Brokolicová a jiné zeleninové polévky
Jen co jsem se vymanila z puberty a přestala zarytě polévky odmítat, začala jsem preferovat hlavně masové vývary. Ovšem se vším všudy, čili s masem, zeleninou, případně nudlemi či játrovými knedlíčky. Ale čeho je moc, toho je příliš a všechno se jednou přejí.
Ano, připouštím, občas jsem se uchýlila i k luštěninovým polévkám, ale pořád, jakoby mi něco chybělo. Vím, že existuje mnohem více typů polévek a na řadu z nich bych si uměla troufnout :-), ale nejsem zastáncem moučných jíšek, takže řadu z nich jsem rovnou zavrhla. „Tak si uvař zeleninovou polévku,“ dí moje kamarádka. „To nemyslíš vážně,“ stavěla jsem se do opozice. „Přece nebudu jíst skoro „holou vodu“ s pár kousky zeleniny?“
Ukázalo se, že jsem naprosto bezfantazijní. Teprve teď jsem díky zmíněné kamarádce objevila kouzlo zeleninových polévek, jen v trochu jiné podobě. Úplně vás vidím, jak se mi smějete. A máte naprostou pravdu, je to k smíchu. Na obranu chci říct, že lépe pozdě, než nikdy. :-)
Od debaty s kamarádkou si vařím vlastně zeleninové „krémy“, i když tento termín není úplně přesný. Základem je vždy cibulka orestovaná na másle (pozor, ne na „normálním“, ale na přepuštěném!). K ní pak přidám na kostičky, plátky, růžičky nakrájenou vybranou zeleninu, krátce orestuji. Pokud mám v mrazáku čistý zeleninový vývar, podliju budoucí polévku jím, pokud ne, vystačím si i s vodou.
Podle tvrdosti zeleniny víc dusím, než vařím od 20 do 50 minut, vody či vývaru musí být přiměřeně, aby pak polévka nebyla zbytečně řídká. Rozmixuji tyčovým mixérem, dochutím solí, bylinkami, pepřem. Když chci chuť pokrmu zjemnit, přidám trošku mléka (kdo si nemůže pomoct, může přidat smetanu, ale vážně není nutná).
Polévka je hustá, sytá, výživná. Dá se podávat s opečenými krutonky, já volím - už přímo do talíře - třeba strouhaný či nadrobno krájený sýr (to pak nevytvoří obvyklý „slepenec“) a je to naprostá lahoda. Je také možné, do už uvařené hotové polévky na závěr, ještě v hrnci, přidat třeba mozzarellu a nechat ji rozpustit, vlastně jaksi "splynout" s polévkou. Mléčné výrobky navíc, kromě uspokojení chuti, zvýší výživovou hodnotu pokrmu. Začínala jsem celerovou polévkou, v čase zimních mrazů mě zachraňovala mrkvová polévka se zázvorem.
Teď jsem si udělala brokolicovou a neměla chybu. Co je nutné říct, tak to, že spotřeba zeleniny na tento typ polévek je opravdu velká, pokud mají být skutečně dobré. Pro ilustraci – z jedné dost velké brokolice je polévka tak maximálně pro tři lidi. Stejné je to u jiných zelenin. Je-li vás doma více, pořiďte si dostatečnou zásobu. A stojí to za to, mňam! :-) Ale to vy určitě sami moc dobře víte.
Renďák