Jdi na obsah Jdi na menu
 


Loučeň, procházka Svatojiřským lesem

3. 2. 2011

Loučeň, procházka Svatojiřským lesem

 

     Loučeň není jen romantický zámek s rozlehlým parkem s mnoha bludišti (labyrintáriem). Loučeň je městečko uprostřed krásných hlubokých lesů, s mnoha rybníky a s množstvím zajímavých historických míst. Naskýtá se tu i možnost příjemných procházek a zajímavých poznání. Ani jsem netušil, že i tudy vedly kroky Bedřicha Smetany, spojoval jsem si jej pouze s Jabkenicemi.  A tak jsem se vydal v jeho stopách Svatojiřským lesem. Cesta začíná na parkovišti před loučeňským zámkem.

     Asi dvoukilometrová stezka vedoucí od loučeňského zámku po červené značce do Boží Vody je romantickou lesní procházkou, jejímž cílem je studánka na rozcestí v Boží Vodě. Při putování k ní minete místa vztahující se k minulosti zámku: Myslivně Fletcherovna, kde Thurn - Taxisové převážně v 19. století chovali koně, z nichž mnozí bodovali na nejvyšších místech na pardubických dostizích, byla nedávno navrácena její romantizující podoba. Úžasné zasazení do lesních partií mají oba pomníky z fürstenberské éry (konec 18. století) - tzv. Helma i Anděl smrti. Nakonec cesty obejdete malé rybníčky a vracíte se lesem zpět. Cesta je vhodná nejen pro turistiku ale i pro cyklisty.

            Svatojiřský les.

     Obce Jizbice – Zavadilka, Loučeň, Mcely a se v roce 2004 spojily do svazku pod názvem Svatojiřský les, aby mohly lépe spolupracovat a koordinovat společné úsilí o zlepšení a zkvalitnění života a rekreačních možností. Pro název a vymezení mikroregionu použily starobylého pojmenování centra rozsáhlého a výjimečného lesního komplexu. Stará pověst vypráví o klášteru sv. Jiří uprostřed lesů při trase zemské cesty z Prahy do Jičína. Podle tohoto kláštera byl tento les pojmenován.

Pár obrázků z příjemné zimní procházky.