Jablkové pečení
Letos byla úroda jablíček spíše skromnější, ale i tak jsme si na několika jablečných dobrotách pochutnali.
Nikdy u nás nesmí chybět klasika - závin a bábovka, obojí jsem tentokrát pojala v miniprovedení , a také moc dobrý jablečnotvarohový koláč.
Jablečná bábovka s medem a ořechy:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek hladké mouky
1 prášek do pečiva
1 lžička skořice
1 hrnek cukru krupice
2 vejce
0,5 hrnku oleje
0,5 hrnku vody
2 lžíce medu
1 hrnek nahrubo postrouhaných jablek
hrst posekaných vlašských ořechů
Do mísy prosijeme mouku, přimícháme prášek do pečiva a skořici.
Ve druhé nádobě vidličkou trochu prošleháme cukr, vejce, med, olej a vodu. Nalijeme k mouce a promícháme. Poté přimícháme poslední dvě ingredience, a to nastrouhaná jablka a ořechy. Nalijeme do vymazané a vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Menší bábovičky se pečou zhruba 25 - 30 minut, klasická velká bábovka asi 45 minut ve středně vyhřáté troubě (160-170 stupňů).
Jablečnotvarohový moučník
160 g hladké mouky
150 g moučkového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
100 g másla nebo tuku na pečení
1 vejce
250 g měkkého tvarohu
1 lžíce Solamylu
citrónová šťáva
500 g očištěných a na plátky nakrájených jablek
Změklé máslo smícháme se žloutkem a s 50 g cukru, poté přidáme mouku s práškem do pečiva. Zpracované těsto vložíme do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy a vymačkáme až ke krajům. Dáme na 10 minut péct do trouby. Mezitím si připravíme náplň. Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátkya smícháme je s tvarohem, zbylým cukrem, solamylem, citr. šťávou a tuhým sněhem z bílku. Částečně upečený koláč vyjmeme z trouby , rozložíme na něj náplň, povch náplně urovnáme. Koláč vložíme zpět do trouby a dopečeme do zlatova. Podáváme přelité malinami nebo jahodami rozmixovanými s trochou cukru nebo pokud nemáme ovoce stačí i mírně rozředěná marmeláda nebo džem. Můžeme dozdobit i šlehačkou.