Jdi na obsah Jdi na menu
 


jak naučit koně poslouchat na jméno?

16. 4. 2010
Jak naučit koně poslouchat na jméno?
Těší Vás, když jdete kolem ohrady, kůň přiběhne a dožaduje se Vaší pozornosti? Je to radost. Jsou zvědaví, bádaví, rádi zkoumají, co je nového a především to, co máte v kapse. Proto využijeme pamlsků a radosti k učení nových věcí. Vyplatí se uplácet.
 
Učení je hra i pro koně

Kůň je kamarád a vše co s ním děláme, má nás i jeho bavit. Sami povinnosti nesplníte, pokud si na nich nenajdete něco pozitivního. Přiznejme si, že kůň je jen zvíře a rádo podlehne jakékoli odměně, zvláště když se jedná o dobrotu.

 

Při příchodu do stáje pozdravte, kůň má velmi dobrý sluch a rozliší i chůzi člověka. Tím že si zvykne na váš hlas a bude ho vnímat a respektovat, máte nakročeno k úspěchu. Už před narozením můžeme koně na náš hlas a podněty učit poslouchat a vnímat. Při odchovu hříbat lze velmi rychle vypěstovat podmíněné reflexy na zvukové podněty (hlas, píšťalka, zvonek), Při výcviku kůň reaguje na vždy stejně znějící povely. Berme to tak, že máme hříbě, které se lidí nebojí, ale ještě nepřiběhne na zavolání. Jak na to? Naberte dobroty do kapsy a jděte na to. Jakmile vlezete do ohrady, koně zvednou hlavu od pastvy a pravděpodobně se na vás podívají. Ti zvídavější přijdou blíž a začnou zkoumat, co tu vlastně děláte. Je důležité spojit odměnu se slovem, v našem případě to bude jméno a slovní pobídka vzít si od nás dobrotu. Buďte trochu dál od koníka, dejte si pamlsek na nataženou dlaň a vybídněte koně, aby k vám přišel. Vyslovte jméno  koně, na které nejspíš poprvé nebude reagovat, zkuste zamlaskat a říci: „Na!". Mějme na paměti, že chceme, aby slyšel na jméno, tudíž ho neustále opakujeme. Pokud se hříbě nepřibližuje, uděláme krok sami a neustále ho vybízíme, aby přišel. Mluvíme klidným vyrovnaným hlasem a musíme chtít zvíře přivábit. Pokud koním přijde, klidně, ale s nadšením ho pochválíme. Pohladíme a projevíme radost. Vše několikrát opakujeme s tím, že odbouráváme mlaskání a slovíčko „na". Zbude nám jméno, koník si postupem času zvykne, že toto slovo, jméno, je spojeno s něčím příjemným, dobrým a s vaší radostí.

 
 
 
Pokrok ve výcviku koně

Příjde? Super! Zkusme volat jen jménem a zmenšovat pamlsky a hodně, opravdu hodně chválit. Časem odbouráme i pamlsky.

 
Jak přijde kůň na zavolání?

Volat přes celou pastvinu je o zničení hlasivek. Daleko lepší je pískání. Ať už s píšťalkou, nebo ústy, na tom nesejde. Je dobré najít tón a melodii, měla by být pozitivní a lákavá. Tím, že se objevíte v ohradě a koně vás uvidí, máte našlápnuto k úspěchu. Zapískejte a zavolejte, koně nebudou vědět, co chcete, ale určitě je to bude zajímat a přijdou. Bohatě je odměňte a pochvalte. Stejně jako s učením na jméno, postupně odebírejte pamlsky.

 
 
Ví kůň, proč voláme?

Naše volání by mělo mít význam a ne jen koňskou společnost pro nás. Spojte přivolání s nějakou činností, aby měl kůň pocit, že bylo důležité, aby přišel. Upravte ohlávku, sejměte nebo nasaďte deku, vyškrábněte kopyta, zvedněte nohy, cokoli vás napadne. Koně si časem zvyknou, že vaše přítomnost něco znamená a určitě bude zábava nebo prima práce.

 

Obrazek

 

Komentáře

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář