Jdi na obsah Jdi na menu
 


            Reprodukce koní
Porod
Ve většině případů probíhá porod u klisny poměrně snadno, vzhledem k anatomicky příznivé stavbě pánve klisny, která umožňuje lehký průchod plodu porodními cestami. Většina klisen rodí v noci a v leže. Před blížícím se porodem je vhodné klisně ovázat kořen ocasu vlhkým obinadlem. Příznakem blížícího se porodu je uvolnění pánevních vazů, zvětšení mléčné žlázy, objevení se zaschlých krupiček mleziva na konci mléčných kanálků a bezprostředně před porodem pak pocení a neklid. Nejdůležitějším iniciátorem blížícího se porodu je hormon oxytocin. Oxytocin způsobí vzrůstající tlak v dutině dělohy a pod tímto tlakem dojde k roztahování děložního krčku. V této fázi dochází k tzv. otevíracímu stádiu porodu. Alantochoriový vak vniká do pochvy, lůžko praskne v oblasti pochvy a alantoidová voda vypláchne pochvu. V další fázi, které se říká vypuzovací, se vtlačuje málo průhledný amnion s hříbětem do porodních cest. Tato fáze trvá obvykle deset až patnáct minut. Klisna vyvine značný tlak stažením břišních svalů a dostává hříbě do porodní polohy. Hříbě je v převážné většině případů porozeno v poloze podélné přední, v postavení horním. Je uloženo v amnionovém vaku, jehož roztržení většinou způsobí až pohyby hříběte.

Obrazek

 

Hříbě po narození.
Pupeční šňůra je při porodu většinou neporušená a trhá se pohybem klisny nebo hříběte v místě jejího zúžení, asi pět až deset centimetrů od těla hříběte. Většina klisen při porodu leží, takže hříbě je přes pupeční šňůru stále v kontaktu s matkou. Pupeční šňůru je možné odstřihnout a podvázat sterilním silným hedvábím v místě jejího zúžení. Měli bychom také ošetřit pupeční pahýl dezinfekčním roztokem. Matka narozené hříbě olíže, tomu nikdy nesmíme bránit. Při olizování hříběte dochází nejen k osušení, ale také k masáži. Při lízání musíme však dávat pozor, aby klisna neporanila pupek hříběte. Normální hříbě by mělo bezprostředně po porodu zvedat hlavu a do dvaceti minut projevovat sací reflex. První pokusy o postavení činí hříbě za patnáct až třicet minut po porodu. Do dvou hodin by mělo stát. Hříbě nenutíme vstávat předčasně, ale je účelné pomoci mu přistavením ke klisně, aby mohlo začít sát. Vyhledávání mléčné žlázy je proces, který se hříbě musí učit a zvládne ho zpravidla od dvou do šesti hodin od porodu. Po prvním sání už hříbě najde vemeno klisny samo. Při sání dáváme pozor, aby klisna hříběti nějak neublížila, protože může mít stále velký tlak ve vemeni, který však brzy povolí. Před prvním sáním je vhodné vemeno klisny omýt a odstříknout trošku mleziva. Potom je velmi důležité, aby se hříbě včas a dostatečně mleziva napilo, jelikož to obsahuje mnoho bílkovin, solí a má imunizující účinky.

Hříbě u matky.
Důležité je věnovat pozornost i lůžku. Jakmile klisna po porodu vstane, je nutné lůžko podvázat uzlem, aby jeho přišlápnutím nedošlo k násilnému vytažení nebo přetržení. K vypuzení lůžka by mělo dojít do půl hodiny až dvou hodin po porodu. Po této době je již stav považován za abnormální, po šesti hodinách je nutné plodové obaly vyjmout a dělohu klisny ošetřit. Při takových komplikacích vždy voláme veterinárního lékaře. Na lůžku můžeme zjistit nejen to, že některá část chybí, ale i stav a kvalitu výživné plochy dělohy. Hygienu porodu, zásahy a ošetření klisny po porodu nikdy nepodceňujeme! U hříběte je nutno také sledovat odchod střevní smolky. Projímavý účinek na její odchod má právě mlezivo. Může se ale také stát, že hříbátko střevní smolku zadrží.V tomto případě je také důležitá pomoc veterinárního lékaře, který může hříbátku pomoci klystýrem teplé vody s přídavkem glycerinu. Zadržení střevní smolky se projevuje častým leháním hříbátka, neklidem, prudším šviháním ocásku. Klisna se po porodu nachází čtyři až pět dnů v kritičtějším období, kdy může vlivem oslabení organismu dojít velmi snadno k různým komplikacím či onemocnění, proto klisně věnujeme dostatek pozornosti. Velmi rychle však dochází k regeneraci dělohy a již devátý den po porodu se začíná opět objevovat říje. Říje klisny má vliv na složení mléka, což se projeví u hříběte průjmem, který po několika dnech mizí. Pokud je venku příznivé počasí, můžeme již od druhého dne vypustit klisnu s hříbátkem do výběhu. První den maximálně na dvacet minut, postupně tuto dobu prodlužujeme.

Klisna hříbě olíže.
 

Sání hříběte je důležité.
 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář