Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

                              Stáj


Stáj je místo,ve kterém kůň tráví většinu dne,především v zimě.Je samozdřejmé,že ustájení musí splňovat určité a kvalitní podmínky.

Ve stáji musí být dostatek čerstvého vzduchu a dostatek světla.V zásadě mohou být všechna okna otevřená,pouze zabráníme průvanu a zavřeme ta okna,která jsou proti přímému větru.

Teplota ve stáji by měla být stabilní,a to na úrovni 10°C.I pro zpoceného koně je lepší nechat okna otevřená a dát mu vlněnou sací deku..

Stáj musí být prostorná a pevná.Dbáme na správné rozměry a kvalitní materiál pro stavbu stáje.
Míry stáje:Výška uvnitř by měla být minimálně 3,20m,ale pokud možno vyšší.Rozměr jednoho boxu by měl být NEJMÉNĚ! 3x3m,přičemž vstup by měl být široký min 1m.

Obrazek

 

Obrazek

Obrazek

 
 
 

Někdo volí pro svého koně stáj takovouto:

Obrazek

dbáme na to,aby střecha přesahovala přes stěnu,aby do stáje nepršelo.

 

 

 

STÁNÍ(ŠTONT)-koně ustájení na stání potřebují mnoho pohybu.Vazák by měl být dlouhý cca 80cm.Couvání zamezíme,upevníme-li ve výši stehen koně řetěz obalený v plastu nebo silný provaz.

Obrazek

 

DALŠÍ DŮLEŽITÉ ČÁSTI STÁJE

 

Obrazek

            náčiní potřebné pro úklid stáje

 

 

 

Obrazek

sedlovna

 

 

 

Můj osobní názor na stáj je takový: Stáj by měla být pro koně domovem a příbytkem,ale neměl by v ní být zavřený celý den,nejlépe ani celou noc.Kůň je stádové zvíře,které je nejraději se svými koňskými kamarády ve skupině a nejlépe na pastvině.Prospěje to nejen jeho celkovému zdravotnímu,ale i psychickému stavu.A i jeho kopýtka vám budou vděčná :-)

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

:))

(NIky B, 21. 3. 2010 12:26)

JOjo..