Jdi na obsah Jdi na menu
 


Poděbrady

16. 5. 2012

Poděbrady nejsou jenom lázeňské město.

   Poděbrady jsou známým lázeňským městem ve středočeském kraji. Poděbrady  ale nejsou jenom lázně na  srdce, určitě jsou i potěšením pro oči a svým zvláštním poklidem  a bohatou zelení i balzámem na duši.

   Významým rokem pro město byl rok 1905, kdy byl na nádvoří zámku objeven pramen minerální vody s výbornými léčivými účinky. Proto při návštěvě tohoto města nezapomeňte ochutnat i zdejší léčivé prameny, jsou skoro na každém kroku, jsou veřejně přístupné a můžete si nabrat i něco do zásoby na cestu. Poděbradka, na rozdíl od jiných vřídel, je chutná perlivá léčivá voda a osvěžující i v přírodním stavu.

  Poděbrady na vás dýchnou svojí dávnou historií a jsou bezesporu vděčným turistickým cílem. Okolní lužní lesy a jejich romantické prostředí působí uklidňujícím dojmem. Nadmořská výška 190 m n.m. řadí Poděbrady mezi nejteplejší místa v republice s nejstabilnějším počasím. Rovinatá krajina a okolní lužní lesy jsou ideálním místem pro rekreační sportování, zejména vyjížďky na kole, in-line bruslení (skvělé  dlouhé asfaltové stezky, kopírující  břehy Labe), ale také romantické vycházky do přírody či projížďky parníkem po řece.

 Najdete zde mnoho zajímavostí, majestátní zámek, sochy, fontány, architekturu.

  Z architektury mne zde nejvíce zaujaly dva domy. Obereignerova vila a vila Kouřimka. Obě navrhl známý stavitel Josef Fanta, který  je  též autorem  pražských projektů – nádraží Františka Josefa (1901-1909), dnešní Hlavní nádraží, a spolkový dům Hlahol (1905) na Masarykově nábřeží a v neposlední řadě známé Mohyly míru u Slavkova.

  Když nebudete zrovna vědět kam, věřte, že Poděbrady vás určitě nezklamou.

                       Obrázky z Poděbrad a jedno úsměvné video