Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nejmenší ZOO a nejmladší rozhledna v Česku

Dozvěděl jsem se , že na Nymbursku je zoologická zahrada. Prý tam je již skoro 15 let. V okrese Nymburk jsem několik let žil a tato zpráva mě překvapila.

  Je to prý nejmenší zoo zahrada v republice. A o několik kilometrů dál je zase nejmladší rozhledna ve státě. No to už je přece vážný důvod , proč vyrazit na průzkum. V neděli jsem popadl svého vnoučka Pavlíka a už se frčelo na výzvědnou akci. Je to od nás z MB necelých 20 km.

  Zoo zahrada je v obci Chleby. Je to opravdu mini, rozlohou něco jako větší vesnický hřbitov.

  Ale pro dětičky, hlavně pro ty z měst, opravdový ráj . Za padesát vstupenka pouze pro dospělého. Pavlík dostal pytlík krmení - granulí za pět kč. Tady totiž platí jiné zásady než v jiných Zoo . Krmte si zvířátka která chcete, a klidně si je hlaďte. Některá tu mají volný pohyb. A nebo si za nimi vlezte do výběhu a když se vám bude chtít, tak si na ně třeba vylezte. Mezi lidmi se prohání stádo malých prasátek, v ohradě se zase prohání několik dětí a honí morčata. A u vchodu vás přivítá skutečný drak, který se jen tak povaluje u studně. Při prohlídce se tu a tam objeví dětské auto, nebo hromada písku s hračkami. Uprostřed, v druhé části zahrady, je posezení v parčíku . 

    Vy můžete obdivovat jezírko s leknínem a barevnými rybkami a ratolesti mohou vedle vás řádit na skluzavce či kolotoči. Jen k opicím se nesmí moc blízko, nedávno tu byl dokonce úraz. Některá zvířátka Pavlíka až tak moc nezajímala, ale hejno malých roztomilých koziček jasně zvítězilo. Co na tom, že voňavka voní malinko jinak.

  A když se všechno řádně prozkoumalo a prolezlo, vyrazili jsme na rozhlednu. Jmenuje se Romanka. Technická data a další podrobnosti se dočtete v tomto odkazu. Můj osobní dojem? Hezoučká rozhledna nezvykle umístěná uprostřed roviny. Úsměvné, takový malý Jěštěd v obilí!!! Zaplatili jsme symbolickou desetikačku a už jsme lezli do nejvyššího patra. Rozhledna skutečně září novotou a pro lidi v rovině to musí být učiněný zázrak. Jsou vidět Krkonoše a skutečný Ještěd. Pavlíka ale zaujal nedaleko orající traktor, tak jsme museli ještě jít zjistit, jak to jezdí a jestli ty brázdy jsou rovné. Byly. Tak jsme zase jeli domů. A celkový dojem ? Zkuste se tam podívat, děti si to určitě užijí !         Jednotlivé obrázky má Pavlík na Rajčeti.net