Jdi na obsah Jdi na menu
 


Orlické hory - dovolená 8.5 až 14.5 2006

17. 12. 2006

Orlické hory pro mne ještě letos na jaře , byly bílým místem na mapě. Nasednul jsem do svého "modrého mezka" a vyrazil je poznávat. Je to opravdu krásný a neposkvrněný kraj. Tak trochu Bohem zapomenutý, trochu chudší, ale tichý a panensky čistý! Určitě jsem tu nebyl naposledy, jak to jen půjde, rád se sem zase vrátím.

    Ubytoval jsem se v Opočně v kempu na břehu rybníka Broumar. Byl jsem ubytován v chatce (buňce) ,která byla z větší části umístěna na kůlech nad hladinou rybníka. Ráno mi labutě zajížděly pod okna a spolu z žabím koncertem dotvářely příjemnou kulisu nefalšované přírody. Východy sluníčka nad hladinou rybníka byly přímo kouzelné. Kemp má svoje koupaliště a restauraci. Koupaliště je v ceně pobytu, což je velice příjemné, když se člověk chce jen osvěžit po celodenním cestování. Odtud jsem vyrážel na hvězdicové jízdy po Orlických horách a na okraj Jeseníků. 

   Opočno, městečko má zajímavý zámek z jehož nádvoří je nádherný výhled do celého okolí. Pod zámkem se nachází rozlehlý zámecký lesopark kterým protéká říčka, která zde tvoří několik jezírek , s malými vodopády.V lesní scenérii se otevírají zajímavé výhledy na zámek. Dále tam jsou různé altány , schodiště, můstky a zákoutí s ozdobnými keři. Na březích i ve vodě je mnoho různých kachen a labutí. Projít si město Opočno , zámek a zámecký lesopark je celodenní záležitostí. Je to krásný relax s naprostým klidem a tichem.

Multimedialní fotoprezentace kemp,Opočno,zámek.

Pokud vám k tomu nejde hudba, zde je nápověda!!!!

 

Nové Město nad Metují cenná historická památka. Nádherné unikátní náměstí, kolem dokola lemované podloubím. V jednom z rohů je krásný kostelík a v protilehlém rohu je velký zámek s nádhernými a perfektně udržovanými zahradami s velkým množstvím groteskních soch a fontánou. Velikou místní zvláštností je , že tyto zahrady jsou rozděleny do dvou částí a dohromady je spojuje dřevěný krytý most. Most mi hodně připomínal kryté mosty  ve švýcarském Lucernu . Na nádvoří hradu je vysoká věž, z které je nádherný výhled do širokého okolí. Odtud je obzvlášť pěkný pohled na Krkonoše z méně známé strany (na fotce je vidět i v květnu sníh) ale i dolů na malebné náměstíčko. Za náměstím je ulička , která je jako ochoz ze které se naskýtají hezké pohledy do strmého údolíčka. V tomto údolí protéká říčka Metuje, která tu vlastně obtéká ostroh na kterém stojí historická část města. Okouzlující pohled je ze dvou míst. Poprvé, když se přijíždíte od Dobrušky lesem a náhle se vám výsekem v lese otevře výhled na samotnou historickou část města obklopenou zelení. Je tam malinké parkoviště na fotografování (1.obrázek). Druhý nádherný pohled nastane, když po prudkém stoupání vesnickou zástavbou se náhle vynoříte na rohu náměstí (3.obrázek). Je to jako když náhle vjedete do pohádky a okamžitě vám to samo zatočí volantem k parkovišti na náměstí.

Multimedialní fotoprezentace Nového Města n. Metují.

  Šerlich je známé výletní místo v Orlických horách. Po delším stoupání se dostanete na samou hranici s Polskem. Tam na dost opuštěném parkovišti v lesích necháte auto. Nestojí tam nikdy samo a v sezoně je to parkoviště hlídané, tedy i placené. Odtud vyrazíte po značené stezce lesem po hřebeni a horských lukách podle hranice a podle několika horských chaloupek až se dostanete na vrchol hory zvané Šerlich. Zde je hezký výhled jak k nám tak i do Polska. Stromy jsou tu nízké , osekané vichry. Vrchol je vlastně jedna veliká krásně kvetoucí , horská louka. Na kraji louky se nachází známá  Masarykova chata s jeho bronzovou bustou. Zde je možno se najíst a očerstvit se. Návrat stejnou cestou k parkovišti.

 Orlické ZáhoříZemská brána. Sjedete za Orlické pohoří a po Polské hranici jedete chudobnými vesničkami až do Orlického Záhoří. Minete celnici a pokračujete mezi kouzelnými chaloupkami, krčícími se v lesích nebo naopak pod svahy v lukách. Pak se projede hustým lesem a před mostem se parkuje. Most   je  složený z velkých kamenů a jeho druhá část končí v Polsku. Pod ním teče říčka Divoká Orlice proplétající se mezi velkými kameny a padlými stromy. Působí to tu jako nedotčená divočina, ale taky tak trochu ponuře. Už jen zbývá, aby za některou ze skal, podle toku , vystrčil hlavu dinosaurus.

Multimediální fotoprezentace Šerlich,Záhoří a Zemská brána.

Dalším den jsem strávil velice zajímavým a krásným výletem. Počasí mi přálo a tak jsem navštívil zámek Častolovice , který je sice soukromý, ale pro veřejnost přístupný a dokonce nádvoří i velikánská zahrada , vše je vedeno tak, aby návštěvníky lákala. Prostředí je velice příjemné, na nádvoří je restaurace a tichá reprodukovaná dobová hudba. Posezení při kávě je opravdu romantické. Majitelka zámku je uznávaná bytová architektka a při rozhlédnutí kolem sebe je to opravdu vidět.Veliká zahrada není ještě zprovozněná celá, ale dostatečně rozlehlá část je již osazena lavičkami, různými plastikami a sochami. Je tu též menší zvěřinec, no něco jako mini zoo park pro děti.

Doudleby, též soukromý zámek ale spíše jen tak prohlédnout z venčí a z okolí, vnitřní prohlídka neosloví. Je tam toho dost málo k vidění.

Cestou jsem se zastavil u kostelíku v Deštné v Orlických horách.

Klášter nad Králíky stojí na bývalé Lysé hoře dnes Hora Matky Boží. Rozhled od kláštera je panoramatický a nádherný! Je příjemné si sednout na lavičku a jen tak hledět do dálek. Sám klášter uvnitř je hodně zajímavý. Je tam vystaveno mnoho historických oltářů a jiných církevních památek a vše je perfektně a srozumitelně popsáno. Určitě to stojí za návštěvu.

 Multimediální fotoprezentace Častolovice, Doudleby, Deštná, Králíky - klášter.

Dostat se na vrchol Kralického Sněžníku (1423,7m.n.m) se prý považuje za cenný turistický “skalp”! Není tam žádná cesta s povolením vjezdu a musíte se spolehnout na vlastní nohy. Jedna cesta od zaparkovaného auta, podle cedule 17,6 km. Nahoře jsou na velkých plochách polomy. Bohužel nikdo neřekl větru, že stromy se značkami se nelámou a lesáci je už odvezli. Bylo dost pozdě a už do hory nikdo nechodil , nebylo se koho zeptat.Tak jsem si musel vybrat na křižovatce střihnutím. No stálo mi to dvakrát 4,5 km navíc. Zachránil mne dost opilý lesní dělník v maringotce na konci polomu. Cestou nahoru jsem potkal u pramene řeky Moravy skupinku trempů. Chvilku jsme poklábosili, půjčili mi děvče pro společnou fotku přiťukli si řekou Moravou. Mimochodem má velice lahodnou chuť. Prý slezou o kousek níž a zalezou do spacáků. Na sestup je už pozdě. Nevzdal jsem to a dorazil jsem až na vrchol. Tam jsem potkal mladý pár z Polska. Prý 2,5 km pod vrchem jsou na horské chatě a přišli si na západ sluníčka. Když jsem to otočil zpět k sestupu zapadalo sluníčko za blízké kopce. Do úplné tmy se mi podařilo dojít až na širokou cestu a tak jsem se rozhodl pro noční sestup. Kolem 4hod jsem usedal do auta a ujížděl k Opočnu. Měl jsem za sebou skoro 45 km a blažený pocit, že od dneška je Sněžník “Můj” !

Multimediální fotoprezentace Kralický Sněžník

Vamberk je asi pětitícové malebné městečko v podhůří Orlických hor. Je proslulé ruční výrobou světoznámých paličkovaných krajek. Nad Vamberkem je výletní místo s krásnou vyhlídkou ,  chata NA VYHLÍDCE. Je tam venkovní restaurace kde vám kuchař ugriluje pokrmy přímo před vámi na velkém zahradním grilu.Vůně dobrého jídla se  nese po celém okolí. O několik km dále je známá zřícenina hradu Potštejn. 

Multimediální fotoprezentace Vamberk, Potštejn

Poslední den jsem nechtěl jenom tak odjet domů. Namířil jsem si to přes Náchod , do Hronova za panem Jiráskem pak do Červeného Kostelce za paní B. Němcovou a její babičkou do Ratibořic.

Multimediální fotoprezentace  Jirásek, Němcová, Ratibořice

Tak se mějte moc fajn! :-)