Jdi na obsah Jdi na menu
 


čipování koní

6. 4. 2010
                           Povinné čipování!

                   Dochází k výrazným změnám v označování a evidenci koní. Mělo by to přinést větší kontrolu nad koňským a oslím     osazenstvem, lepší a rychlejší identifikaci. Nastává éra mikročipu.

Všichni koně, osli i jejich kříženci musejí být označeni mikročipem s výjimkou koní plemen: starokladrubský kůň, lipický kůň, shagya-arab, českomoravský belgik, norik, slezský norik a moravský teplokrevník. Kromě čipu bude každý kůň i osel nositelem pasu, který je povinný a bez něhož nelze zvíře přemisťovat. Pokud tedy máte doma ještě neoznačeného koně (osla) zbystřete.
 

Čip se aplikuje na levou stranu šíje. Jeho délka je 11 milimetrů a šířka kolem dvou milimetrů. Obsahuje kapsli z bioskla, ve které je uložen nosič kódu s přijímačem. Dražší typy mohou být doplněny čepičkou, která zamezuje pohyb čipu. Mikročip sám nevysílá žádné záření. Je aktivován až čtecím zařízením, proto nemá žádné nežádoucí účinky. Také to ale znamená, že pokud se zvíře ztratí, není možné ho pomocí tohoto zařízení na dálku vyhledat, jak si mnoho lidí myslí.

 

Pokud je váš kůň označen mikročipem a řád jeho plemenné knihy nevyžaduje také výžeh, stačí mít již zmiňovaný identifikační pas se slovním i grafickým popisem a popisem genotypu.

 

A jak je to s nově narozenými hříbaty? Ta je nutné nechat očipovat a opatřit pasem do šesti měsíců od data narození, nebo do 31. prosince v roce, kdy se narodila. Stejně tak bude nutné také nechat očipovat koně, který byl dovezen z ciziny bez označení čipem, pokud jeho plemenná kniha nemá jiná pravidla.

 

Mikročip má své příznivce i odpůrce. Jeho velkou výhodou je mnohem menší bolestivost během aplikace a po ní. Kapsle je do těla vpravena větší jehlou a následné záněty ani otoky nebyly dosud zaznamenány. Pravdou je, že hojení spáleniny po výžehu je pro koně mnohem bolestivější a trvá déle. U psů a koček je tento typ značení lépe vyzkoušen a veterináři uvádějí, že na něj nejčastěji reagují stejně jako na injekci. Povrch mikročipu je přizpůsoben tak, aby vyvolal u zvířat co možná nejmenší obranné reakce. Výhodou čipování je tedy velmi malý rozměr, relativní bezbolestnost a přesnější identifikace.

 

Výhodou i nevýhodou může být to, že se prakticky nedá zpět vyjmout bez zanechání viditelných stop na těle koně či osla. Znamená to, že čip nemůže být vyměněn za účelem podvodu. Někteří se obávají, že čip nebude dostatečně trvanlivý, nebo bude docházet k jeho pohybu uvnitř těla koně.

 

Veškeré informace o zaevidovaných koních jsou v Ústřední evidenci koní ve Slatiňanech. Každý koník, oslík, či jejich kříženec bude zapsán a označen. Nabízí to mnohem lepší kontrolu nad chovem těchto zvířat.

 
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář