Jdi na obsah Jdi na menu
 


Truck Trial - závody nákladních aut terénem

12. 1. 2015

Truck Trial

 

Taky se vám zdají velké nákladní automobily neohrabané, všude překážející monstra, které na silnice  snad ani nepatří, protože pěticentimetrová vrstvička sněhu, či bláta je pro ně nepřekonatelnou překážkou? No, jen aby jste se nedivili, čeho jsou všeho schopny.

   Neříkám to jen proto, že jsem na podobných monstrech dost dlouho trmácel světem, než jsem se začal živit elektronikou a CNC údržbou. Najezdil více než milion kilometrů po silnicích, ale  i v terénu, a to ne jen po naší republice. Snad právě proto, že vím, jak nesnadné je vodit takovou potvoru po kluzkém terénu a vyhýbat se jeho záludnostem. Právě proto obdivuji borce, kteří těmito monstry začali závodit. Osobním nadšením pro adrenalinovou jízdu v terénu vlastně nedávno založili nový motoristický sport -Truck Trial.

    Co to je Truck Trial? V překladu "Truck" - nákladní vozidlo a "Trial" - zkouška. Dohromady se vlastně jedná o zkušební průjezd nákladních vozidel extrémním terénem. Historie je krátká, leč jako kterýkoliv novodobý extrémní sport se prudce dere do popředí o přízeň nových diváků. Truck Trial v Evropě je poměrně nový automobilový sport. Na počátku byla lidská touha zdolat přírodní překážky jen pomocí vlastní řidičské strategie a dovednosti. Odtud vznikla nová sportovní soutěž, která se poprvé uskutečnila v druhé polovině minulého století v Anglii. Mistrovství Evropy vzniklo od roku 1991, vrcholné soutěže Mistrovství ČR od roku 1999.

       V 90. letech 20. století se tento sport začal provozovat i v Česku. Zpočátku si posádky mohly měřit své dovednosti pouze v Evropském šampionátu - Europa Truck Trial. S přibývajícím počtem nových posádek  však mohlo v roce 1999 vzniknout také Mistrovství České republiky. Mezi úspěšné Truck Trial reprezentanty patří posádky B.Čápa, R.Korytáře, R.Drahokoupila, J.Špety, V.Malíkové a také T.Pražáka.

                      A jaká má Truck Trial  pravidla?

      Pro soutěž musí být připraven dostatečný počet sekcí (ohrazených prostor s průjezdovými brankami), kde posádky zpravidla bojují proti přírodním či umělým překážkám na samé hranici fyzikálních zákonů. Ještě před tím jsou však rozděleni do kategorií (S1,S2,S3,S4,S5,P1 a P2) podle počtu náprav a podle rozvoru a rozchodu vozidla. Soutěžit mohou pouze vozidla s minimální hmotností 2,5t. Průjezdy sekcemi (průjezd brankami, časový limit, změny směru jízdy atd.) jsou hodnoceny trestnými body. Posádka s jejich nejmenším počtem se stává vítězem.

  Na Mladoboleslavsku se jezdí  jedna část mistrovství republiky v pískovně  v Ujkovicích. To jsem si nemohl nechat ujít, zafotit si v tak atraktivním prostředí. Byla to pro mě obrovská  výzva. Skutečnost je, že den před tím byla  prudká bouřka, že  jsem váhal, zda v tom blátě?, ale tím to bylo nakonec vše zajímavější.

    Zážitek je to přímo dech beroucí! I po všech zkušenostech za volantem si ani v náznaku nedokáže člověk představit, co se s takovými monstry dá vyvádět za vyloženě artistické kousky. Pro normálního smrtelníka se podívaná stává infarktovou záležitostí a aktéry tohoto sportu nelze označit jinak než sebevrahy. Několika tunové kolosy lítají vzduchem jako krabičky a každou chvilku hrozí , že se převrátí. A ony se taky opravdu převrátí!!! No a co? Tak to zase přetáhnou na kola, naskáčou dovnitř a nezměněnou vervou závodí dál. A když už i tohle všechno rozdýcháte a řeknete si, že to jsou šílenci, tak co. Tak vám  vyrazí dech pohled do okénka, za volant. Tam sedí sličná, drobná, asi 20tiletá dívenka a ještě to má napsané na dveřích. Co dodat? Je to šok. Mezitím ta dívka, v obrovském, mnohatunovém tahači 6x6, zmizela volným pádem po čumáku ve 20timetrové strži a s úsměvem dál pokračuje v soutěži.

     No, přiznám se, že jsem měl co dělat, abych udržel rozklepané ruce v klidu a nafotil vám tu něco obrázků, které vám tu předkládám.

     Též předkládám pár videí, které vřele doporučuji ke zhlédnutí. Možná , že mi dáte za pravdu a že i ta videa, budou pro vás neskutečným zážitkem.

                                                                                Track Trial  Drnovice

                                                                                 Track Trial  Milovice

                                                                                 Co dokáže Tatra

                                                                                Truck Trial Bohemia 2014

                                                                                Truck Trial - Ujkovice 2009