Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč je důležité mít paty dole?

6. 4. 2010
Proč je důležité mít paty dole?Obrazek
Pakliže také patříte k populaci, jež propadla kouzlu koňských čtyřnožců, a toužíte spatřit okolní luhy a háje z koňského hřbetu, dozajista vás nemine pár výcvikových lekcí. A během těchto hodin téměř jistě budete od svého trenéra slýchat následující frázi - paty dolů, palce nahoru!

Ale vždyť je přece máte dole, o nic jiného se celou lekci nesnažíte. Přestože se zdá, že za pomoci gravitačního zákona je udržení pat směrem k zemi věcí jednoduchou až samozřejmou, opak je pravdou. Pro obyčejného smrtelníka, neprovozujícího žádný podobný sport, se jedná o pohyb dosti neobvyklý, jelikož obyčejně směřují naše palce dolů, nikoliv nahoru. Z toho vyplývá, že když se pak na koni snažíte patu snížit, dosáhnete tím většinou akorát křečovitosti a vyvedení sebe sama z rovnováhy.

 

Zkuste tedy místo neustálého křečovitého tlačení pat k zemi, kdy se obvykle soustředíte pouze na ně, a zapomínáte tak na spoustu jiných důležitých věcí, prostě spustit svou váhu dolů. Neopírat se špičkou o třmen, ale dostat váhu na patu. Pokud se vám to podaří, bude úplně stačit, když ji budete mít ve vodorovné poloze, nebo jen lehce dolů, nemusíte ji mít prošláplou až na zem.

 

Pamatujme, že ideální pozice je mít,rameno,loket,kyčel a patu v jedné svislé přímce. Když budete paty tlačit silou k zemi, a necháte tak váhu spočinout na bříškách prstů, tuto linii úplně narušíte. Když necháte váhu spadnout na paty, zůstanete uvolněni, a váš sed bude pevnější, bezpečnější a pohodlnější.

 

Kdo někdy lyžoval, jezdil na snowboardu, či dělal bojové sporty, kde je potřeba udržení těžiště u země, jistě už zná postup, jak s těžištěm pracovat a posunovat ho dopředu a dozadu dle potřeby.

 

Pomoc ovšem máme i pro toho, kdo práci s těžištěm nezná. Sed, jaký zaujímáte na koni, si můžete snadno vyzkoušet i na zemi, a odhalíte tak spoustu chyb a nejasností. Rozkročte se na šíři ramen, nebo o trochu více, a klesněte tak, aby vaše kolena byla v úhlu třiceti stupňů. Nyní zkuste přenést svou váhu na bříška prstů. Pravděpodobně za chvíli ztratíte rovnováhu a zvrhnete se zpět.

 

Když sedíte v sedle, je možné, že ztracenou rovnováhu zkoušíte vyrovnat záklonem těla, což ovšem zapříčiní tah za otěže. Koni tak způsobíte bolest, svůj sed nevyrovnáte a opět budete strnulí. Pokud posunete svou váhu na paty, nejen, že se vám bude sedět mnohem lépe a budete uvolněnější, a i v případě, kdy se budete chtít postavit do třmenů, stále budete udržovat správnou svislou linii rameno kyčel pata a váš sed bude stabilní.

 

Pokud máte problémy s ohýbáním lýtkového svalu, jehož správná funkce je bezpodmínečně potřeba pro správnou pozici paty, pak:

  • se ujistěte, že máte správnou obuv. Tuhé boty nebo mini chapsy tlačící na přední část kotníku mohou snižování pat dost ztížit.

  • Neméně důležitá je správná délka třmenů, když povolíte nohu dolů, třmen by vás měl bouchat do kotníku. Výjimkou jsou drezurní a skokoví jezdci, kteří mají třmeny buď prodloužené, nebo naopak hodně zkrácené.

  • Protahujte a posilujte své lýtkové svaly.

 

Využijte každé volné chvilky, a i ve městě či v zaměstnání, například při čekání na schodech či na obrubníku, tlačte paty dolů a protahujte svalstvo...

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář