za mesto, na lami farmu. Zde jsme si mohli lamy sami nakrmit a pak nam ukazali jak se vyrabi ty jemnoucke vyrobky z jejich vlny.

Krajina kolem Cuzca je poseta terasovitymi poli a eukalyptovymi lesiky. Takze hory jsou zde zelene, vroubkovane a neopakovatelne nadherne. Srdce opravdu potesi, zvlaste pak okoli Pisacu.

Pisac je rozsahle incke rozvaleniste, kde nejzajimavejsi je Chram slunce. Nikdo uz nevi co se tu odehravalo. Domy kolem hlavni casti chramu jsou staveny z presne opracovanych zulovych kvadru, s naprosto minimalnimi sparami. Bez malty ci jinych pojiv tak Inkove odvedli dokonale stavitelske dilo.

Z Pisacu jsme se presunuli do podobneho mista zvaneho Ollantaytambo. Zde, stejne jako v Pisacu, jsou uprostred arealu velika terasovita pole lemovana sypkami. Naproti nim se pak tyci hora, na ktere lze rozpoznat tvar Inky Virakoci.

Vesnice v okoli byly v lednu postizeny povodnemi. Je to na nich obcas videt. Sem tam je jeden pruh cesty propadly, nektere silnice jsou uzavreny uplne, na povrchu hor jdou videt odplavene casti ci polamane stromy a na kraji rek a potoku jsou poborene domy.

Z inckych pamatek jsme se vydali na vlak k te nejznamejsi. Vlak odjizdel ze zapadle vesnice Piscacucho. Je to provizorium, ktere potrva nez se opravi povodni poskozena trat do Cuzca.

Vlacek byl tvoren jedinym vozem, do ktereho musi mit cestujici mistenku. Za jizdy se pak podavalo obcerstveni - ruzne nealko a syrovy sendvic.

Po asi hodine cesty nas vlak privezl do Aguas Calientes, mestecka loni prejmenovaneho na Machu Picchu Pueblo. Neni tu nic nez mraky turistu a lakadla pro ne.

Zde jsem se z internetu na hotelu dozvedel, ze zase radi ta islandska sopka s tim dlouhym divnym nazvem. Pry uz letiste zavrelo Portugalsko, Spanelsko a Irsko. Lety pres Atlantik jsou odklaneny z prostoru, kde se vyskytuje sopecny prach a lety se tak prodluzuji o hodinu az dve.

Ze bych tady uviznul?

8.5.2010

 

Lamí farma

http://www.youtube.com/watch?v=4m3Njef---c

 

Pisac

http://www.youtube.com/watch?v=JxVjOLValQ0

 

Ollantaytambo

http://www.youtube.com/watch?v=JRuC0diKGc8

 

Vlak na Machu Picchu

http://www.youtube.com/watch?v=hUm3dlH4p9Q

 

 

Náhledy fotografií ze složky OKOLÍ CUZCA I.