Jdi na obsah Jdi na menu
 


7. 1. 2017

Rady na přírodní kosmetiku a drogerii od Kamilky Linhartové

KOSMETIKA

  • Všimněte si kosmetiky, kterou používáte- obecně, čím více složek v krému či sprchovém gelu najdete, tím hůře pro vaši pleť, zdraví, peněženku i životní prostředí. Opravdu je potřeba speciální krém na obličej, oční okolí, vrásky kolem úst, dekolt, intimní partie, ruce, nohy,… J? A toho místa, co to zabírá! Pojďme na to jednoduše, pár výrobků může mít mnohé využití.
  • Pozn. nepracuji s vazelínou (petrolatum)- je to ropa, kůže se drží pohromadě, ale nedýchá, nevyživuje jí to
  • Oleje kupuji za studena lisované, nerafinované – jinak ztrácejí výživné látky a to je škoda. Někdy mají i jiné skupenství (např. bambucké máslo rafinované je jako vosk a nedá se mazat). Oleje oproti krémům vydrží fakt dlouho- stačí ho maličko.
  • Oleje nanášíme vždy! na vlhkou pokožku (po koupání), jinak by mohly naopak vysušovat
  • Nakupuji dost na stránce ekokoza.cz (věci na praní, bambucké máslo) a v HK v Bazalce na Ulrichově nám. (ráda mám firmu Nobilis Tilia- co nemají, mohou objednat), některé oleje seženete i v Tescu. Jediná drogerie, kterou navštěvuji je DM. Výjimečně vyhledám nějakou malou neznámou, kde je např.Jelen nebo krystalická (či prášková) prací soda.

Vlhčené ubrousky

Jak jste možná vyzkoušeli, je to super čistidlo nejen na ruce, obličej nebo dětský zadeček, ale také na znečištěné oblečení, podlahu, boty J. Co v nich asi je za chemii, že balení vydrží vlhké několik let? Je to ideální na pokožku? Opět na mytí funguje kombinace voda+olej a jako ubrousek se mi nejvíce osvědčil obyčejný perlan. Chemické ubrousky s sebou nosím fakt jako čistidlo na věci (když miminko něco poblinká).

  • Perlan nastříhat buď na velikost běžného vlhč.ubrousku  (já používám  proužek asi 10 x 20  cm- jak mi to přišlo pod ruku)
  • EONE Medvídek
  • EONE ředící lahvička se sprejem (může být i jiná, třeba doma zbyla po fixátoru na makeup, voňavce)
  • Voda

Perlan peru na 95 stupňů s ručníky, kapesníky nebo plenkami. Vydrží hodně praní a je levnýJ EONE Medvídek vydrží také dlouho, dává se do ředící lahvičky jen na dno a dolévá se vodou. Špinavý perlan ukládám do nepromokavé taštičky s PUL vrstvou (možno použít malou kosmetickou taštičku)

 

Odličování

Zapomněla jsem jednou odličovač a potřebovala odlíčit řasenku, abych nevypadala po ránu jak pes Puňta. Funguje dvousložkové spojení Voda+ olej (tuk)

Navlhčím vatový tamponek pod kohoutkem vody (nebo látkový – doporučuji bambus + bavlna) a lehce máznu do kokos.oleje).

Kokos.olej (mandlový olej)

Vatový (nebo látkový) tamponek

Voda

 

Péče o řasy a jejich prodloužení

Ricinový olej nanášet na noc na odlíčené řasy vypraným kartáčkem od řasenky. Prý je to olej dobrý i na vlasy- ale nešel mi vymýtL a na obličej- ale prý by po něm mohly dámám růst chloupky v obličeji J. Takže zůstávám u řas.

Ricinový olej

Kartáček od řasenky

 

Pleťová voda

  • růžová voda (mám od firmy Khadi, ale dá se sehnat i v DM;))
  • vatový  (nebo látkový) odličovací tamponek

Koupání dětí

  • Jen voda-postačí i na vlasy, pokud jste je už nezatížili používáním šamponu. Pokud je potřeba, tak přír.mýdlo nebo přír.sprch.olej

Koupání dospělých

  • Na tělo- voda, podle potřeby přír.mýdlo nebo sprch.olej
  • Na vlasy- 3 lžíce žitné! mouky a voda. Vytvořím v misce kluzké těstíčko.(Pšeničná vytvoří žvýkačku ve vlasech a nejde rozčesat. Místo žitné mouky je použitelný i marocký jíl. Metoda se jmenuje „no poo“). Je možné ještě opláchnout „kondicionérem“- do misku naplním vodou a dám tak lžíci a půl jablečného octa.
  • Pokud si napouštíte vanu a trápí vás kůže, přidejte též jablečný ocet nebo udělejte ovesnou koupel

Ovesná koupel

Rozprostřete pánský plátěný kapesník (samozřejmě, že je vhodné, ab byl čistý :o) ) a doprostřed nasypte hrst (plnou na kopeček) obyčejných ovesných vloček a udělejte takový jakoby měšec, váček…. Snad víte co tím myslím. Zagumičkujte ho tak, aby vločky nevypadávaly a takto váček natáhněte přes vodovod nebo na hadici od odšroubované sprchy. Pro jistotu ještě utáhnete kolem vodovodu nebo hadice od sprchy, aby tlak vody nevyplavoval vločky z kapesníku. Napusťte si přes váček s vločky vanu vodou teplou jak jste zvyklí (přiměřeně)  a pak se do ní naložíte. Váček sundáte, ještě víc zatáhnete a můžete se s ním ještě jakoby mydlit :o). Pokud jste hodně vysušení, můžete si přidat lžičku olivového nebo jiného rostlinného oleje do této koupele. Až se nabažíte koupele, tak se jen čistou vodou zlehka opláchněte (ale to nemusíte), otřepte se jako psi :o) a  otřete se do ručníku, ale lepší je, nechat všechno do pokožky vstřebat ( si zatím čistím zuby a ono se to do mě hezky vsakuje ), aby pokožka získala dostatečnou vlhkost. Vaše pokožka kdyby uměla mluvit, tak vám pěkně nahlas poděkuje :o).Tato koupel  je vhodná i pro lidi s lupénkou, atopickým a nebo klasickým ekzémem, ale tady pozor……nedoporučuje se teplá voda, ale spíš vlažná … (návod převzat z http://www.moje-pravdy.cz/)

Mazání pokožky nejen dětí (na vlhkou pokožku)

  • Mandlový olej- za studena lisovaný
  • Meruňkový olej - za studena lisovaný
  • Na masáže používám makový olej- hodně vápníku

Krém na obličej (na vlhkou pokožku)- arganový olej „marocké zlato“, mandlový olej

Krém na obličej proti mrazu

  • BIO Bambucké máslo- přírodní, za studena lisované, NErafinované – kupuji v DM blízko Alverde nebo na ekokoza.cz

 

 

 

DROGERIE

Prací gel

Běžné prací prášky a gely obsahují bělící prostředky, které můžou dráždit kůži, oči i dýchací cesty. Jsou nepoužitelné pro alergiky (alergie i vyvolávají), a nevhodné pro citlivou kůži dětí. Mimo to, výroba tohoto gelu vás přijde na 5 kč na litr a zabere vám 10 minut.

Na 10 litrů pracího prostředku budete potřebovat:
mýdlo na praní (mě vyhovuje starý dobrý Jelen- v malých drogeriích či potravinách)
300 gr práškové sody na praní (nebo krystalické. Je to něco jiného než jedlá soda bikarbona)
20 kapek esenciálního oleje dle vlastního výběru – dávám grep nebo levanduli)
10 litrů vařící vody 

Mýdlo nastrouhejte na jemno a rozmíchejte ve vroucí vodě, po rozpuštění přimíchejte sodu, opět míchejte až do úplného rozpuštění. Přidejte esenciální olej,až bude gel vlažný a nalijte do zavíratelných nádobek- plastových nádob na potraviny, od Primalexu, od pracího gelu, sklenice od okurek… Dává se jeden malý hrnek gelu do bubnu pračky. (Kvůli úspoře místa dělám někdy koncentrát, takže vše podle návodu, jen vody pouze 5 l.- gel je pak tuhý asi jako puding a nabírám ho tak 80 ml. Vypere vše jako běžný prostředek, prádlo nežloutne, nešedne, pračku to neničí a hezky voní, není to drahé, je to šetrné k pokožce i živ.prostředí. Pokud máte kůži jó citlivou, ekzematickou,… přidejte po praní čimkoli ještě jedno máchání.

 

Bělení prádla

K mýdlovému pracímu gelu přidám do bubnu ještě jednu lžíci perkarbonátu sodného.

Pokud bílé nevyvařujete, přidejte ještě k perkarbonátu jeho aktivační činidlo TAED- aby to fungovalo pro praní do 40 stupňů.

Z praxe- já si namíchala rovnou perkarbonát 95 g a TAED 5g (poměr 95:5) a nabírám tuto směs lžící,ať peru na kolik chci stupňů. Obojí kupuji na ekokoza.cz

 

Čištění skvrn na oblečení

Namočte prádlo do vody, na skvrnu naneste žlučové mýdlo, promněte, vyždímejte (vyteče špína). Kupuji v DM zn. Denkmit Gallseife. Je tam fakt levné a nejlepší! Kamarádka si ho brala do Ameriky pár kg, protože u nich je drahéJ

 

Mytí vany, dřezu, kachliček, vodovodní baterie, skla ve sprchovém koutě

  • prací gel (viz výše)
  • houbička nebo hadřík
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář