Jdi na obsah Jdi na menu
 


Stare QTH

Před tím než jsem se přestěhoval na Prahu 4 jsem bydlel v Praze 5 v Radlicích (loc JO70EB, distr APE).

mapa.jpg

Bydlel jsem tam od narození, tady jsem začínal s amatérským rádiem. Na možnosti "panelákového amatéra" jsem měl prakticky ideální podmínky - náš byt byl v posledním patře, přístup na střechu bez omezení z vlastního balkonu. S bytovým družstvem jsem uzavřel dohodu na instalaci svých antén výměnou za běžnou údržbu střechy.

Vzhledem k tomu že jsem se stal členem VKV klubu OK1KIR tak i moje první antény byly jen VKV - pro 2m 6 ele s horizontální polarizací a 4 ele s vertikální pro FM provoz (později pro packet radio), obojí vlastní výroba dle návodu OK1KRC.

První kontakt s KV jsem získal díky OK1AWH (SK), OK1PG (SK) a OK1AKF (SK) kteří mě pozvali v roce 1996 na CQWW SSB na Radimovku. Krátké vlny mě okouzlily a tak jsem natáhl z balkonu na lampu LW 41,5m a na vypůjčený TRX M160 začal poslouchat a učit se morse. Později jsem měl zapůjčený ještě TRX OTAVA 79 a poté home-made UW3DI. Můj první vlastní all-band tovární transceiver byl FT747GX koupený právě od "učitele" OK1AWH.

 shack.jpg

Anténní systém se z VKV brzo začal měnit na KV. Pořídil jsem nejprve 3 ele yagi na 28MHz, později 3 ele tribander ECO, obojí namontované cca 3m nad plochou střechou domu. Pro WARC pásma jsem používal vertikál ZACH. Odzkoušel jsem také HF8 a cvičně natáhl na STA invertované "V" na 40m.

prvni_ant_2.jpg

prvni_ant_1.jpg

S yagi jsem byl moc spokojen. Vertikál na WARC pásma sice chodil slušně, ale pořád to nebylo ono. Proto jsem v roce 2000 udělal komplet nový stožár, 8m vysoký, na jeho vrchol jsem umístil otočný dipol WARC od ZACH, dobře vyvázal, a cca 4,5 m nad střechu vrátil tribander ECO který jsem ještě doplnil kitem na 40m. Do prostoru mezi obě antény jsem ještě umístil 9 ele F9FT na 2m.

ant3.jpg

ant2.jpg

 

Pohled ze stožáru v úrovni tribanderu - směrem na sever

pohled-na-sevet.jpg

 

Pohled ze stožáru v úrovni tribanderu - směrem na jih

 pohled-na-jih.jpg