Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trávící soustava

11. 3. 2010

 

Trávící soustava

Trávicí soustava je dutá trubicovitá struktura rozprostírající se od vstupu do dutiny ústní až po konečník. Přijatá potrava musí mechanickými a chemickými procesy, které umožní aby se potrava rozštěpila na jednoduché složky které jsou schopny přestoupit přes střevní bariéru a být využity. Proces související s tímto zpracováním potravy se nazývá trávení. Proces vstupu jednotlivých složek potravy přes střevní stěnu a jejich vstup do krve se nazývá vstřebávání neboli resorpce.

Dutina ústní
V dutině ústní dochází k příjmu potravy a začíná zde její mechanické zpracování. Spolu s mechanickým rozrušením potravy přijaté potravy zde dochází k jejímu promíchání se slinami. Denní produkce slin závisí na druhu a konzistenci krmiva a pohybuje se mezi 20 a 40 litry. Sliny zvlhčují sliznici dutiny ústní, čímž zabraňují jejímu vysychání a chrání ji před mechanickými poraněními hrubými částicemi krmiva. Zvlhčují sousto a usnadňují tak jeho polknutí, rozpouštějí. Obsahují enzym ptyalin, který štěpí škrob na maltózu a v podstatě tak zahajují proces trávení. Zuby slouží k příjmu a k mechanickému zpracování potravy. Savci mají čtyři druhy zubů, které se liší umístěním a funkcí. Řezáky jsou v dutině ústní nejvíce vpředu a v zásadě se používají pro ukousnutí. Za řezáky vyrůstají špičáky. Jejich tvar jim umožňuje trhání a oddělování potravy na jednotlivá sousta. Špičáky chybí v mléčném chrupu a rovněž trvalém chrupu klisen a časně kastrovaných hřebců. Zuby třenové - třenáky - jsou uloženy za špičáky a jejich tvar a velikost jim umožňuje rozemílání potravy. Tuto funkci rovněž vykonávají větší zuby uložené za třenáky - stoličky. Mléčný chrup koně má celkem 28 zubů, trvalý potom 40 v případě hřebce a 36 v případě klisny. Kůň přijímané krmivo velmi důkladně rozmělňuje. Na jedno sousto vykoná kůň 30 - 60 žvýkacích pohybů trvajících 25 - 50 vteřin. Počet žvýkacích pohybů je určován chutí zvířete a složením přijímaného krmiva. Např.1 kg ovsa kůň zpracuje v průměru za 10 - 20 minut, 1 kg sena za půl až tři čtvrtě hodiny.

Žaludek
Z dutiny ústní přestupuje přijatá potrava přes hltan a jícen do žaludku. Dolní úsek jícnu vstupuje do žaludku pod ostrým úhlem, což koni neumožňuje zvracení. Žaludek slouží ke shromažďování a přechodnému zadržování potravy jejímu promíchání se žaludeční šťávou a zároveň v něm začíná trávení. Denně se v žaludku koně vyloučí asi 30 litrů trávicích šťáv. Zvláštností u koně je nízký obsah kyseliny chlorovodíkové v žaludečné šťávě (0,14 %), která má spíše zásadité až neutrální pH. To vytváří v horní části žaludku dobré podmínky pro trávení sacharidů. Naopak bílkoviny jsou z velké části tráveny až ve spodních částech žaludku, kde je vylučovaná kyselina chlorovodíková a pepsinogen. Kapacita žaludku koně je ve srovnání s ostatními býložravci velmi malá. Tvoří pouze 8 % z celkového objemu trávicího traktu. U 500 kg vážícího koně má žaludek objem 9 l. Protože žaludek hraje významnou roli v trávení mléka, je kapacita žaludku mladých hříbat relativně větší než u dospělých koní.

Tenké střevo
Obsah žaludku se po zpracování dostává do tenkého střeva. Tenké střevo je dlouhé 18 - 24 m a jeho kapacita je zhruba 70 l. Trávenina je zde míchána s pankreatickou šťávou a žlučí a dochází zde k trávení sacharidů, tuků a bílkovin. Potrava prochází tenkým střevem 1 až 8 hodin.

Tlusté střevo
V tlustém střevě se uskutečňuje bakteriální rozklad a zpětné vstřebávání elektrolytů a vody. Ve slepém vaku tlustého střeva, které anatomicky odpovídá slepému střevu u člověka, žijí miliardy bakterií, kvasinek a prvoků, kteří štěpí částečky potravy a přeměňují je na využitelné zdroje energie, mikrobiální protein, vitamíny skupiny B a plyny. Dochází především k fermentaci vlákniny, celulózy, nestrávených proteinů a sacharidů. Syntéza bakteriálního proteinu a vitamínů je omezena v případě, že je koni předkládána vysoce koncentrovaná dieta, nebo jsou pod vlivem stresu či vysoké fyzické zátěže. Těmto koním by proto měla být předkládána krmná dávka obsahující vysoce kvalitní protein a přídavek vitamínů skupiny B. Tlusté střevo zahrnuje 65 % celého trávicího traktu a u dospělého koně o hmotnosti 500 kg má objem 65 - 75 litrů. Spolu se slepým střevem pojmou 90 až 115 litrů tekutiny. Pasáž tráveniny tímto úsekem zažívacího traktu trvá např. u sena až 60 hodin.

Trávicí systém koně je uzpůsoben pro průběžný nepřetržitý příjem krmiva, ale není vhodný pro jednorázový příjem většího množství krmné dávky. Velké dávky jádra zkrmené v krátkém čase se nestačí rozštěpit a strávit v tenkém střevě a projdou jako sacharidy do slepého a tlustého střeva. V zadní části zažívacího traktu může rychlá fermentace sacharidů mikroorganizmy vyústit v širokou škálu zdravotních problémů zahrnujících např. koliky a zácpy. Koně by z tohoto důvodu měli být krmeni často a v malých dávkách.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář