Jdi na obsah Jdi na menu
 


Voltiž

20. 3. 2010

 Voltiž

 

Ne každý ví, co to vlastně voltiž je.Voltiž je gymnastika na neosedlaném koni, který cválá dokola na voltižním kruhu. Může se zdát, že je to nuda ale nuda to v žádném případě není! Kůň na závodech pracuje vždy na levou ruku v kroku nebo ve cvalu. Na tréninku se jezdí ale i v klusu. Na tréninku se může trénovat i na pravou ruku ale většinou jen v kroku. Družstvo tvoří: 6 cvičenců, 1 lonžér, 1 kůň, 1 náhradník. Kůň má samozřejmě postroje.Má dečku, na ní má pás pod madla a pásu má madla. Potom má uzdečku s vyvazovacími otěžemi a ty jsou připevněny o madla a samozřejmě o uzdečku. Lonžér má koně pod kontrolou pomocí lonže a lonžovacího biče. Na soutěžích jsou skupiny podle věku a dovedností A B C D. Na soutěži se cvičí povinná sestava-nejprve 1. apak 2. polovina, a volná sestava-dvojičky, trojičky atd. (dva na koní, tři na koni,...) Skupiny: A-cválá celou povinnou sestavu i volnou, B-cválá celou povinnou sestavu i volnou, C-cválá 1.polovinu povinné sestavy, 2.může ale nemusí a volná v kroku, D-povinná v kroku a volná taky.

Obrazek

Obrazek

 

Začínáme s voltiží, aneb Co voltiž všechno obnáší?

 

V minulém díle jste měli možnost číst o tom, co to vlastně voltiž je. Dnes si řekneme, kdo může voltiž cvičit, kdo může být lonžérem, jakého koně je nejlepší si pro voltiž vybrat a mnohé další.
 

 

Pravidla voltiže se v článku 726 zabývají tím, že ve všech soutěžích kromě mistrovství musí cenu dostat čtvrtina skupin, jednotlivců a nebo dvojic, minimálně tedy pět cen. Každý voltižér má dostat malý suvenýr. Lonžéři a koně tří nejlepších jednotlivců musí také dostat cenu/stužku. Peněžní ceny nejsou povoleny... Z toho vyplývá, že voltiží se zabývají hlavně děti. Nejčastěji se můžeme setkat s dětmi ve věku od šesti let, cvičit ale zkoušejí i o mnoho mladší. Horní věková hranice není určena, ale většinou voltižéři cvičí do svých 25-28 let, záleží na momentální výkonnosti. Děti, které chtějí cvičit voltiž, by měly mít alespoň minimální gymnastické předpoklady. Není důležité, jestli se o voltiž zajímá dívka nebo chlapec. Ale v největší míře se voltiží zabývají dívky (i když mistrem světa ve voltiži je muž). Předpokladem startu na závodech je, aby děti vlastnily jezdeckou licenci. Dále je nutný korektní úbor cvičence, který je bezpečný a padnoucí. Voltižéři cvičící ve skupině mají jednotný úbor, jednotlivci mohou mít rozdílné dresy.

 
Lonžér

Lonžér je členem České jezdecké federace. Lonžér je spolu s koněm a cvičencem součástí voltižní skupiny. Věk lonžéra není stanoven, ale je všeobecně lepší, je-li starší 18ti let, měl by mít licenci cvičitele, nebo trenéra ČJF anebo splněnou lonžovací zkoušku, přičemž na prvních pěti závodech musí lonžovat pod dohledem svého garanta, který je uveden na přihlášce. V pravidlech se hovoří také o tom, že lonžér nemusí být stejné národnosti jako voltižér. Úbor lonžéra by měl ladit s úborem celé voltižní skupiny. Lonžér je mnohdy zároveň i cvičitelem, který cvičí nejen koně, ale i cvičence při tréninku.

 
Voltižní kůň

Voltižní kůň je partnerem všech cvičenců. Voltižní kůň není žádné cvičební nářadí, které se po cvičení uklidí do nářaďovny, ale je to živý tvor, o kterého je nutné se vždy postarat. Pokud kůň nemá svůj den, je dost možné, že ani výsledné cvičení voltižérů nebude podle představ.

 

Výběr koně je velmi důležitá a pečlivá záležitost. Voltižní kůň by měl mít nejméně 5 let, aby mohl startovat v soutěžích jednotlivců a skupin kategorie D. V soutěžích kategorie junior a senior musí mít kůň minimálně 6 let. Pro start na mezinárodních soutěžích je nezbytné, aby měl kůň 7 let. Podmínkou startu nového voltižního koně je splnění lonžovací úlohy minimálně na 50 %.

 

Plemeno koně není tak důležité, v největší míře jsou však využíváni teplokrevníci (český teplokrevník, hannoverský kůň, ale i haflingové). Všeobecně při výběru nového voltižního koně je kladen důraz na jeho povahu. Koník by měl být hodný, klidný, hodně trpělivý a ochotný spolupracovat s větším množstvím dětí. Měl by mít pevnou stavbu těla a dobrou kondici, neboť mnohdy musí cválat až deset minut v kruhu a přitom průběžně na sobě nést až tři voltižéry. Po tuto dobu trvá volná sestava voltižní skupiny.

 
Postroj voltižního koně

Jak je již známo, kůň na sobě nenosí sedlo, ale má na sobě připevněný voltižní pás s madly. Oficiálně postroj voltižního koně tvoří uzdečka (gumové udidlo je povoleno), dvě vyvazovací otěže, voltižní pás s poduškou a podbřišníkem. Dále kůň může mít bandáže nebo kamaše, povoleny jsou kryty a ucpávky uší. Průvlečné nebo pomocné otěže povoleny nejsou. Lonž je nylonová nebo bavlněná, musí být připevněná k vnitřnímu kroužku udidla (ne přes hlavu nebo do vnějšího kroužku udidla). Použití jakékoliv jiné výstroje znamená vyloučení ze soutěže.

ObrazekObrazek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ObrazekObrazek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář