Jdi na obsah Jdi na menu
 


Obří sudy v Čechách

4. 3. 2015

Obří sudy v Čechách.

    Není obří sud jako obří sud. V republice se nachází několik míst, kde vám  rádi ukáží právě jen ten jediný a pravý obří sud. Je to například (nejznámější) v Mikulově, kde pod zámkem v hradním sklepě mají  největší obří sud v Evropě, do kterého se vejde 1014 hektolitrů vína.

   Existují v republice ještě další obří sudy. Tyto už ovšem neslouží na zrání vína či piva, ale jsou využívány jako atraktivní restaurace a výletní místa.  Takové máme v republice jen tři. Ten méně známý, nejmladší a tvarem spíše připomínající plechovku od piva,  najdeme na závodišti  v bývalých slavných Slušovicích. Kdysi jsem se tam byl podívat. V útrobách onoho sudu byla výstavní síň známého  ilustrátora  a karikaturisty Adolfa Borna.

   Opravdu nejznámější u nás, ale i v Evropě, největší a nejznámější a nejstarší obří sud se nachází ve Frýdlantském výběžku. Najdete ho nad lázněmi Libverda. Pro  lépe pochopitelnou orientaci je to asi na půl cesty mezi Novým Městem pod Smrkem  a městečkem Hejnice v Jizerských horách. Vím, zdá se vám to trochu zamotané.

   Ale, ono je to celé ještě zamotanější, než si myslíte a dokonce ještě víc, než se to tu snažím pracně popsat. Původní (bývalý, vše vysvětlím později) Obří sud stál v osadě Javorník na vrchu Javorník, který je součástí Ještědsko-kozákovského hřbetu u Liberce. Tento nejstarší obří sud v Čechách byl odkoupen ve Vídni, na jedné veliké výstavě rakouského mocnářství.

    To bylo tak, v roce 1898 se konala ve Vídni Jubilejní výstava k oslavě 50. let vlády Františka Josefa I. Na výstavě byl i sud obřích rozměrů. Ten zde sloužil jako vinárna. Návštěvníkem výstavy i této vinárny byl Wilhelm Huebel, hostinský z Dlouhých Mostů u Liberce. Nápad s vinárnou v sudu se mu zalíbil natolik, že přesvědčil několik svých přátel (finančně se podíleli také Josef Hübel, Eduard Hübel a August Hörbe) a po skončení výstavy sud za 600 zlatých zakoupili, rozebrali a na čtyřech vagónech převezli po železnici z Vídně do Liberce. Na počátku následujícího roku bylo započato s výstavbou restaurace, jejíž součástí se stal i obří sud. Ke slavnostnímu otevření Obřího sudu došlo dne 18. června 1899. Později byla k objektu přistavěna i dřevěná, částečně krytá rozhledna o výšce 18 m. Otevřena byla 25. května 1924. Během druhé světové války rozhledna značně utrpěla, proto na přelomu 40. a 50. let 20. století  musela být stržena.

  Dne 20. září 1974  došlo bohužel k požáru, při němž celý objekt včetně Obřího sudu shořel. Ačkoliv se později několikrát uvažovalo o obnově,  jak komplexu, tak rozhledny, dlouhou dobu k němu nedošlo. Do současnosti se dochovaly pouze zarostlé zbytky pilířů a základů.

A teď přichází ono vysvětlení :

   Přesto, že původní Obří sud vyhořel do základů, byla ještě před požárem postavena  jeho naprosto identická a funkční kopie na Frýdlantsku. Tento Obří sud je výletní restaurací zbudovanou roku 1931 severně od obce Lázně Libverda. Vzorem tedy byl Obří sud, nacházející se na vrcholu Javorníku. Sud u Lázní Libverdy dosahuje výšky 11,40 m, délky 14,15 m a šířky 10,50 m. Je celý postaven ze dřeva.  Otevřen byl na začátku února 1931. Během 70. let 20. století prošel rekonstrukcí, při nichž byl celý rozebrán a poté opětovně sestaven. V sudu je restaurace, taneční sál pro 160 návštěvníků.

   V sousední budově, která byla k hotelu přistavěna je k dispozici dalších 60 míst. V této přistavěné budově se nacházelo též deset lůžek k ubytování. Od restaurace je nádherný výhled na strmé severní svahy Jizerských hor. Tím, že Obří sud na Javorníku vyhořel, se stala  libverdská stavba jedinou takovou v celé České republice.

   Zdá se , že i takový veliký dřevěný sud má též svůj osud. A aby se celý okruh událostí uzavřel, díky své kopii na Frýdlantsku a  zachovalých stavebních plánů  , byl opět znovu postaven jeho původní  bratříček na Javorníku, na svých vyhořelých základech, v roce 2011.

    Tak tedy ještě jednou. Starý vyhořel, ale něž vyhořel, tak podle něj postavili nový. Ten tu pak zůstal jediný a tím se stal nejstarším a největším Obřím sudem v Evropě. No, ale podle něho nedávno postavili a obnovili ten původní - starý na Javorníku. To je ale guláš, co J ?

  Nevím, zda se mě to tu podařilo dostatečně vše vysvětlit, ale snad celé věci prospějí  mnou vložené odkazy. Navíc jsem oba sudy navštívil a zde předkládám  fotografie na místech pořízené.

Zde najdete moje foto z míst                

                                                   Obří sud nad lázněmi Libverda v Jiz. Horách

                                                   Obří sud Javorník s krásným novým SKi areálem u Ještědu

 

            Dovětek a vysvětlení k ostatním fotkám  o O.sudu  na Javorníku.

    Obnovený obří  sud na Javorníku již není tím sudem, jaký bývával, ale je to zcela jiné pojetí. Je to vlastně zděný hotel v sudu. Moderní řešení se prolíná s nedalekým moderním SKI areálem a zajímavou trubkovou bobovou dráhou. Určitě  to je místo, které stojí za návštěvu jak v létě tak i určitě v zimě.

   A ještě jedna zajímavost a kousek místní historie. Cestou domů po tzv. staré pražské státovce v Záskalí nad Hodkovicema na konci serpentin, každého upoutá skála se starým vodojemem, který byl původně zásobován vodou z pramenů ze Záskalí, Javorníka a i z artézské studny, která se nachází na kraji lesa u „Arltů“. Při vrtání této studny se nejdříve narazilo na minerální vodu. Minerální prameny jsou zřejmě i pod Městským lesem směrem k sídlišti Podlesí, psalo se i o možnosti výskytu teplých pramenů v této lokalitě.

    Skále, na které je umístěn vodojem, se říká „Medvědice“. Pod touto skálou stával velký kříž. Byl tak velký, že ho sotva dvě dospělé osoby unesly. Důvod k jeho umístění popsala pí. Sokolová, takto: „Jednou šel v těchto místech turista, a protože se již připozdívalo a on neměl nocleh, vlezl si do otvoru, který je ve skále. Otvor je i nyní viditelný ze silnice. Turista se rozhodl zde přenocovat. Když se ve spánku zřejmě obracel na druhý bok, spadl dolů, ale naštěstí se mu nic nestalo. Protože jeho rodiče byli bohatí a pobožní, nechali postavit pod skálou velký kříž, domnívali se, že jejich syna zachránil anděl strážný. Když byl potom po letech kříž poškozený, vzal si ho pan Sokol domů na opravu. Přišli za ním ale nějací lidé z Jablonce, přáli si kříž získat, nabídli za něj 3 zlatky a pan Sokol jim kříž prodal. Manželka mu prý potom vynadala, že Jidáš prodal Krista za 33 stříbrných a p. Sokol ho prodal i s křížem za 3 zlatky.“ Tak končila událost s křížem. Otvor ve skále se vsazeným oknem pro Madonu lurdskou nechal udělat farář Kára v roce 1894.  O madonu se střídavě starali občané Záskalí. Madonu v roce 1964 ale někdo ukradl. Vše je nyní opraveno.     Tak a to je dnes vše  :-)))