Jdi na obsah Jdi na menu
 


Minerální látky

11. 3. 2010

 

Minerály

Minerální látky dělíme podle jejich zastoupení v živočišném organizmu na makroprvky a mikroprvky. Makroprvky - vápník, fosfor, sodík, draslík, chlor a hořčík, jsou v živočišném organizmu zastoupeny ve větším množství a kůň jich také více potřebuje, mikroprvky zaujímají v organizmu podstatně menší množství.

Vápník a fosfor
Vápník a fosfor patří mezi nejdůležitější makroprvky v organizmu zvířat. Tyto dva prvky se nejvýraznější měrou podílejí na stavbě kosterní tkáně organizmu. Proto je jejich metabolizmus velmi důležitý pro prenatální i postnatální vývoj. Vápník je nejrozšířenějším prvkem v organizmu zvířat. Více jak 98 % vápníku se nachází v kostech a zubech, převážně ve formě hydroxyapatitu (fosfáty, karbonáty) a představuje 37 % kostí. Asi 1,5 %vápníku se nachází v měkkých tkáních. Vápník s fosforem se uplatňují zejména při tvorbě a mineralizaci kostí a zubů. Vápník se ukládá v kostech v průběhu osifikace chrupavky. Mobilizovatelná část vápníku se ukládá v trámcích houbovité části kosti, kde je i nejintenzivnější výměna kalcia mezi kostí a krví. Vápník se významně uplatňuje i při metabolizmu ostatních minerálních látek (Mg, P, Na, Al, Zn, Mn). Zastává důležitou úlohu při aktivaci nebo inhibici některých enzymů a hormonů, v permeabilitě buněčných membrán a procesu srážení krve. Spolu s ostatními elektrolyty se zúčastňuje na regulaci neurosvalové dráždivosti a při svalových kontrakcích. Fosfor má kromě své významné role při tvorbě kostí a zubů i další důležité funkce. Nachází se ve všech buňkách, protože je součástí nukleových kyselin, fosfoproteinů a fosfolipidů. Je potřebný pro fosforylaci a oxidaci mnohých důležitých enzymů. Deficit vápníku nebo jeho imbalance mají za následek onemocnění skeletu, deformity kostí, onemocnění kloubů. U klisen v laktaci vyvolává nedostatek vápníku osteoporózu, neboli odvápnění skeletu. Nedostatek fosforu způsobuje nechuť přijímat potravu, hubnutí a neplodnost.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 20 - 40 g vápníku a 15 - 30 g fosforu. Potřebné množství vápníku závisí na stáří, složení krmné dávky a pracovním zatížení. Více vápníku potřebují březí klisny, hříbata a rostoucí koně, koně ve sportovní zátěži - především koně skokoví a koně krmení pící s vyšším obsahem kyselých látek. Potřeba fosforu vzrůstá s intenzitou práce koně.

Sodík
Společně s draslíkem a chlorem řadíme sodík mezi tzv. ionty, neboli elektolyty. Jejich hlavní funkcí je udržování stálosti vnitřního prostředí a vodní rovnováhy. Sodík je hlavním kationtem mimobuněčné tekutiny a je nejvýznamnějším iontem vnitřního prostředí. Udržuje krevní a osmotický tlak, podílí se na udržování správného pH a vodní rovnováhy organizmu. Zasahuje i do metabolizmu ostatních minerálních látek. Společně s draslíkem má důležitou úlohu při nervosvalových kontrakcích. Poměr sodíku a draslíku by měl být 0,5 : 1. Překročení tohoto poměru snižuje činnost střev, srdce, svalové a nervové tkáně. Koně získávají sodík především ve formě NaCl z potravy rostlinného původu. Sodík je vylučován ve velkém množství potem. Nedostatek sodíku v organizmu koně se projevuje zhoršenou chutí k žrádlu, sníženou výkonností, svalovou slabostí a zvýšeným pocením. Srst koní s nedostatkem sodíku je zježená a bez lesku, koně mají tendenci olizovat žlaby či ostatní zvířata. Nadbytek soli je naopak vysoce toxický a může vést až ke smrti zvířete.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 25 - 50 g. Potřebné množství závisí na pracovním zatížení a na ztrátách sodíku potem. Při suplementaci sodíku musí mít kůň vždy k dispozici dostatečné množství napájecí vody.

Draslík
Draslík je v organizmu obsažen v poměrně vysokém množství. Nejvíce je ho obsaženo ve svalech, v červených krvinkách a v játrech. Má význam pro normální funkci nervové a svalové soustavy, pro metabolizmus sacharidů, acidobazickou rovnováhu a pro metabolizmus kyslíku v mozku. Draslík je v dostatečném množství zastoupen v krmivech rostlinného původu. Jeho nedostatek není příliš obvyklý, může se vyskytnout při intenzivním pocení při déletrvající fyzické zátěži. Případný nedostatek se projevuje svalovou slabostí, akumulací tekutin, poruchou nervového systému a ledvin.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): okolo 30 g denně. Množství závisí na ztrátách potem, tj. na intenzitě práce, teplotě a vlhkosti prostředí.

Chlor
Chlor je potřebný zejména pro normální produkci kyseliny chlorovodíkové v žaludku koně. Při jeho nedostatku se snižuje sekrece a snižuje se schopnost trávení bílkovin. Metabolizmus chloru je spojen s metabolizmem sodíku. Podobně jako sodík se vylučuje především prostřednictvím potu a proto jeho nedostatek může nastat zejména při intenzivní práci spojené s intenzivním pocením. Nadbytek chloru naopak může způsobovat poruchy acidobazické rovnováhy a způsobovat zakyselení organizmu koně. Chlor dodáváme především prostřednictvím solných lizů.
Denní doporučená dávka se nestanovuje.

Hořčík
Hořčík hraje nepostradatelnou úlohu v základních buněčných reakcích. Je nezbytný pro normální funkci svalové a nervové tkáně, je důležitý pro činnost srdce a celkový oběhový systém. Je nezbytný pro průběh více jak 300 enzymatických reakcí, kterými reguluje metabolizmus bílkovin, sacharidů, lipidů a nukleových kyselin. Při intenzivním tréninku dochází k velkým ztrátám hořčíku. Nedostatek se poté projevuje psychickou nevyrovnaností koně, zvýšenou dráždivostí až svalovými křečemi. Zdrojem hořčíku je hlavně zelená píce, protože hořčík je součástí zeleného barviva - chlorofylu.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 7,5 - 14 g denně. Potřeba vzrůstá se zvyšující se fyzickou zátěží.


Síra
Síra se nachází ve všech tkáních organizmu a je důležitou součástí některých aminokyselin nebo sloučenin, které mají důležitou úlohu v přeměně a využití živin. Důležitá je pro kvalitní kopytní rohovinu a pro kvalitu srsti.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 15 - 20 g. Do organizmu je síra dodávána prostřednictvím kvalitních bílkovin s dostatečným množstvím sirných aminokyselin. Železo
Železo je nezbytné především pro tvorbu červených krvinek, účastní se na přenosu kyslíku a je tím pádem nezbytné pro správné okysličování organizmu koně. Železo se ukládá se slezině, kostní dřeni a v játrech. Přítomnost vitamínu C napomáhá jeho vstřebávání v tenkém střevě. Větší potřebu železa mají intenzivně sportovně zatěžovaní koně, mladí koně a březí a kojící klisny. Na železo jsou bohaté motýlokvěté rostliny a jadrné krmivo. Nedostatek železa způsobuje chudokrevnost.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): dle fyzické zátěže 800 - 1000 mg denně.

Měď
Je obsažena v krvi, ledvinách, játrech, mozku i ve svalové tkáni. Účastní se při krvetvorbě. Mladí koně mají zvýšenou potřebu mědi. Při trvalém nadbytku mědi může docházet k jejímu hromadění, což má na organizmus koně nepříznivý vliv.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 70 mg denně, mladí koně v růstu 20 - 50 mg/kg krmiva.

Mangan
Mangan má pozitivní vliv na růst, vývoj a reprodukční funkce zvířat. Je součástí mnoha enzymů a je důležitý pro krvetvorbu. Určitý vliv má i na stavbu kostí. Nadbytek manganu je škodlivý, může snižovat využití železa z krmné dávky a způsobit tak anémii. Na mangan jsou bohaté pšeničné otruby, obsažen je také v zelené píci.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 200 - 400 mg denně.

Zinek
Zinek je ve velkém množství v játrech, spermatu, svalstvu a kostech, kůži a rohovině kopyta. Ovlivňuje činnost slinivky břišní, má funkci při metabolizmu sacharidů, tuků a bílkovin, aktivuje pohlavní hormony. Nedostatek zinku v krmné dávce způsobuje především poruchy kůže, srsti a kopytní rohoviny. Snižuje se výkonnost, zvíře je náchylné k infekcím, dochází ke pomalému hojení ran, mohou se objevovat poruchy plodnosti. Vstřebatelnost zinku snižuje nadbytek vápníku. Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 250 -500 mg denně.


Jod
Největší množství obsahuje v organizmu koně štítná žláza. Jeho množství silně kolísá v závislosti na stáří, pohlaví a fyziologickém stavu. Jeho nedostatek vede k poruše funkce a snížení tvorby tyroxinu. Zpomaluje se látková přeměna. Nadbytek vápníku a fosforu snižuje obsah jodu v krvi. Jod má vliv na vývoj srsti zvířat, zvyšuje utilizaci dusíku, má vliv i na centrální nervovou soustavu. Při nedostatku jodu se rodí málo životaschopná hříbata, později se objevují poruchy růstu, koně mají nekvalitní srst, mohou se objevovat vodnaté otoky. Nedostatek jodu vyvolává tvorbu strumy, což je zbytnělá štítná žláza. Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 1 - 2 mg denně.

Kobalt
Kobalt má vliv na látkovou přeměnu, růst zvířat, krvetvorbu, činnost mnoha enzymů. Je součástí vitamínu B12. Hlavní zásoby kobaltu jsou v játrech, svalech, slezině a plicích. Kobalt zvyšuje syntézu bílkovin ve svalech, asimilaci dusíku a zintenzivňuje přeměnu látkovou. Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 1 mg denně.

Selen
Selen působí jako silný antioxidant a chrání tkáně před působením škodlivých volných radikálů. Podporuje stavbu a funkci svalstva. Obohacováním krmné dávky o selen lze podporovat svalovou funkci a léčit různá svalová onemocnění či předcházet jim. Metabolizmus selenu je úzce spojen s metabolizmem vitamínu E.
Selen je zastoupen i v enzymu účastnícího se přeměny hormonu štítné žlázy na aktivní formu tyroxinu, který má vliv na metabolizmus (vývoj a růst organizmu). Selen uchovává elasticitu tkání, zpomaluje stárnutí a zvyšuje odolnost tkání proti oxidaci. Je nezbytný pro tkáňové dýchání, chrání játra před nekrózou a svalovou i srdeční tkáň před dystrofií. Ukazují se i další biologické funkce selenu jako vliv na vývoj a motilitu spermií, ovlivnění parametrů imunity (posiluje funkci T lymfocytů a makrofágů) a vliv na reprodukci a plodnost. Významnou roli hraje selen již v nitroděložním vývoji hříbat. Protože selen přechází přes placentu můžeme obohacením krmné dávky klisny předcházet jeho nedostatku u hříbat, který se u novorozených jedinců projevuje svalovou slabostí, ataxií, zdánlivými obrnami, ulehnutím a nechutí nebo nemožností sát z vemene matky.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 1 - 3 mg denně. Vyšší nároky mají březí a kojící klisny a intenzivně sportovně zatěžovaní koně.

Fluór
Nejvíce fluoru se hromadí v kostech, zubech a chlupech. Fluor se podílí na metabolizmu vápníku a sacharidů. Jeho nadbytek působí škodlivě a může nastat při zkrmování nekvalitních fosfátů (např. krmného superfosfátu). Nadbytečné množství fluoru se ukládá v kostech a zubech, vznikají tak exostózy a tvrdnutí pojivových tkání. Zvýšené množství rovněž způsobuje změny na zubní sklovině, která je křehčí a snadněji se láme.
Denní doporučená dávka (pro 500 kg koně): 500 mg denně.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář